Offshore-uitbesteden goed voor werkgelegenheid

Het verplaatsen van (it-)banen van westerse landen naar India is uiteindelijk goed voor de werkgelegenheid in landen als de Verenigde Staten. Dit betoogde de Indiase minister-president Atal Bihari Vajpayee.

Volgens de BBC zei Vajpayee dat "outsourcing bedrijven competitiever maakt, waarmee ze hun export en winst kunnen opvoeren". De Indiase minister-president reageert met zijn uitlatingen op toenemende discussie in de Verenigde Staten over het verlies van banen als gevolg van uitbesteden naaroffshoreoutsourcing, het verplaatsen van functies naar lagelonenlanden. De Amerikaanse Senaat nam onlangs een wet aan om deze praktijken te beperken.
 
Westerse bedrijven hebben momenteel 170 duizend werknemers in India in dienst voor telemarketing, klantenservice en programmeren. Dit aantal zal volgens diverse onderzoeken sterk toenemen, tot 1,1 miljoen in 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Management Centre Europe:www.mce.be:Er worden veranderingen bespeurd.
1-- uittrekseltje uit hun website:
For those that recognise this truth, the new economy is giving a totally new role to management professionals - none more so than those in the human resources (HR) function.
2-- nog een uittrekseltje:
Het werk laten opknappen door een "management assistent": deeltje uit de functieomschrijving:
using new technology skills and software packages which the boss does not have time to learn - and providing the boss with important up-to-date information - (e.g. gleaned via the internet)
Volgens het wetenschappelijk management dienen managers veel taken over te nemen die nu aan arbeiders worden overgelaten, aan vrijwel elke handeling van de werkman dienen een of meer voorbereidende handelingen door het management vooraf te gaan.
De productiemedewerkers op afstand weten toch niet, of de bevelen van een echte manager komen, dus dit kan overgenomen worden door administratieve krachten.
Daar alle werkzaamheden in het buitenland uitgevoerd gaan worden, kunnen we nu toe naar een lean management, het gaat tenslotte alleen om Shareholder Value, en Return on investment, al het andere is onbelangrijk.
(Of zou er zoiets zijn als managers voor managers, vast wel)
Uit de praktijk is gebleken dat een virtuele personeelsmanager geen gezag heeft, de HR-manager kan dus uitgefaseerd worden.
Tevens kunnen enkele goedkope management-assistent-spionnen een groot aantal dure managers, met mooie functienamen, vervangen.

Ja Ed, Willem heeft een mooi verhaal verteld, maar productiewerk is dus programmeren enwordt uitbesteed, en de Hi-Tech werkzaamheden wordt gedaan door Account managers, waar wij in Nederland inmiddels veel-te-veel van hebben...
-
Nou Willem, "Optellen & Aftrekken" hebben we allemaal wel geleerd, en de praktijk is dat er steeds meer Hi-Tech programmeurs, werkeloos worden van al dat productiewerk uit te besteden.

Er zal me wel iets ontgaan, maar een functionele specificatie is dus high tech, en het koppelen van b.v. componenten in een framework is productiewerk.
Dus b.v. een buggy database component verbeteren, en die koppelen aan een RFid gedeelte heet productiewerk?

Inderdaad, uitbesteden hoeven niet persé als gevolg te hebben dat wij in Europa banen verliezen.
Ons bedrijf was twee jaar geleden nog 20 man sterk. Vervolgens zijn programmeerwerk gaan uitbesteden naar de Philipijnen en Vietnam. Dankzij deze uitbestedingen waren wij in staat om meerderen en grotere opdrachten gelijktijdig aan te nemen. Op dit moment hebben wij 45 mensen professional in Nederland in dienst die verantwoordelijk zijn voor client liason, requirements analyses, design, testing en on-site deployment. Het high-tech gedeelte wordt in Nederland uitgevoerd en het productiewerk wordt voornamelijk uitbesteed..
Groet, Willem

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-15T00:00:00.000Z Redactie Computable/Emerce