Getronics schrapt 1400 banen

Er verdwijnen 1400 banen bij Getronics wereldwijd. In Nederland worden zevenhonderd banen geschrapt. Het bedrijf hoopt zo de huidige marktomstandigheden het hoofd te bieden. De personeelsreductie moet een besparing opleveren van zestig miljoen euro.

Ict-dienstverlener Getronics gaat 1400 banen schrappen. Er verdwijnen zevenhonderd banen in Nederland. Het bedrijf hoopt hiermee zestig miljoen euro op jaarbasis te besparen.

Het merendeel van de ontslagen, namelijk 950, valt onder het eigen personeel. De overige geschrapte functies, zijn die van externen.

Marktomstandigheden

Getronics zegt te lijden onder de huidige marktomstandigheden in de ict-sector en moet daarom ingrijpen. Bij de publicatie van de jaarcijfers van KPN werd al duidelijk dat het bedrijf over meer bankzitters dan gebruikelijk beschikt. Hoeveel bankzitters het waren, wilde een woordvoerder niet zeggen. "Dat getal is aan verandering onderhevig."

De dienstverlener verwacht dat de maatregel medio 2009 afgerond is. De betreffende ondernemingsraden zijn geïnformeerd.

KPN heeft nog niet kunnen reageren op dit bericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

NXP dumpt Getronics als werkplekbeheerder

Getronics sluit alliantie voor werkplekbeheer

Getronics: herplaatsen bij KPN is brede afspraak

Getronics bekijkt herplaatsen personeel bij KPN

Getronics paait Delftse student met bierviltjes

Getronics geeft Limburgse ICT'er carrièrekans

EDS: geen vaste samenwerking met Getronics

TNT Post koopt Getronics Document Services

'KPN kiest niet altijd voor Getronics'

Getronics werft in Limburg makkelijk mensen

VROM gunt ICT-beheer opnieuw aan Getronics

KPN: na zomer meer duidelijk over Getronics

Getronics verliest 1030 medewerkers in 2010

Personeelsuittocht bij Getronics duurt voort

'Reorganisatie Getronics had mooie timing'

Getronics drukt goed jaarresultaat van KPN

Getronics verlengt sociaal plan 2009

'Bij Getronics is het nooit rustig'

Getronics: Internationalisering was juiste keuze

Getronics: Reorganisatie is integer uitgevoerd

'Reorganisatie Getronics was niet nodig'

Getronics zet ontslagronde in gang

HP schrapt wereldwijd weer ruim 6000 banen

Buitenlands werk bezorgt Getronics verlies

Getronics ontslaat niet alleen oud-KPN'ers

Getronics Consulting: vraagbaak voor infrastructuren

Sociaal plan Getronics ingehaald door realiteit

Ontslagen ICT'ers Getronics toch niet naar KPN


Reacties

Dit was te verwachten met de huidige beschikbaarheid. Concullega's als Atos, Capgemini en Ordina zullen de komende dagen (einde Q1) waarschijnlijk een soortgelijk bericht wereldkundig maken.
Het is lastig voor het personeel wat ontslagen wordt, maar noodzakelijk om het bedrijf overeind te houden.

Tja, tuurlijk moet het bedrijf overleven. Maar tig miljoen winst maken versus maatschappelijk verantwoord doorgaan, daar zijn nog werelden van verschil tussen.
Het gaat altijd over de ruggen van de mensen die het echte werk doen. De top beloont zichzelf voor het er uit fl*kkeren van werkende man/vrouw.
Zolang het old-boys netwerk hebzucht, korte termijn denken en tomeloos opportunisme hoog in het vaandel heeft staan, zal er (helaas) weinig veranderen. Wat moet er in vredesnaam gebeuren voordat deze misstanden aangepakt worden? Moeten extremisten dan maar het huis van een topman vernielen (zoals recentelijk bij de RBS gebeurde). Dat is ook niet de manier! Maar wat dan wel? Zodat mensen zoals Scheepbouwer verder kijken dan hun eigen bonus c.q. pensioenbv-tje?

Op 20 maart in de computable:

"Ik ben net vrolijk het hoofdkantoor van Getronics uitgelopen", vertelt Bob Bolte van FNV Bondgenoten. De vakbondsman is tevreden over het principe-akkoord, dat hij nog moet voorleggen aan zijn achterban. "Het schept vertrouwen in het bedrijf." Begin februari gingen de bonden al akkoord met de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor 2009


Wat zou Bob nu zeggen?

Jammer voor die mensen.
Bij Atos zit het er inderdaad ook aan te komen. Nu is het gewoon nog hier en daar wat ontslagen van 1 - 5 personen per keer zodat het niet zo opvalt maar reken maar dat er straks een grote streep wordt gezet.

"Dit was te verwachten met de huidige beschikbaarheid. Concullega's als Atos, Capgemini en Ordina zullen de komende dagen (einde Q1) waarschijnlijk een soortgelijk bericht wereldkundig maken."

Ordina heeft dat al gedaan, 300 man hebben collectief ontslag gekregen 2 weken geleden en met de "verkoop" van BPO gaan ook heel wat mensen weg/over naar Centric. Komt er meer? Ik sluit het niet uit maar nu niet direct, wellicht eind 2009/begin 2010 als de vooruitzichten slecht blijven.

Er is natuurlijk wel een verschil tussen winst maken, en de aandeelhouder tevreden houden aan de ene kant, en vervolgens de dienstverlening en kennis in het bedrijf op orde te houden.

Reorganiseren omdat anders het bedrijf omvalt is volgens mij hier niet aan de orde.

Vraag mij wel af of het hier gaat om inleveren op werkvloer, of worden ook de hogere echelons geraakt.

@ Getroffene: ik snap je emotie, maar wat wil je dan? Doorgaan en met z'n allen failliet gaan?

Je spreekt over misstanden, wat zou jij anders gedaan hebben? Ok? die bonussen zijn vaak veel te hoog, maar dat is helaas de situatie. Maar die bonussen nekken het bedrijf niet hoor, dat doet de markt. Ben benieuwd naar jouw reactie waarin je uitlegt wat jij anders had gedaan. Afz**ken is heel makkelijk.

@Kritisch:
Ik zei "Maar tig miljoen winst maken versus maatschappelijk verantwoord doorgaan, daar zijn nog werelden van verschil tussen." M.a.w. er wordt nog voldoende winst (!) gemaakt. Maar de heren bonusopstrijkers vind het niet genoeg. Als de hele toko nou noodlijdend is, miljoenen verlies maakt, ja dan, begrijpt iedereen het wel. Maar dit is gewoon onredelijk. Het komt er op neer dat altijd dezelfde mensen aan het kortste einde trekken en diegene die het veroorzaakt (!) hebben, er nog voor beloond worden ook. Het gaat financieel minder goed, maar dan wordt er meteen met de botte bijl, met korte termijnvisie (lees = mijn-bonus-komt-in-gevaar-attitude) gehandeld. Want het zal de heren een worst wezen of KPN/Getronics over zoveel jaar nog bestaat, als het hun zittingsperiode maar uitduurt.
Vergeet niet dat van tientallen miljoenen aan bonussen (van de hele toplaag b.v.) je toch de nodige maanden salarissen c.q. bankzitten van de 'gewone' arbeider kunt betalen. Zo zou ik het doen.
De MKB-er moet ook zuinig aan doen, reserves bouwen (in vette jaren) voor de magere jaren. Datzelfde geldt voor prive personen. Maar zodra de concers echt groot worden (zie ook Kroymans) dan gelden blijkbaar heel andere principes; nu graaien wat je graaien kunt, en de problemen zijn voor de diegenen na ons.

Ja, dat krijg je, als alle consultancy bedrijven hun personeelsbehoefte's gaan afstemmen aan piektijden;
En nemen ze alle onervaren mensen met MCSE of andere certificaatje met leaseauto, etc en tariferen aan de klant voor 70,80,90,120 euro per uur;
Nu: allemaal bankzitters, vandaag Getronics, morgen Atos overmorgen Logica, PrinceW. Coopers mis ik nog , moeten ook nog dabij, in de ontslagronde!!!!!!!!!!!!
De tentenkampen moeten ook nog komen, zoals in de US!

Hoezo zit het er bij Atos aan te komen ?

Ik zie het ene 4000K contract na het andere binnen vallen. Atos gaat de vruchten plukken: soberheid van de afgelopen 5 - 7 jaar tav salarissen. Gewoon gezond verstand en een euro maar 1 keer uitgeven. Die IT bedrijven die nu allemaal in paniek mensen eruit gooien zijn ook niet gewild bij de (potentieele) opdrachtgevers. Getronics kreeg vroeger meerjarige contracten bij de overheid per maand betaald ivm de hoge kans van omvallen. Zegt wel iets over de financieele reserves van dit bedrijf.

Laten wij IT-ers met zn allen een packt sluiten dat bedrijven die nu masaal de mensen dumpen op de zwarte lijst worden gezet. Wie wil er nog ooit voor dat kwakkel jojo bedrijf Getronics werken? Eerst mensen masaal dumpen dan weer werven en dan bij de minst geringste tegenwind weer masaal dumpen en straks weer met valse beloftes aantrekken ? Dat lukt ze niet nog een keer?

Keep up the positive feeling!

Het is toch bij de beesten af. Als Atos iets doet dan staat het op de voorpagina van Computable. Als Getronics ontslaat en Atos niet, dan bedenkt een of ander joker dat toch Atos er weer in betrokken moet worden. Ik weet dat Atos er alles aan doet om mensen binnen te houden. Ben is schijnbaar een van de azijn zeikers.

Volgens Eelco Blok (RTL7 Nieuws) gaat het slecht met de telefooncentrale markt en consultancy. En daar zullen ook de meeste functies/taken verdwijnen. Vooruitlopend op deze slechte markt heeft KPN net een reorganisatie plan uitgevoerd waarbij personeel van bovengenoemde markten zijn overgeheveld naar Getronics. De reden kan zijn om de personeelsreductie niet onder de naam KPN naar buiten te brengen.

@Atos-er

Fijn dat je zoveel vertrouwen in je werkgever hebt! Dat siert je. Ik loop inmiddels al een aantal jaartjes mee en ik heb idd zo'n zwarte lijst van bedrijven die in 2001-2002 niet wisten hoe snel zij van personeel af moesten komen. AO staat hier ook bij.

Wellicht geldt nu een andere koers voor Atos, maar daar heb ik te weinig zicht op. Jij wel schijnbaar.

@ getroffenen,

Niets of niemand staat jou in de weg zelf ook succesvol te worden. Slachtoffer spelen heeft nog nooit iemand geholpen.

Het is erg vervelend, maar de fte's die eruit gaan, zijn merendeel gedetacheerde/uitzendkrachten... deze kosten 3 tot 4x zoveel als een normale medewerker... als je kijkt naar eigen werknemers die wegvloeien van de "700" valt het allemaal wel mee relatief gezien.

Gedetacheerde die massaal zijn aagenomen omdat niet snel genoeg aan gekwalificeerd personeel was te komen, kunnen nu vertrekken... (hoe jammer het ook is je gunt het natuulijk niemand)

Poolen Anyone?
Vanuit mijn ervaring weet ik dat vraag en aanbod helaas niet altijd passend te maken is waardoor leegloop een feit is. De bedrijven die we hier beschrijven zijn concullegas met diverse klanten en vaak nog steeds vraag, alleen vraag past vaak niet bij beschikbaar personeel en externe inhuur is verboden.

Maak afspraken elkaar te helpen met leegloop of doe dit via een gemeenschappelijk broker. Als broker (dat ben ik dus, en zijn we in totaal met 50 man) denk ik dat met flexibel prijsbeleid en het streven naar gezonde doelstellingen eenieder elkaar weer op weg kan helpen waardoor we ontslagen zouden kunnen beperken.

Dat lijkt mij het streven waard mede gezien het kapitaal dat geinvesteerd is in de deskundiggen.

Als broker laat ik mij verder niet uit over installed bases zou ook niet echt gewardeerd worden, wij zijn in elk geval behoorlijk terug gevallen in omzet en marge en ook dat circus zet nog door. Dat sront aan de knikker is herken ik helaas dan ook.

Zoals ik er tegen aan kijk? Ik dat we elkaar maar eens moesten gaan helpen.
Let wel ik heb het niet over bovenkantmarkt en prijsafsrpaken maar over overleving en beperkte winstgevenheid. En inderdaad geen of beperkte bonus dus! Maar daar gaat het mangement zeker mee akkoord gezien de situatie (aka vinden geen baan)

Een probleem overigens wat versterkt wordt door de EU met hun aanbestedingbeleid, en druk op tariefstelling vanuit NL want de 1 maakt de ander echt kapot en we houden dan ook niks over als het gaat om eerlijke concurrentie! Ach ja die inkoop opleiding is dan toch wat waard tot dat je zelf wordt weg gesaneerd.

Voor veel mensen zal ik traceerbaar zijn mensen die een gesprek willen aangaan inzake dit verhaal zijn welkom en weten mij denk ik wel te vinden.

PS
Ik heb geen enkel probleem met inkopers hoor! Ook inkopers worden in een hoek gedrukt. Samenwerken elkaar vinden dat is de oplossing.@Atos-er

... in 2001-2002 niet wisten hoe snel zij van personeel af moesten komen. AO staat hier ook bij...

Atos heeft nooit massaal mensen ontslagen !

Waren het eerst dagelijks 4000K contracten. Nu hebben we er weer een vis bij van zelfs 18.5M euros.

Ik weet zeker dat Atos in de top 3 van beste werkgevers beland dit jaar !Je hebt gelijk:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/608998/2379258/collectief-ontslag-bij-atos-origin.html

Ik zeg toch Massaal. Uiteindelijk zijn er van deze mensen weer 125 terug aangenomen omdat een aantal klanten moeilijk ging doen toen "key" figuren ontslagen beleken te zijn. Maar je hebt gelijk ik had het misschien iets genuanceerder moeten brengen.


Over nuancering gesproken: toen ik op zoek ging naar het bewuste artikel kwam ik dit ook tegen en dat vind ik dan wel weer keurig opgelost.

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/2908507/1276946/atos-origin-verschuift-personeel-binnen-divisies.html

In het bedrijf waar ik werk is ook een verschuiving tussen BU's gaande en op dit moment is het een kwestie van met zijn allen de schouders eronder, persoonlijke ambities wellicht even opzij schuiven en een boterham zien te verdienen. Het is tenslotte Darwin-jaar en het is een kwestie van 'survival of the fittest'.

Zoals ik al aangaf, ben jij waarschijnlijk beter op de hoogte van de stand van zaken bij Atos dan ik en is mijn beeld hopeloos gedateerd. Dat is ook het risico van het opstellen van een zwarte lijst van ICT-bedrijven die op dit moment niet goed omgaan met hun personeel. Wie bepaalt wanneer zij weer van zo'n lijst af kunnen?

Wat ik hier mis is het aantal MT leden dat ontslagen word, t.g.v. verkeerde beslissingen, fusies en overnames. Zijn daar al cijfers over bekend binnen Getronics/KPN?

Als ze eerst eens snijden in de TOP salarissen en posities, dan verdienen ze sneller geld terug met relatief minder mensen, dan zoveel malen meer personeel op de werkvloer te ontslaan.

Niet mijn gewoonte om hier te reageren maar ik werd er op gewezen door een collega; Getronics moet voor deze ingreep kiezen tussen behoud van werkgelegenheid of opgelegde winstdoelstellingen vasthouden (van voor de crisis). Iedereen die hier een stoer verhaal houdt over mensen die gemist kunnen worden of maar beter aan hun ontwikkeling hadden moeten werken. Vertel dat aan je buurman of collega die 55 jaar is en eruit moet. Hoe je hier droge ogen bij kunt houden is mij een raadsel. Als het niet anders kan dan is het niet anders ( zonder ingrijpen komt nog meer werkgelegenheid in gevaar). Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van de deeltijd WW zoals de sociale partners en het kabinet zijn overeengekomen. Dan heb je 15 maanden de tijd om te kijken of de markt weer aantrekt. Het zou Getronics maar ook andere werkgevers in de IT sector sieren als deze mogelijkheid serieus wordt overwogen. Dat is weer wat anders dan de korte termijn visie die de sector/werknemers helaas lijkt op te breken. Over een jaar weer miljoenen investeren om talenten te werven en klagen dat er zo weinig mensen een IT opleiding kiezen. De sector lijkt maar niet volwassen te worden.

Gegroet.

Bob

"De sector lijkt maar niet volwassen te worden."

Nou, Bob. Jongen. Waarom zoek je dan niet lekker een baan in de metaal, oid. Daar waar de arbeiders nog ongeschoold zijn en actiebereid. Waar de werknemers zich niet een beroerte schamen als ze met een oranje hesje voor de poort moeten staan en waar koffie en een gevulde koek nog wordt beschouwd als een tractatie.

Allemachtig. Jij kleunt mis met je onderhandelingen en je oh, zo tevreden houding over het resultaat en je weet het binnen 1 alinea bij de werkgever te leggen. Zucht.

Zucht. Het Sociaal Plan is beter dan bij het gemiddelde IT bedrijf. Dus hoezo miskleunen? Doe maar lekker pedant over andere sectoren maar word je daar zelf wel beter van?

"ICT'er vindt baanbehoud collega niet belangrijk"
Gezien de hufterigheid van het overgrote deel van de reacties, lijkt dat dus wel aardig te kloppen.
Triest.

Kan iemand mij misschien uitleggen wat de voordelen zijn om te werken in vaste dienst van een ICT bedrijf in vergelijking met het werken als ZZP-er ?

@Kees
Voor een ervaren ict'er die zichzelf in de markt kan brengen zie ik geen voordelen in een 'vast' dienstverband. Immers, zodra de kwartaalcijfers iets minder zijn zul je er achter komen dat je een wegwerp werknemer bent. Je zult ook niet zo'n inkomen genieten dat je een flinke spaarpot kunt opbouwen voor de mindere tijden.

Als zzp'er heb je dat wel. Na enkele jaren als zzp'er kun je een flinke reserve opbouwen om in een slechte markt te gaan investeren in opleidingen of gewoon een langverdiende vakantie te nemen.

Het valt mij trouwens op dat veel zzp'ers zoals ik wel een reservepot hebben, maar dat de beursgenoteerde organisaties na jaren van miljoenenwinsten drastische bezuinigingen moeten doen zodra de markt minder goed is; waar is al dat geld gebleven? Grote bonussen en teveel overheads? Het lijkt wel wanbestuur.

@Tester
Je bevestigt mijn vermoedens volledig.

Misschien dat dat wel een interessante KPI zou zijn voor de financiele sector : het aandeel managers van het totale personeelsbestand van een bedrijf.

@Bob

Bob, als ik 55+ ben en ik krijg conform sociaal plan bijv. 4 jaarsalarissen mee (zeg 25 jaar gewerkt bij GPR x kantonrechtersformule SP) dan zul je die buurman echt niet zien huilen, hooguit van het lachen. Hij gaat een bijbaantje nemen en geniet van zijn 4 jaarsalarissen die hij in 10 jaar opneemt. En hij kijkt naar zijn collega's die zwetend uren per dag in de file staan en zich het lazarus werken voor een grijpstuiver en denkt "daar ben ik mooi vanaf gekomen".

@Bob

Bij Aos gaat de nieuwe kantonrechtersformule gebruikt worden, dus is het drie jaarsalarissen.
En je krijgt tien jaar minder pensioenopbouw. Want als de crisis voorbij is worden nieuwe IT-ers in India aangenomen en geen 55++ hier.
Bovendien willen Balkende+Donner die periode ook nog eens met twee jaar verlengen (67 i.p.v. 65).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-31T09:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.