Meer durfkapitaal voor ict in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal ging er 7,3 miljoen euro naar ict-bedrijven tegenover 3,1 miljoen euro in het eerste kwartaal. E&Y lijkt de groei echter meer te zien als een incidentele verschuiving.

Ieder kwartaal maakt Ernst & Young de balans op van durfkapitaalinvesteringen in Europa, het doet dit samen met Venture One. Voor Nederland stegen de investeringen in durfkapitaal van 13,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar, naar 15,2 miljoen euro in het tweede kwartaal.
 
De investeringen aan durfkapitaal in de ict-sector namen in het tweede kwartaal toe tot 7,2 miljoen euro, tegenover 3,1 miljoen euro in het eerste kwartaal. Ook het segment 'detailhandel, dienstverlening, producten' was interessanter voor beleggers. De investeringen bedroegen er 5,5 miljoen euro, een stevige toename in vergelijking met de 200 duizend euro uit het eerste kwartaal. Het is vooral de gezondheidszorg (biotechnologie) dat terrein verliest. De investeringen liepen daar terug van 10,3 miljoen euro in het eerste kwartaal naar 2,5 miljoen euro in het tweede kwartaal.
 
In Europa liggen de verhoudingen geheel anders, aldus Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Corporate Finance. "Daar komt bijna de helft van alle transacties (aan durfkapitaal, red.) voor rekening van biotechnologie, farmacie en software." Van Logtestijn is echter nog niet onder de indruk van de groei aan ICT-investeringen. "Een zwaluw maakt nog geen zomer."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het gebruiken van de term durf kapitaal is een vreemde. Durf kaptitaal zou moeten staan voor een risico dragende investering die bij slecht resultaat ook werkelijk het verlies neemt. Dit komt echter niet overeen met de werkelijkheid. De ondernemer die het durf kapitaal mag gebruiken moet vele zekerheden afgeven alvorens hij kan beschikken over het geld. Bij mislukken zal de ondernemer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld door de investeerder die dan het huis of andere 'harde' zekerheden zal moeten verkopen om het zogenaamde durfkapitaal terug te betalen. Dit in tegenstelling tot een aantal jaar geleden want toen kon het niet op. Terecht dat men voorzichtiger is geworden maar zolang banken, de overheid en de particuliere investeerders 100% garantie willen hebben in plaats van een gezonde risico factor in te willen bouwen zal er in Nederland geen herstel van de ICT sector optreden en dus ook niet in de economie optreden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-25T00:00:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.