'ICT-leverancier moet zich richten op branches'

De ict-budgetten van bedrijven krimpen komend jaar. Daarnaast wil de business zich steeds meer gaan bemoeien met de ict-aankopen. Leveranciers moeten daarom totale oplossingen gaan leveren gericht op één branche.

Ict-leveranciers en dienstverleners moeten zich concentreren op verticale markten, zoals zorg of overheid. Dat zegt Forrester-analist Andrew Bartels tijdens het Forrester Forum 2008 in Lissabon. Het onderzoeksbureau ziet een daling in de groei van ict-budgetten en verwacht dat leveranciers de komende jaren daarom vooral gaan verkopen aan de business, niet aan de ict-afdeling. "En als je verkoopt aan de business, moet je de business begrijpen. Dat kan alleen door je de specialiseren op de markt", zegt Bartels.

Voorgaande jaren groeide de ict-uitgaven van bedrijven met 6 procent. Forrester verwacht echter dat de uitgaven in 2008 3,5 procent hoger zullen zijn dan voorgaande jaren. Vooral op hardware wordt bezuinigd. De uitgaven aan software zullen flink groeien. "Bedrijven kopen software waarmee ze efficiënter kunnen werken", aldus Bartels. Op het gebied van diensten wordt er nog niet beknibbeld. "Bedrijven willen zoveel mogelijk kennis in huis halen, maar op den duur zal ook hierop bezuinigd worden", voorspelt Bartels.

Geen recessie

Forrester verwacht echter geen recessie, maar zegt de tegenvallende uitgaven al in 2005 voorspeld te hebben. Toen voorspelde het onderzoeksbureau een nieuwe groei in de uitgaven vanaf 2009 en daar houdt het bureau nog steeds aan vast. Vanaf dan begint, volgens Forrester, ook de periode dat de business leert werken met nieuwe technologie en daar invloed op wil oefenen. Verkopers en dienstverleners zullen daarom zaken gaan doen met de business, niet meer de ict-afdeling.

Voor leveranciers is de overschakeling naar een verticale organisatie een uitdaging, geeft Bartels toe. Zij moeten besluiten voor welke branche ze kiezen. Een lastig besluit, want als ze een verkeerd besluit nemen dan is het lastig om producten te blijven verkopen. Doordat leveranciers zich gaan richten op branches, zullen cio's minder keuze krijgen van leveranciers in een bepaalde branche. Maar deze oplossingen zullen wel veel completer zijn.

Bartels ziet al enkele leveranciers die hiermee bezig zijn. Hij noemt IBM en Accenture als voorbeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-11T15:49:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.