Nederland loopt voorop bij e-gezondheidszorg

Zorg

De elektronische dienstverlening in de gezondheidszorg in Nederland is verder ontwikkeld dan in andere Europese landen. Nederlandse artsen hebben vaak een computer en een breedbandverbinding en ze schrijven vaak recepten elektronisch uit. Patiëntengegevens worden in Nederland het meest uitgewisseld.

Nederland loopt in Europa voorop wat betreft e-gezondheidszorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Unie naar elektronische diensten in de gezondheidszorg (e-Health). Van de Nederlandse artsen gebruikt 98,5 procent een computer. Het Europese gemiddelde is 87 procent. Van alle Nederlandse huisartsenpraktijken is 81 procent aangesloten op een breedbandnetwerk.

Nederland is een van de landen waar elektronische voorschriften veel wordt gebruikt. 71 procent van de Nederlandse artsen schrijft op deze manier recepten uit. Alleen Denemarken (97 procent) en Zweden (81 procent) doen het beter. Ook is Nederland een van de landen waar telemonitoring gebruikt wordt. 3 procent van de Nederlandse artsen werkt hiermee.

Uitwisseling van patiëntgegevens

De uitwisseling van patiëntengegevens over de grenzen heen komt ook niet vaak voor: dit wordt namelijk slechts gedaan door 1procent van de EU-huisartsen. In Nederland gebeurt dit nog het vaakst, namelijk door 5 procent van de artsen.

In 80 procent van de Europese huisartsenpraktijken worden de administratieve gegevens van de patiënten elektronisch bewaard. In 92 procent van deze praktijken worden medische gegevens over diagnoses en medicatie ook elektronisch opgeslagen. 35 procent van de artsen slaan röntgenfoto's elektronisch op. Europese artsen zenden gegevens vaak elektronisch toe aan laboratoria (40 procent), maar minder naar andere gezondheidscentra (slechts 10 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-02T10:34:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.