Onderzoek voorspelt forse groei datatoepassingen

Tussen nu en 2007 zal de gemiddelde opbrengst per gebruiker bij de Nederlandse mobiele operatoren nauwelijks stijgen. Volgens onderzoek brengen datadiensten tegen 2007 al half zoveel op als spraakdiensten.

Telecom Paper voerde in maart en april onderzoek uit. Dat leidde eerder al tot het rapportDutch Mobile Operators 2002 (Computable, 28 maart 2003). Uit verdere analyse van de cijfers is nu een nieuw rapport gedistilleerd:Dutch Mobile Market Forecast 2003. De onderzoekers stelden drie scenario's op: een realistisch, een 'boom' en een 'doom' scenario.
 
Het realistische scenario geeft de mobiele operatoren niet echt reden tot juichen wat betreft spraakdiensten. De gemiddelde omzet per gebruiker die ze daarmee behalen moet stijgen van 30,7 euro vorig jaar naar 32,3 euro in 2007. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse groei van amper 1 procent. De onderzoekers verwachten dat een agressieve prijspolitiek van Telfort/O2 en de toepassing van de Europese telecomwet met de daaruit voortvloeiende sterkere concurrentie verantwoordelijk zullen zijn voor deze lage groei.
 
Anders is het gesteld met de markt voor datadiensten. De omzet per gebruiker moet daar gaan stijgen van 2,7 euro per gebruiker vorig jaar naar 35,9 euro in 2007. Op de korte termijn zullen sms, mms en gprs-diensten deze markt aanzwengelen. Op een iets langere termijn moet umts de rol van gprs gaan overnemen, terwijl Telecom Paper ook veel verwacht van een goede integratie tussenwide area mobiele diensten als gprs en umts met wlan-technologie. De onderzoekers voorspellen verder dat een aantal nieuwe leveranciers van gespecialiseerde datatoepassingen de Nederlandse markt zal betreden, zoals er nu ook al veel bedrijven zijn die lucratieve sms-diensten aanbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.