1,6 miljoen euro voor informaticaonderzoek

Vier informatici krijgen in het kader van het Veni- en Vidiprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 1,6 miljoen euro subsidie. Twee jonge wetenschappers en twee topwetenschappers kunnen de komende jaren onderzoek doen met de subsidie.

Vier informatici ontvangen subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In het kader van het Vidi-programma wordt er aan twee informaticatoponderzoekers 600.000 euro uitgekeerd. Twee jonge wetenschappers op het gebied van informatica krijgen in het kader van het Veni programma ieder 208.000 euro.

Djoerd Hiemstra krijgt 600.000 euro om onderzoek te doen naar internetzoekmachines. Deze zoekmachines analyseren alle gegevens die doorzocht moeten worden op een centrale plek alvorens er queries beantwoord kunnen worden. Dit onderzoeksproject onderzoekt mogelijkheden om queries te verdelen over een groot aantal kleine, zelfstandige zoekmachines die gezamenlijk zoekdiensten aanbieden.

Quantumcomputers

Ronald de Wolf en Ben Toner krijgen samen 808.000 euro om onderzoek te doen naar nieuwe en betere toepassingen van quantumcomputers. De wetenschappers maken deel uit van de onderzoeksgroep ‘Quantum Computing and Advanced Systems Research van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Zij gebruiken natuurkundige principes uit de quantummechanica om berekeningen aanzienlijk te versnellen of berekeningen te laten uitvoeren die traditionele computers niet aankunnen.

Met de nieuwe subsidie bouwt De Wolf verder op onderzoek dat hij met een eerdere Veni-subsidie deed. Hij wil onder andere nieuwe en betere toepassingen van quantumcomputers vinden. Ook wil hij de gevolgen van quantumrekenen op traditionele computers bestuderen. Toner gaat de samenhang van quantummechanische systemen bestuderen.

Jonge wetenschapper Cees Snoek krijg 208.000 euro doet onderzoek naar een intelligente zoekmachine voor beeld. Deze zoekmachine moet mensen helpen om ook onbenoemde beelden, zoals videofragmenten, terug te vinden.

Vidi- en Veniprogramma

Het Vidiprogramma van het NWO geeft topwetenschappers maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen. Alles bij elkaar gaat het om circa 49 miljoen euro voor 81 projecten.

Het Veniprogramma is bedoeld voor jonge wetenschappers. Wetenschappers kunnen met deze subsidie gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro per onderzoeker. In totaal gaat het om ongeveer 24 miljoen euro voor 116 wetenschappers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-06T09:56:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.