Dell biedt geen bescherming tegen SCO

Dell zegt klanten die Linux-servers draaien geen bescherming te bieden tegen aansprakelijkheidsclaims van SCO. De pc-producent levert Linux op zijn servers.

Oprichter en president Michael Dell liet het niet bestaan van bescherming gisteren weten in zijn openingstoespraak op een investeerdersconferentie in New York. "We zien een verandering in het Linux-momentum onder zeer grote ondernemingen." Hij zei dat sommige klanten Dell hadden gevraagd om aansprakelijkheidsbescherming in het geval dat SCO hun zou aanklagen. "Wij bieden dat niet." De pc-fabrikant heeft laatst nog zijn relatie met Linux-distributeur Red Hat aangehaald.
 
Unix-leverancier SCO claimt rechten op fundamentele technologie in Linux en heeft al laten weten eindgebruikers van het open source besturingssysteem te willen aanspreken op licentieverplichtingen en betalingen. "We kunnen de distributeurs en leveranciers van Linux hier niet op aanspreken; de GPL (General Public License) stelt heel duidelijk dat de verantwoordelijkheid bij de gebruiker ligt", verklaart SCO-ceo Darl McBride.
 
Unix-serverleverancier Sun verklaart al maanden dat het zijn klanten aansprakelijkheidsbescherming biedt voor zijn eigen besturingssysteem Solaris. Sun levert echter ook lichte servers die zijn uitgerust met Linux. Microsoft benadrukt ook juridische bescherming te bieden voor zijn eigen platform.
 
Geruime tijd geleden heeft Dell ook Linux geboden als optie voor desktopmachines, met name werkstations. Dat is na enkele maanden echter dieper weggestopt op de bestelsite en is nu alleen nog mogelijk op speciale aanvraag (http://www.dell.com/us/en/biz/services/service_cfiClientSoftwareIntegration.htm) onder het Dell Plus-programma (http://www.dell.com/downloads/us/dellplus/cfi_linux.pdf). Onder dat programma biedt Dell ook de Unix-varianten van SCO aan. Dell biedt aanzienlijk meer informatie over en opties voor Linux op zijn servers (http://www.dell.com/us/en/biz/topics/linux_000_products.htm).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gebruikers van Linux genieten ook juridische bescherming, namelijk die van de wet en die van de fliexibiliteit van Open Source.
Als de gewraakte delen van Linux onthuld worden door SCO kunnen de developers ervoor zorgen dat een en ander opgeschoond raakt. Dat kost waarschijnlijk minder dan 2 weken. De gebruikers zijn, na een upgrade, vervolgens gevrijwaard van de lastige vlieg SCO.
Zie ook A href="http://www.vosn.nl" de website van de VOSN/A.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.