ABN Amro dreigt ict uit te besteden

Onder de 1800 automatiseerders van ABN Amro is grote onrust ontstaan. Zij vrezen uitbesteding of, nog erger, het overhevelen van het merendeel van de werkzaamheden naar India.

ABN Amro houdt voorlichtingsbijeenkomsten onder zijn 1800 automatiseerders (plus een paar honderd inhuurkrachten) waarin de toekomst van de ict-organisatie aan de orde komt. Volgens een woordvoerder is in november vorig jaar aangekondigd dat de bank onderzoekt hoe de ict efficiënter kan worden georganiseerd, waardoor de kwaliteit verbetert zonder dat de kosten omhoog gaan. "Uitbesteding is een serieuze optie, maar andere uitkomsten zijn ook mogelijk."
 
De automatiseerders hebben hun conclusie echter al getrokken. Zij vrezen eenzelfde gang te maken als hun tweeduizend collega's (duizend van ABN Amro, duizend inhuur) die actief waren bij de internationale divisie ICT Wholesale Clients, maar medio 2002 te horen kregen dat ze naar EDS moesten overstappen.
 
"Het is niet met zoveel woorden gezegd, maar de boel wordt uitbesteed", zegt één van hen, die anoniem wil blijven. "De tekenen wijzen erop. Het management weet al een hoop antwoorden op vragen over de gevolgen van uitbesteding. Het enige onduidelijke is nog de schaal waarop wordt uitbesteed." Een zegsman van de bank begrijpt de reacties, maar zegt dat er nog niets is beslist.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 19 maart 2004.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Te laat: de bank heeft al ingegrepen :
Dit discussieforum was bedoeld om de medewerkers van de ICT BU-NL een platform te geven waarop zij ongecensureerd hun mening konden uiten en konden discussieren over de outsourcings / offshorings problematiek bij de Abn Amro Bank.
Het discussieforum heeft duidelijk zijn nut bewezen als plek waar mensen hun emoties konden uiten, maar het bleek uiteindelijk niet de juiste plek om tot concstructieve discussies en initiatieven te komen. Het forum heeft ook duidelijk zijn signaal werking richting het management van de bank gehad. Ik denk dat de boodschap is overgekomen (niet dat er wat mee gedaan wordt).
Vandaar dat dit forum uit de lucht wordt gehaald en ik U allen aanraadt om U te wenden tot de OC ICT BU-NL om onder de paraplu van de OC een discussieforum in te richten en te faciliteren. Het grote voordeel van zo'n forum is dat men wat vrijer kan discussieren en dit wellicht tot constructievere discussies kan leiden.
Ik wil een ieder die bijgedragen heeft aan dit forum, zelfs de boeren van de RABOBANK, maar ook de klanten en Ronald Wouterson, hartelijk bedanken.
Met bloedend hart sluit ik dit forum: Ad Ministrator :-((

Als ik de dames/ heren achter het forum een tipje mag geven: Maak tenminste dagelijks een dump van je database, en zorg ervoor dat deze dump de-centraal gebackupped wordt. Mocht er namelijk onverhoopt iets bij Lycos gebeuren waardoor je site ineens niet meer geraadpleegd kan worden, dan kan je toch de zaak weer snel in de lucht hebben.

Onder de ICT-ers van de bank lijkt er niet veel draagvlak te zijn voor deze uitbestedingsplannen, getuige alle reacties op een door henzelf ingericht forum: http://members.lycos.nl/baap/index.php

Afgezien van het ongewenste effect van outsourcen in het algemeen op onze samenleving (waaronder nucleaire en moleculair-biologische R&D zonder gewenste beveiligingen e.d.) dat een uittocht van kenniswerk naar de 3e wereld met zich meebrengt, creëert de ABN-AMRO een ongekend veiligheidsprobleem voor zichzelf. Alle sources in één hand in plaats van de keurige door bevoegdheden gescheiden functionele opdeling. De story van Peter R de Vries over die 25 miljoen is kennelijk iets te ver weggezakt. Triggers van buitenaf (offerte-aanvraag, query, etc.) die de eerste dominosteen omwerpt in een reeks verwerkingen die na weken of maanden een schijnbaar volkomen onverwachte fout doen ontstaan, waardoor er wederom een groot bedrag naar het verre verhuist. Uitpluizen en nog eens uitpluizen maar onbegrijpelijk. Het lijkt een incident totdat het volgende bedrag verdwijnt en mensen bij de ABN-AMRO zich zo langzamerhand moeten gaan afvragen hoezeer hun software op allerlei plaatsen is voorzien van door de Maffia gedirigeerde, verborgen functionaliteit. Doomscenario? Ach welnee. Als je mensen die een dollar per uur betaald krijgen jouw miljarden laat bewaken, dan ben je bezig de kat op het spek te binden, dan snap je niet dat er elders ook zeer machtige partijen zijn die op de loer liggen en kansen krijgen jouw geautomatiseerde systemen volledig te beheersen voor hun eigen belangen.
Zie ook de volgende links:
http://members.lycos.nl/baap/index.php
http://www.computable.nl/artikels/binnlan4/n0904tsc.htm#rea
http://members.lycos.nl/baap/index.php?topic_id=3
http://searchcio.techtarget.com/ originalContent/0,289142,sid19_gci950602,00.html

De aangehaalde zin "Uitbesteding is een serieuze optie, maar andere uitkomsten zijn ook mogelijk." klopte in november 2003. Inmiddels zijn er aanvullende presentaties gehouden. Hierin is aangegeven dat voor alle IT activiteiten uitbesteding aan de orde is. Voor een aantal activiteiten wordt eveneens offshoring overwogen.
Aangegeven werd dat in KW3 de aanbesteding afgerond zal worden en in KW4 het personeel over de persoonlijke consequenties geïnformeerd zal gaan worden.
Wat nog onduidelijk is hoe groot de overblijvende IT organisatie zal worden en wie daarin een plekje zullen krijgen. In ieder geval zullen de contract management functie en de architectuur functie binnen de ABN AMRO blijven. In soortgelijke gevallen (WCS) blijkt dat een organisatie van circa 150 - 200 mensen nodig is om deze functies te vervullen aannemelijk is.
Kortom, de automatiseerders hebben hun conclusies niet getrokken. Het betrokken management van de ABN AMRO Bank heeft hen geïnformeerd over wat er concreet besloten is. Het enige wat nog niet besloten is wie de betrokken leverancier(s) gaan worden waaraan uitbesteed respectievelijk geoffshored gaat worden.

Een nieuw forum voor reacties op de ontwikkelingen bij ABN AMRO is te vinden op: http://pub53.ezboard.com/bictabnamro

De deal is all aan iemand gegeven. Men moet er alleen nog een pijskaartje aan hangen!

Beste insider weet je al of er geoutsourced of geoffshored wordt en hoeveel mensen er per wanneer in kompas komen (ons outplacement bureau)?

Wanneer worden de klanten eens wakker? Wanneer ze beseffen dat ze investeren in bedrijven die slecht zijn voor de werkgelegenheid,dat ze automatisch investeren in bedrijven die ook slecht zijn voor de klant en slecht zijn voor de economie van Nederland..

Een bedrijf dat niet loyaal is en niet investeert in zijn medewerkers, ziet de klant ook alleen maar als een melkkoetje. Het gevolg is dat de bank voor zo min mogelijk en zo'n goedkoop mogelijke kosten de klant wil helpen. Dit betekent dat de klant heel veel zelf moet doen en van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Mijn vrouw is binnen de bankshop naar DRIE verschillende balies gestuurd!!!! Wanneer je het call centrum belt wordt je ook voortdurend doorverbonden.

KLANT WORDT WAKKER EN GA NAAR EEN BANK DIE het belang van de klant en de medewerker wel in zijn vaandel heeft staan zoals bv de Rabobank.

Het enige belang dat RIJKMAN Groenink heeft is zijn salaris (verdrievoudigd in drie jaar!!!) en zijn opties (miljoenen!!!). Dat daarvoor 18000 medewerkers moeten vertrekken en dat daardoor de werkgelegenheid in nederland en de service aan de klant omlaag moet zal hem een biet zijn.

Lees de Elsevier maar eens na hoe meneer Groenink daar over denkt!!!! Hij heeft geen enkel; gevoel van tav maatschappelijk verantwoord ondernemen!!!!!

Er wordt redelijk druk gediscussieerd onder de volgende link:

http://debatplaats.vara.nl/forum/listthreads?forum=105759&offsetPosts=10&thread=652&offset=0

Uit alles blijkt dat onze bestuurder zo goedkoop mogelijk van ons af wil komen: Noch Rijkman, noch Jan Peter, noch Paul Loven zijn bereid om een deel van de winst die zij zullen behalen door outsourcing cq offshoring aan te wenden voor een acceptable afvloeings regeling voor oudere werknemers die vrijwel zeker nooit meer aan een vergelijkbare baan kunnen komen.

Je zou zelfs kunnen stellen dat de bank ernstig verwijtbaar is omdat men ons nog in de negentiger jaren ons aan zich bond door marktoeslagen toe te kennen, door ons drie jaar geleden nog onmisbaarheidsbrieven toe te zenden, ons 1 jaar geleden nog in de waan te laten dat wij nog de gelegenheid kregen om een aanzienlijke kostenreduktie te realiseren en ons drie maanden geleden nog in de waan te laten dat de inhouse ICT variant nog een serieuze optie was.
Dit in kombinatie met de zeer goede winstcijfers over het afgelopen jaar maken dat de bank zeer zeker verwijtbaar en maatschappelijk onverantwoord gedrag kan worden aangerekend.

Onze bestuurders voelen zich totaal niet moreel en maatschappelijk verantwoordelijk voor hun werknemers. In geval van de kantonrechtersformule is de factor 1.0 niet van toepassing, eerder de factor 2.0 tot 3.0. Ik merk wat dat betreft nog heel erg weinig van de bonden, maar ik hoop wel dat zij bereid zijn om dit voor de rechter te brengen wanneer het zover is.

Zolang ik nog in dienst ben van de bank, zal ik mij zakelijk maar zeer zeker ook formeel opstellen. Op mijn loyaliteit hoeft de bank niet meer te rekenen: ik zal geen taken uitvoeren die niet in mijn taakbeschrijving of die van mijn afdeling staan.

Tja, en dan blijkt die Rijkman Groenink nog een lintje van de Koningin te krijgen ook, onbegrijpelijk.

De ABN AMRO schijnt geheel te vertrouwen op de Indiase cultuur en CMM level 5. Ik vertrouw meer op iets waar we al 30 jaar ervaring mee hebben.

De oudere ICT-er spreekt over "een deel van de winst die zij zullen behalen door outsourcing cq offshoring". Het is zeer de vraag of daar bij de ABN AMRO sprake van zal zijn. Als je vanuit de business te maken krijgt met een externe partij die minder inhoudelijke kennis heeft of zelfs last heeft van een groot verschil in cultuur, dan moet je je als business allereerst realiseren dat je enorm veel meer en precieser moet specificeren dan als je met welwillend meedenkende automatiserings-collega's werkt al jaren weten hoe de vork in de steel zit, zeker in de eigen systemen. Verzuim je als business je op de nieuwe situatie in te stellen, dan ontstaan er veel hogere kosten aan de uitvoerende kant. Een externe partij zal die wijzigingen in of aanvullingen op specificaties benoemen als meerwerk. In de praktijk is het onverstandig om onderhoudswerkzaamheden in India te laten uitvoeren, omdat dit per saldo veel duurder uitpakt dan het zelf te doen. Dat komt vooral door de communicatieproblemen die zo het lijkt door het management schromelijk onderschat worden. Alleen nieuwe projecten die heel strak gemanaged worden met projectleiders op locatie die taal- en cultuur-barrieres kunnen slechten, kunnen voordelig uitgevoerd worden. Er zijn diverse onderzoeksbureau's die hierover waarschuwende geluiden laten horen.

Er staat de ABN AMRO nog heel wat te wachten. Fanatiek anti-westers offshore personeel, mogelijke aanslagen van binnen uit, enzovoorts, enzovoorts. In Amerika is men al een aantal jaren verder met het offshore outsourcen en inmiddels heeft men daar de narigheid reeds goed leren kennen. Hier in Nederland lijken de CEO's blind achter hun Amerikaanse voorgangers aan te waggelen. Bepaald niet slim. Waarschuwingen worden lacherig weggewuifd. Zie de discussie in onderstaande link:
http://www.greenhousecafe.com/cgi-bin/ubb6/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=25;t=000124

"Offshore for sure" is de boodschap. Iedereen er uit. Zie onderstaande link:
http://p072.ezboard.com/fictabnamrofrm7.showMessage?topicID=30.topic

Reacties worden nog steeds gegeven op de volgende forums:
http://members.lycos.nl/baap/index.php
en
http://p072.ezboard.com/bictabnamro

Er is nu weer wat leven in de brouwerij.... Tijd voor een grote bijeenkomst!


Verbazingwekkend wat er veranderd is in de laatste tien jaar. Er zijn heel veel mensen uit India gekomen die ons hebben vervangen. Niet omdat ze goed zijn. Van VSP en/of JSP weten ze totaal niets. Maar hoewel dat behoorlijk vervelend is aan de Croeselaan in Utrecht, verhindert dat niet dat er iedere dag heel veel mensen van buiten Europa daar mogen werken. Waarom de IND daarvoor een vergunning verleent? Ik weet het niet. Wel weet ik dat een ex-werknemer die een goede programmeur was, die dus wel VSP kent bijvoorbeeld, tegenwoordig post bezorgt. Erg jammer. Nederland kennisland is een loze kreet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.