KPN consolideert winst in vierde kwartaal

In zijn laatste financiële kwartaal boekte KPN net als in het kwartaal daarvoor een nipte nettowinst van 7 miljoen euro. Dit resultaat valt in het niet bij het recordverlies van 9,5 miljard euro over heel 2002.

De winst heeft KPN vooral te danken aan een flinke omzetgroei bij mobiele telefonie. Ook plukt het bedrijf de eerste vruchten van banenreducties en lagere netwerkkosten. Het vierde kwartaal is afgesloten met 3,1 miljard euro omzet. Een jaar daarvoor lag dit cijfer nagenoeg op hetzelfde niveau.
 
Over het hele jaar groeide de omzet van 'KPN Mobile' van 4,3 miljard euro in 2001 naar 4,7 miljard in het net afgesloten financiële jaar 2002. Het telecombedrijf schrijft deze omzetgroei toe aan een stijging van het belverkeer. Daarentegen zag KPN het aantal mobiele telefoongebruikers juist dalen. Ook de 236 duizend I-mode bellers zullen een steentje bijdragen de komende tijd. Het bedrijf verwacht een gemiddelde omzet van zes tot acht euro per maand na afloop van de promotieperiode. Het komende jaar wil KPN een zelfde omzetgroei realiseren bij dit bedrijfsonderdeel.
 
Andere bedrijfsonderdelen als het vaste net enbusiness solutions noteerden een veel minder spectaculaire omzetgroei het afgelopen jaar. Zo stegen de inkomsten uit het vaste net van 6,5 miljard euro in 2001 tot 6,6 miljard dit jaar. Toch presteerde dit bedrijfsonderdeel beter door lagere lasten. KPN schrijft dit toe aan lagere interconnectietarieven en een inkrimping van het personeelsbestand. In een jaar tijd zijn er 9100 banen bij het bedrijf verloren gegaan. Dit jaar moeten nog eens 650 medewerkers opstappen voornamelijk door gebruik te maken van een vertrekregeling.Business Solutions zag zijn omzet teruglopen doordat internationale activiteiten door de teloorgang van KPN Qwest een knauw kregen.
 
Het recordverlies van 9,5 miljard euro heeft KPN te danken aan afwaarderingen van zijn buitenlandse bedrijfsbezittingen, waaronder de Duitse mobiele telefoondochter E-Plus en diens umts-licentie. Ook afschrijvingen op het vorig jaar bankroet verklaarde KPN Qwest vergrootte dit verlies aanzienlijk. Toch is het KPN gelukt om zijn schuldpositie te verbeteren vooral door het verkoop van bedrijfsonderdelen en afstoting van aandelen in andere telecombedrijven. De schuld komt nu uit op 12,4 miljard euro. Een kwartaal eerder lag dit nog op 13,9 miljard euro. Het komende jaar wil KPN deze schuld terugbrengen tot 10,5 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Nee, ik ben geen personeelslid uit de ambtenarentijd, ik ben in 2000 gevraagd door de KPN om voor ze te komen werken aan ADSL. Daar dit me een mooi medium leek heb ik toen ja gezegd.
Aandelen kun je alleen kopen als je al geld hebt, persoonlijk vind ik aandelen verschrikkelijk voor een bedrijf, het is leuk om even snel geld binnen te halen, maar ongeacht hoeveel geld je verdient als er een halve waarheid de ronde gaat doen en de aandelen inene kelderen is je bedrijf niets meer waard (ook al heb je je winst verdubbeld). Dus hoe goed je bedrijf ook draait, het kan naar de knoppen gaan door je beursgang.

Volgens mij ben jij nog een personeelslid uit de ambtenarentijd, het is erg voor je dat je ontslagen bent, maar het had erger kunnen zijn dat KPN op de fles was gegaan en alle werknemers op straat hadden gestaan. Wat dacht je van de aandeelhouders die kochten hebben op 75 euro, misschien hebben die ook wel geen brood meer op de plank. I

goh, maar 9100 mensen op straat gezet ? daar zouden ze voor gestraft moeten worden door ze zelf de uitkeringen van die mensen te laten betalen. het is een schande dat door fouten gemaakt door scheepmaker (ja, hij was degene die die foute aankoop destijds doordrukte als lid van de raad van commisarissen, en niet dik zoals sommige mensen denken) er ruim 9000 gezinnen moeten boeten en de aanstichter van dit alles er zelfs voor beloond is met een mooie baan als voorzitter van de raad van commisarissen.
belachelijk dat dit zomaar kan, zet dan gewoon die hele kpn-tent te koop inclusief personeel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.