2008: Opmerkelijkste uitspraken

"De ict'er kan kiezen: change or die." De uitspraak van NGN-directeur Ernst Fuld is een van de spraakmakende quotes van 2008. Computable zet de opmerkelijkste citaten van ceo's, onderzoekers en analisten op een rij.

Voor de ict-industrie was 2008 een roerig jaar. Er werd genoeg gezegd over Windows Vista of de economische crisis. Mislukte ict-projecten werden niet alleen besproken in de Tweede Kamer, maar ook de Algemene Rekenkamer hield een onderzoek. Computable zet de opmerkelijkste uitspraken van 2008 op een rij.

Over ICT'ers

"Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen."
De nieuwe NGN-directeur Ernst Fuld maakte zich niet geliefd met zijn uitspraak over ict'ers. Het interview met Fuld kreeg ontzettend veel reacties.

"Het zijn de binaire denkers in de ict; ze zeggen alleen maar ja of nee."
Tony van Buuren van Heyst, presales consultant bij Outsystems, zegt dat testers in ict-land bekend staan als creatieve zeikers.

Over Windows Vista en andere besturingssystemen

"Ik denk dat we een heleboel zaken in Vista goed hebben gedaan, en ik denk dat er nog een aantal zaken zijn waaruit we lering moeten trekken."
Microsoft-ceo Steve Ballmer erkent schoorvoetend dat Windows Vista nog niet het bedoelde product is.

"Als mensen willen wachten, kunnen ze dat zeker doen"
Steve Ballmer zegt tijdens de jaarlijkse ITxpo van Gartner in Orlando dat bedrijven kunnen wachten met overstappen op Windows Vista.

"Ik ben ervan overtuigd dat 2009 weer het jaar zal zijn waarin Linux haar grote doorbraak op de desktop gaat meemaken. En 2010 weer."
Linux-goeroe Alan Cox zegt dat het nog wel even duurt voordat Linux doorbreekt op de desktop.

"Het is tijd voor Apple om zijn zakelijke strategie uit te rollen, als het er één heeft."
Forrester-analist Thomas Mendel schrijft in een onderzoek naar besturingssystemen op de zakelijke markt  dat Apple de concurrentie moet aangaan met Windows Vista.

Over overnames en reorganisaties

"Ze hebben die naam gewoon gekocht, vooralsnog hebben ze maar tien man in dienst. Wij hebben 2200 consultants, ik wens ze veel succes. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen"
Getronics-ceo Erik van der Meijden ziet het nieuwe PinkElephant niet als concurrent. De merknaam werd gekocht door een nieuw consultancy-bedrijf.

"Ik trof geen kolkende watervallen van bloed aan bij Alcatel-Lucent. Ik heb hard gezocht, maar niets gevonden."
Alcatel-Lucent-baas Ben Verwaayen vond het wel meevallen bij netwerk- en telecomleverancier Alcatel-Lucent toen hij daar dit jaar aan het roer kwam. 

Toen ik begon, gingen de champagneflessen open als iemand een opdracht van driehonderdduizend gulden had binnengehaald. Tegenwoordig sluiten we opdrachten van tussen de 15 en 20 miljoen euro en daar kijken we eigenlijk niet meer van op."
Logica-ceo Paul Schuyt heeft veel zien veranderen in zijn loopbaan bij Logica Nederland. Hij stapt binnenkort op als algemeen directeur.

Over projecten die mislukten

"Het is een ononderzoekbaar probleem. Wij raden de Tweede Kamer aan dat verzoek weer in te slikken."
Saskia Stuiveling, president van de Rekenkamer, vindt het onmogelijk onderzoek te doen naar de vermijdbare kosten van vertragingen van ict-projecten bij de overheid.

"Wij zien hier geen financieel voordeel in, terwijl er wel een grote investering voor nodig is."
Richard Kerkdijk van TNO vindt het kraken van de OV-chipkaart niet interessant voor criminelen.

"In China zijn er al vier, vijf jaar klonen van de chip op de markt. De Russische maffia weet ook al lang hoe hij werkt."
Mifare-kraker Roel Verdult ziet niets in de Mifare-chip. Hij vindt dat de chip niet meer mag worden gebruikt in de OV-chipkaart.

"We raden in dat geval gebruik van de Mifare Classic af voor nieuwe installaties."
Ook NXP raadt het gebruik van de Mifare Classic af, volgens NXP-vice president sales en marketing Steve Owen.

"Het Wia-systeem van 89 miljoen, daar krijgen we allemaal buikpijn van."
VVD'er Stef Blok heeft het gehad met het mislukte ict-systeem voor de Wia. Het project werd na 2,5 jaar bouwen door uitkeringsinstantie UWV stopgezet, nadat er al 89 miljoen euro was uitgegeven.

Over de economische crisis

"Wij zijn de eerste, dat waren we in 2001 ook. Kijkend naar de historie verwacht ik dat er nog meer bedrijven volgen."
Ordina-ceo Ronald Kasteel kondigt ontslagen aan bij de ict-dienstverlener. Ordina is de eerste Nederlandse ict-dienstverlener die ontslagen aankondigt om de economische crisis.

"Het blijft afwachten, maar het lijkt er op dat ons commercieel model ongevoelig is voor sommige schommelingen in de markt."
Directeur Europa van dienstverlener Infor Keith Deane zegt tijdens een klantenevenement in Nederland dat het bedrijf zich niet druk maakt over de economische crisis. Een maand later kondigt de dienstverlener ontslagen aan, omdat het last heeft van het economische klimaat.

Ronald Kasteel Ordina drie bij vier

Ordina-ceo Ronald Kasteel

Over beveiliging

"Programma's krijgen steeds meer functies, vaak steeds nuttelozere functies. Zolang softwaremakers nieuwe versies blijven ontwikkelen (in plaats van de oude versies debuggen), blijven er altijd fouten in software zitten."
VU-onderzoeker Andrew Tanenbaum nadat hij 2,5 miljoen euro subsidie heeft gekregen voor onderzoek naar de betrouwbaarheid en veiligheid van software.

"Softwarecode heeft een kans van bijna honderd procent doelwit te worden van kwaadwillenden."
Steve Riley, senior security specialist bij Microsoft zegt tijdens de DevDays 2008 dat applicaties steeds vaker doelwit worden van kwaadwillenden.

"Hij was superieur in zijn denken en doen en laten en bleef volstrekt zichzelf. Hadden we een sjieke haringparty dan kwam Eckart in zijn tweedehands Renault Clio aanrijden. Interesseerde hem niks."
Bob Schutte vertelt over ondernemer Eckart Wintzen waarmee hij GTE Information Systems Nederland loskocht van het moederbedrijf en omdoopte tot BSO. Wintzen overleed in 2008 op 68-jarige leeftijd.

"Zoenen met Kristina is heerlijk, maar ‘first of all' elke keer als ik in de trein stap naar mijn werk is het een feest om naar Google te gaan."
Google stelt prioriteiten tijdens de uitreiking van de Computable Awards na het winnen van de Imago Award voor Werkgever van het Jaar.

"Je hebt iemand nodig, stil en oprecht
die als het er op aan komt met je sms't en met je chat
Pas als je iemand hebt die met je skypet en met je mailt
dan pas kun je zeggen: ik heb een vriend die zich verveelt"
Computable-columnist Jacob Spoelstra heeft veel vrienden op Hyves, maar krijgt nog steeds weinig cadeautjes met zijn verjaardag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-24T09:06:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.