Intel teleurgesteld in onderzoek EC

Intel vindt het jammer dat de Europese Commissie opnieuw een onderzoek start naar het bedrijf. Volgens de chipmaker is het nieuwe onderzoek gebaseerd op oude beschuldigingen.

Intel is teleurgesteld dat de Europese Commissie het bedrijf opnieuw beschuldigt van oneerlijke concurrentie. De Commissie bracht donderdag 17 juli opnieuw een Statement of Objections (SO) uit. Intel zou misbruik hebben gemaakt van zijn dominante positie in de markt voor x86-processoren, waardoor concurrent AMD uit de markt wordt geduwd.

Volgens de Europese Commissie zijn er drie manieren waarop Intel AMD uit de markt probeert te houden. Zo zou het bedrijf hoge kortingen geven aan grote pc-verkopers. Ook zou het afspraken hebben gemaakt met een OEM-leverancier, zodat de introductie van een product met x86-processoren van AMD vertraging opliep. Daarnaast heeft deze OEM-leverancier hoge kortingen gekregen toen hij al zijn processoren bij Intel inkocht.

Geen nieuwe beschuldigingen

Intel heeft acht weken de tijd te reageren op deze nieuwe beschuldiging. Daarna zal de chipmaker mondeling gehoord worden. Intel heeft vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek. Het bedrijf zegt dat het is gebaseerd op dezelfde beschuldigingen die AMD al tien jaar heeft.

In een verklaring zegt AMD dat het onderzoek van de Europese Commissie aantoont dat de commissie bezig is consumenten te beschermen. "Intel heeft leveranciers betaald om AMD-computer weg te houden bij grote computermakers. Dit kun je niet anders interpreteren dan dat consumenten de kans wordt ontnomen te kiezen", schrijft AMD-topman Tom McCoy.

Invallen

De Europese Commissie deed in februari invallen bij Intel. De chipmaker wordt verdacht van misbruik van zijn monopoliepositie. AMD diende in 2001 een klacht in bij de Europese Commissie waarin het Intel betichtte van illegale handelspraktijken. De klacht bestaat uit twee delen. Enerzijds zegt AMD dat Intel leveranciers, zoals Acer, kortingen geeft voor het gebruik van de processoren van Intel. Anderzijds zou Intel retailers, zoals Media Markt, kortingen geven als zij geen computers met processoren van concurrenten verkopen. AMD zegt daarom klanten te zijn misgelopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-18T11:42:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.