IBM komt met kleinere, snellere G5-chip

IBM is bijna klaar met de ontwikkeling van zijn Power PC 970-processor op 90 nanometer. De G5-chip doet in zijn huidige vorm al dienst in Apple's G5-computers.

De aanstaande 970FX-uitvoering met kleinere transistorlijnen zou door die verkleining van 130 naar 90 nanometer een kloksnelheid van 3 GHz moeten halen. De huidige G5 draait op maximaal 2 GHz (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d27rr3ef.htm). De volgende stap, naar 65 nanometer, zou in 2005 plaatsvinden, waarna in 2007 de verkleining naar 45 nanometer volgt. IBM werkt op dit vlak samen met AMD, Infineon en Chartered Semiconductor.
 
IBM zou de eerste exemplaren van de nieuwe 90 nanometer-chips mogelijk dit jaar nog aan Apple leveren. Apple-ceo Steve Jobs heeft al verklaard dat Macintosh-machines met die snelheid tegen de zomer op de markt komen. Jobs heeft eind 1999 en begin 2000 echter al snelheidsbeloftes gedaan die toenmalig processortoeleverancier Motorola niet waar wist te maken (http://www.computable.nl/artikels/archief0/d06jb010.htm).
 
Ondertussen speculeren analisten dat Apple vóór de zomer een tussentijdse opwaardering naar 2,6 GHz wil brengen. Het is nog onduidelijk of dat dan huidige G5-chips op 130 nanometer zullen zijn of alvast de nieuwe uitvoering. Ook lijkt het erop dat de verkleinde G5, die daardoor ook minder stroom verbruikt en minder hitte opwekt, zijn weg kan vinden naar Apple's laptops. De huidige G5 is te zwaar qua verbruik voor draagbare computers, wat het belang van Motorola voor Apple nog wat in stand houdt (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i2803tgm.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.