ICT-branche groeit bij krimpende economie

Dit artikel delen:

De ict-investeringen groeien in 2009 met 1,1 procent terwijl de economie met 0,75 procent krimpt. Vooral de investeringen in software en diensten groeien. Hardwarebestedingen blijven nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Heliview in opdracht van brancheorganisatie ICT~Office.

De bestedingen aan ict in Nederland groeien in 2009 met 1,1 procent terwijl de economie als geheel terugloopt met 0,75 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van onderzoeksbureau Heliview dat samen met brancheorganisatie ICT~Office de jaarlijkse ICT~Markmonitor samenstelt. De totale marktomvang voor de ict-bestedingen groeit in 2009 naar verwachting tot 31,2 miljard euro.

De softwaremarkt is met vijf procent de grootste groeier binnen de ict-branche. Bedrijven vinden investeringen in programmatuur noodzakelijk omdat het onder andere bijdraagt aan kostenreductie en innovatie. De onderzoekers zien dat leveranciers steeds vaker gecombineerde pakketten aanbieden. Daarnaast neemt de aandacht voor informatiebeveiliging toe.

Door de stijgende investeringen in software groeit ook de vraag naar diensten. Die bestedingen nemen met vier procent toe. Het gaat met name om advisering en implementatie-diensten. Bovendien lopen onderhoudscontracten door, die zijn minder gevoelig voor economische schommelingen. De investeringen in hardware groeien waarschijnlijk met 0,1 procent.

Internet en telecom blijven achter

De internet- en telecom-sector blijft achter. De bestedingen dalen net als in 2008 met 0,2 procent. Dat heeft te maken met sterke concurrentie en een prijsregulering voor mobiel bellen en sms-en door de Europese Commissie. Daardoor dalen de bestedingen in telecom en internet, terwijl het gebruik van mobiele spraak- en datadiensten toeneemt.

In 2008 groeide de ict-branche met 2,7 procent. Dat was hoger dan de eerder verwachtte 2,25 procent. De investeringen in software en diensten stegen toen met respectievelijk 8,1 en 7,4 procent. De bestedingen aan hardware namen in 2008 toe met 4,1 procent. De investeringen in de telecom en internet-sector steeg met 0,2 procent.

Pessimistischer

De cijfers van Heliview/ICT~Office zijn fors pessimistischer dan de verwachtingen van een recent onderzoek naar de Nederlandse ict-markt door het Duitse bureau Bitkom Research. Dat noteerde een verwachtte groei van de bestedingen aan ict in 2009 van 2,5 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is nog veel meer groei en omzet te halen uit deze ict (en andere)business, als er eens oprecht gekeken gaat worden binnen bedrijven wat er "geAUTOMATIS-eerd" gaat worden i.p.v. te blijven hangen op het nivo van "dag in dag uit bezig zijn met ict apparatuur".

De computer (weer en meer) op de mens aansluiten, zodat de mens in de business optimaal ondersteund word bij haar,zijn werkzaamheden

Nieuw hype kreet? "Human supportive computing" (tm)
Waarbij de mens alleen doet wat de mens hoeft te doen en de ict infrastructuur doet de rest - automatisch ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-05T17:24:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.