Illegaal gebruik software neemt af

Volgens het achtste jaarlijkse onderzoek in opdracht van de BusinessSoftware Alliance (BSA) daalde het gebruik van illegale software in Nederland van 64 procent in 1994 tot 36 procent in 2002.

De wereldwijde softwarepiraterij bereikte bij het eerste BSA-onderzoek in 1994 een piekwaarde van 49 procent, maar blijkt in 2002 tot 39 procent teruggelopen. In West-Europa daalde het gebruik van illegale software zelfs met 17 procentpunten, van 52 procent tot 35 procent. Het wereldwijde inkomstenverlies door piraterij groeide in één jaar wel van 10,97 miljard dollar (2001) tot 13,08 miljard dollar (2002), een stijging met 19 procent die wordt toegeschreven aan de hogere softwareprijzen en de kleinere bestellingen.
 
Volgens BSA, de internationale organisatie van softwarebedrijven, is de daling van de piraterij in Europa te danken aan de groeiende aandacht voor deze problematiek in de ondernemingen, en een toenemende nadruk op het belang van een goede bedrijfspolitiek in veel Europese landen.
 
"Uit een onderzoek dat de BSA eerder dit jaar publiceerde, uitgevoerd door onderzoeksbureau IDC, bleek dat voor Nederland een reductie van 10 procent in software piraterij tot 2006 betekent dat de omzet van de IT sector zou kunnen groeien van 15 naar 22 miljard Euro. Dat betekent duizenden banen en meer investeringen om de economie te stimuleren. En dat biedt zeker in de huidige recessie perspectieven. Landelijk zowel als over de grenzen heen moet software piraterij dus een belangrijk punt op de agenda blijven", aldus Wim Muijsert van BSA Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

BLIJ voor de bsa maar ik gebruik geen ms software en vermoed dat veel meer mensen zijn gaan kiezen voor de opensoure Linux dat veel beter is dan die R-T die ms verkoopt. In ons bedrijf zijn wij al drie jaaer over gegaan op Linux en het grootste software komt van IBM en van onze develop team.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-03T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.