Bonden ontevreden over bemiddeling Atos

Volgens bemiddelaar Boele Staal is het conflict tussen vakbonden en Atos Origin onoplosbaar. De automatiseerder moet het arbeidsvoorwaardenoverleg voeren met de ondernemingsraad. Vooral vakbond De Unie is ontevreden.

De uitkomst van de bemiddelingspoging in het conflict tussen vakbonden en Atos Origin is in slechte aarde gevallen bij de vakbonden. Bemiddelaar oud-commissaris van de Koningin Boele Staal komt tot de conclusie dat het conflict onoplosbaar is en dat voor toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg geen rol voor de vakbonden is weggelegd, maar alleen voor de centrale ondernemingsraad (cor).

Staal was door de cor aangesteld een oplossing te vinden voor de impasse die was ontstaan nadat de werkgever begin mei de onderhandelingen voor de cao van 2008 eenzijdig had afgebroken.

Onder de vakbonden heerst onvrede over de bevindingen van Staal. Wouter Van Lidth de Jeude, van vakbond De Unie, vermoedt dat de uitkomst op voorhand vaststond. "Atos Origin had al ondubbelzinnig aangegeven van de cao af te willen en alleen verder te willen onderhandelen met de cor. Van dat standpunt is men niet afgeweken."

De vakbondsman heeft niet de indruk dat Staal een serieuze poging heeft gedaan de relatie tussen onderneming en bonden te verbeteren. "Hij heeft zich beperkt tot enkele consultaties en een slecht gemotiveerd advies."

Gekrenkt ego

Zijn Unie-collega Huug Brinkers zegt dat "er een spelletje wordt gespeeld om de bonden bij Atos Origin buiten de deur te zetten." Het bemiddelingsrapport is begonnen bij de conclusie dat de werkgever geen cao meer wil, vertelt hij. Brinkers spreekt over het gekrenkte ego van de directie van de automatiseerder.

De centrale ondernemingsraad van de automatiseerder is samen met de bonden betrokken bij het cao-overleg. Tot dusver zaten bonden en cor inhoudelijk op dezelfde lijn, hoewel de ondernemingsraad zich afzijdig hield bij de vakbondsacties in het voorjaar. "Mocht het zo zijn dat de cor zonder vakbonden verder met Atos Origin gaat onderhandelen, dan kunnen we niet anders dan met onze leden en collegabonden overleggen over eventuele vervolgstappen", aldus Van Lidth de Jeude.

Achterban

Ook Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten, is teleurgesteld dat de bemiddelingspoging is mislukt. "Wij hebben een grote achterban waarmee we dit de komende tijd gaan bespreken", aldus de bondsvrouw. FNV belegt vergaderingen met de aangesloten werknemers. Ze wijst er op dat het nog niet zeker is dat de centrale ondernemingsraad inderdaad de arbeidsvoorwaardengesprekken gaat voeren. "Daarover beslissen ze pas na de medezeggenschapsdag van 8 oktober."

Wel blij

Wim Lucassen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, zegt wel blij te zijn dat er een duidelijk standpunt van de bemiddelaar is. "Nu weet iedereen in de organisatie tenminste waar hij aan toe is. Wij als medezeggenschap geven weliswaar de voorkeur aan een cao, maar het is uiteindelijk de werkgever die daarover beslist. Als hij beslist dat er geen cao komt, moeten we op zoek naar andere oplossingen."

CAO-conflict bij Atos Origin

De vakbonden, de cor en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. .

 De bonden en de cor gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.

Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos gestaakt. Atos heeft lange tijd gezegd niet af te willen van een cao en beraadde zich lange tijd over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt.

Ook de centrale ondernemingsraad liet het er niet bij zitten en stelde in de zomer een bemiddelaar aan om uit de impasse te komen. Oud-commissaris van de Koningin Boele Staal kwam eind september met zijn bemiddelingsrapport. Daarin schrijft hij dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg buiten de vakbonden om zou moeten gebeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

COR blij met bemiddelingsrapport Atos Origin

Bemiddeling Atos Origin begint eind augustus

Boele Staal bemiddelt bij CAO Atos Origin

Atos zet vaart achter bemiddelaar CAO-conflict

Atos Origin wil niet af van CAO

Atos Origin stopt definitief met CAO-overleg

Echte staking bij Atos Origin aangekondigd

Bonden zijn tevreden over actie bij Atos Origin

Personeel Atos Origin legt werk neer

Bonden kondigen stakingen bij Atos Origin aan

Patat en koffie voor een betere CAO bij Atos Origin

Bonden buigen zich over uitnodiging van Atos Origin

OR van Atos Origin begrijpt ultimatum 'volkomen'

Vakbonden stellen Atos Origin CAO-ultimatum

Vakbond: kans op acties bij Atos Origin

Bonden sturen aan op ultimatum bij Atos Origin

Atos Origin geeft meer inzicht in beloningstructuur

Vakbonden beraden zich op acties bij Atos Origin

Atos Origin staakt CAO-overleg

Atos Origin boekt weer winst

Bonden betreuren besluit van COR Atos Origin

Pragmatische COR overlegt met Atos Origin

COR Atos Origin kiest in november zijn rol

Atos Origin hoopt op medewerking van COR

Atos Origin wil in gesprek blijven met bonden

'Personeel Atos Origin kan op oude CAO blijven'


Reacties

Atos heeft dus gekregen wat zij wilde. Geen CAO.
Dhr. Lucassen zou moeten beseffen dat alle medewerkers nu in principe vogelvrij zijn in dit bedrijf.
Hier heb ik maar 1 woord voor: SCHANDE.

Er is inmiddels een zaal besproken voor de ledenvergadering en alle zes de leden hebben toegezegd te komen.

Wanneer zien de bonden eens in dat ze niets te zeggen hebben in de ICT...

Zucht...

Ja @tevreden medewerker, lach maar uit... Want, je bent zeker onschendbaar, je zult niet ziek worden, ontslagen worden, te maken krijgen met slechtere arbeidsvoorwaarden... Want, reken maar, die slechtere arbeidsvoorwaarden gaan komen, jullie werkgever bereidt zich al lekker voor...

Pieternella heeft al al gezegd: schande!

De OR van Atos Origin heeft, zonder informatie over de conclusie van dhr Boele Staal uit te wijden, een enquete rondgestuurd naar de medewerkers. Hierin wordt het woord 'vakbond' niet 1 keer genoemd...

Jammer is dat veel medewerkers denken het wel zonder vakbond te kunnen stellen. Waarop dat vertrouwen in eigen kunnen is gebaseerd is me een raadsel. Als men denkt dat je beter uit bent bij een andere werkgever als het je ergens niet bevalt, kom je echt bedrogen uit.

Zo'n zin als 'Wanneer zien de bonden eens in dat ze niets te zeggen hebben in de ICT' zegt heel wat:
1] de schrijver denkt dat de vakbond zich ergens mee wil bemoeien....maar de bonden zijn echt niet uit zichzelf gekomen, die zijn gevraagd door medewerkers.
2] en de bonden zijn er niet op uit om 'iets te zeggen' te krijgen, maar om de medewerkers te helpen goede arbeidsvoorwaarden te verkrijgen.
3] de ICT wordt kennelijk ervaren als een soort eiland, niets is echter minder waar. De ICT is een hulpmiddel voor bedrijven (en particulieren) om de dingen die ze doen te ondersteunen met techniek. Vakbonden zijn ook aanwezig bij die andere bedrijven en kunnen zodoende allerlei dingen 'aan elkaar lijmen' waar je als individuele medewerker niet aan toe komt of niet aan denkt.

Dat dhr Lucassen tevreden is dat de bemiddelaar met een standpunt naar buiten komt, kan ik me wel voorstellen. Het is nu bijna het einde van het jaar en er is nog geen arbeidsvoorwaarde geregeld. Dat is pas schande.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-30T17:29:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.