Atos Origin zet dit jaar 229 man op straat

Ontslag

Ict-dienstverlener Atos Origin heeft sinds begin 2009 afscheid genomen van 229 directe medewerkers. De personeelsreductie is het gevolg van kostenbesparing en natuurlijk verloop, zegt woordvoerster Erica Prins van de automatiseerder. Ze wil niet zeggen welke divisies de reductie betreft. Het bedrijf wil zijn kosten minimaliseren, de samenwerking verbeteren en de organisatie stroomlijnen.

Volgens de voorlichtster neemt Atos Origin afscheid van individuele medewerkers waarvoor het bedrijf ‘op redelijke termijn echt geen mogelijkheden ziet of verwacht om hen in te zetten.' Ze vertelt dat dat gebeurt in overleg tussen werkgever en werknemer. Bovendien wordt de medewerker ‘veelal ondersteund met een passend pakket aan maatregelen en faciliteiten.' De ict-dienstverlener is ook ‘terughoudend met de instroom van mensen', voegt ze toe.

Consulting en SI

‘Het economisch klimaat is moeilijk en alles wijst erop dat deze onzekerheid nog enige tijd zal aanhouden', legt Prins uit. ‘Atos Origin volgt de marktontwikkelingen op de voet om tijdig te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Om toegerust te zijn op de uitdagingen waarvoor de ict-markt zich in 2009 gesteld ziet, willen wij een zo goed mogelijke uitgangspositie creëren. Wij zoeken in de gehele internationale organisatie naar mogelijkheden om kosten te minimaliseren, de manier van (samen-) werken te optimaliseren, en de organisatie te stroomlijnen.'

Woordvoerster Prins wil niet ingaan op geruchten dat de personeelsreductie vooral de Atos-divisies Consulting en Systems Integration (SI) betreft. ‘Geen commentaar', zegt ze. Uit de kwartaalcijfers van de automatiseerder blijkt dat juist deze twee bedrijfsonderdelen de afgelopen periode in Nederland hun verkopen zagen afnemen. Gezamenlijk boekten zij 21 miljoen euro minder omzet, iets wat de directie wijt aan de afnemende vraag en aan de tarieven die onder druk staan.

Bankzitters

Eerder meldde de woordvoering van het bedrijf dat de dienstverlener pogingen onderneemt om bankzittende medewerkers van Systems Integration onder te brengen bij Managed Operations, de grootste van de drie bedrijfsonderdelen.

Het vermelde aantal van 229 medewerkers dat sinds 2009 afvloeide bij Atos Origin is exclusief de 214 mensen die met de verkoop van de divisie Technical Automation verhuisden naar branchegenoot Task24. In totaal daalde het personeelsbestand van Atos Origin sinds 1 januari 2009 met 443 personen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is merkwaardig stil rond dit bericht. en dat terwijl ik toch zeker weet dat ik vanmiddag nog een reactie zag?

Ik geloof dat computable selectief mod... =(

Ik heb begrepen dat als Atos meer dan 19 (of 29) medewerkers per kwartaal ontslaat, ze dit moeten melden bij het UWV. Dus iedereen die eruit moet, bieden het dubbele aan als wat ze via de kantonrechters formule zouden ontvangen. Verder is het zo dat alle kortlopende contracten niet verlengd worden, of nu keihard nodig bent of niet. Ook vallen idd de meeste klappen in SI. De mensen die daar op bank zitten krijgen functies aangeboden binnen MO. Dus als ze een lagere functie aangeboden krijgen, moeten ze ook het lagere salaris accepteren. Verder had ik reorganosdatie project begrepen dat er nog tussen de 500 en 1000 mensen eruit moeten.

Moet Atos Origin nu even in de schijnwerpers? Dit bericht stond een aantal weken geleden al in het Financieel Dagblad en heeft daarmee geen enkele nieuwswaarde meer. Waarom plaatst Computable het nu?

Datzelfde geldt overigens ook voor het bericht over de kwartaalcijfers: ook dat is oud nieuws !!

en ik ben benieuwd of, zoals IT-er hierboven aangeeft, want inderdaad, er stond een reactie op de website en die reactie is weggehaald, er selectieve moderatie plaatsvindt.

Computable modereert inderdaad selectief. Vooral bij kritische reacties over de manier van journalistiek bedrijven reageert Computable erg gevoelig. Dat soort reacties worden er eenvoudig afgekieperd.

zeker selectief, sommige berichten blijven staan, sommige worden weg gehaald.

Ik vind het jammer dat er zoveel mensen weg moeten bij Atos, maar ik denk dat het weinig te maken heeft met de markt maar alles met de manier van handelen van Atos Origin zelf.

Beste bezoekers,

Inderdaad halen wij wel eens een reactie onder een artikel weg en inderdaad is dit hier ook gebeurd. Maar willen jullie die reactie lezen, dan moet je even naar het artikel 'Atos Origin koopt Chinese SAP-specialist' gaan, want daar staat deze reactie wel. Overigens heeft deze lezer de reactie recent weer onder het bovenstaande artikel gezet en wederom heb ik 'm eraf gehaald.

Wij vinden dat reacties wel enig hout moeten snijden en niet grievend of verkooppraat moeten zijn. Enige toegevoegde waarde is dus wel belangrijk.

Henk Boot,
redactie Computable

@Henk:
Misschien een suggestie ter verbetering - die ik op 27-4-2009 aan Johannes van Bentum heb gemaild, zonder enige reactie overigens tot nu toe..

VOOR IEDEREEN VINDBARE, EN LEESBARE REACTIE-GUIDELINES:
Dit vind je terug vele online forums. Hierin staat glashelder - eventueel voorzien van duidelijke voorbeelden - vermeld door de Computable redactie de
- Do-s en de
- DO Not's
m.b.t. reacties die lezers kunnen geven op de artikelen.

Hierdoor krijg je dan de volgende verbeteringen:
1 - Kan iedereen dit ook ZELF lezen,
2 - Weten we met zijn allen waar we aan toe zijn,
3 - Het weghalen van sommige reacties komt niet meer over als "redactionele willekeur",
4 - Hoeft de redactie ook minder actief te modereren.
5 - Kan de inhoudelijk kwaliteit ook omhoog gaan
6 - Kunnen we met zijn allen beter [on_topic_ blijven.

"We all benefit"

Als ex-medewerker weet ik dat Atos Origin in moeilijke tijden alle 'onbruikbare' medewerkers opschoont. Of je nu nodig bent of dat voldoende werk is op de markt doet er niet toe.

Pas je niet in de Atos Origin cultuur dan moet je afscheid nemen. Dat ze hiervoor de huidige crisis gebruiken is mooi meegenomen (voor Atos Origin dan)

Voor aanstaande ex-atos talenten tijd om eens verder te kijken.

@Henk Boot.
"Vooral bij kritische reacties over de manier van journalistiek bedrijven reageert Computable erg gevoelig"
Als er gezegd wordt dat een journalist (D. Toetsniet) zijn werk niet doet omdat hij een bericht van twee weken geleden neerzet of altijd alleen maar de negatieve kant van een bedrijf graag toelicht, dan is Computable gekrenkt en moet het bericht weg. Ahhh wat zielig, zelf mogen ze wel alles zeggen.

@Trapper

Ik begrijp jouw reactie niet helemaal, want je schrijft mij een citaat toe dat niet van mij is, maar van ene Pietje Precies (pseudoniem), die net als jij reageert vanuit een niet bestaand email-adres. Zoals je hierboven in mijn eerste reactie kunt lezen is er maar 1 reactie verwijderd omdat die geen toegevoegde waarde heeft, maar ik geef daarbij wel aan waar je die reactie eventueel kunt vinden. Lijkt mij niet meer dan netjes.
Ik heb echter geen zin om deze discussie hier voort te zetten. Mocht je echt een discussie met mij willen aangaan, dan moet je mij maar persoonlijk aanspreken op mijn eigen redactie-email adres (zie colofon op deze site).

Henk Boot
redactie Computable

Jammer dat er censuur is gepleegd om mijn eerdere berichtje. Had graag de aanstaande ex-atos mensen willen helpen! blijkbaar mag dat niet, jammer

Jammer dat dit medium zelfs door de redactie als communicatiemiddel gebruikt wordt. Is toch niet journalistiek verantwoord....

Eerst dacht ik dat het onzin was, wat ex Atos Medewerker zei, over salarisverlaging. Maar het blijkt waar! Als je twee skill levels lager wordt ingezet worden je arbeidsvoorwaarden aangepast! Triest hoor.

Beste Redactie,

Als (nog)Logicaan was ik toch nieuwsgierig geworden naar de reactie die hier verwijderd was. Net dus maar gezocht op het artikel waarin Atos een Chinese SAP speler overneemt, maar daar staat de reactie ook niet meer?

Groeten (nog)Logicaan

@Nog Logicaan:
Misschien word het tijd dat we - als ict-werknemers - zelf een eigen onafhankelijke, vendor neutrale en ongecensureerde, ouderwetste NEWS group oprichten,
Een een simpel PHP-FORUM waar we als ict-experts vrijuit met, onder elkaar kunnen praten, gedachten uitwisselen??.

Aan (overheids, journalistieke, politieke) censuur onkom je niet in deze wereld, zolang je gebruik blijft maken van andermans web-space. Soort van Free Speech zone voor icters

Ontslagen zijn altijd vervelend, alleen meestal wel noodzakelijk om andere mensen aan het werk te houden!
Atos is wat mij betreft altijd al bedrijf geweest waar de medewerker niet meer dan een nummer is. In mijn tijd was er ook een anti Atos Origin forum/site : www.atozorigin.com ofzo?? Bestaat die nog? Bezoeken vanaf het AO netwerk aan deze site werd je dan ook niet in dank afgenomen.

@ex atos.
Wat ben jij ENORM zielig zeg. "In mijn tijd", je bent dus al een tijdje weg en dan nog vragen of dat er een anti AO site is ??? Waar ben jij mee bezig?? Ik heb een beeld van een bijzonder zuur mens die schijnbaar maar weinig te doen heeft als je op deze manier jezelf bezig moet houden. Man, stop je energie in iets positiefs.

Het Collectief ontslag bij Atos Origin vindt ik om 3 redenen verwerpelijk:

1. omdat AtosAorigin bij het binnen halen van de outsource projeckten het opleidings nivo en leeftijd van de medewerkers van te voren bekend was, en nu opmerkt dat bij- of omscholing niet haalbaar is?

2. Bijna wekelijks krijgen medewerkers een mailtje met een melding welk outsource project AtosOrigin nu weer heeft binnengehaald. Dus hoezo blijven de orders achter bij de verwachtingen?

3. De binnengehaalde outsource projekten op basis van beheer tegen een bedrag die de kosten voor het beheer op lange na niet dekt, omdat zij hoopte op bij komende projecten en diensten die nu allemaal door de kredietcrisis zijn gestopt of uitgesteld. De medewerkers zijn er weer de dupe van mismanagement en het CWI staat onslag weer toe.

Personeelsbeleid bij AtosOrigin is mijn inziens de slechtste van Nederland, je bent een blijft een nummer. En het zogenaamde personeelsbeleid is een grote theatervoorstelling (soap met zeeer slechte acteurs en actrices) voor de buitenwereld.

Werk je bij Atos, dan ben je een nummer. Dat is algemeen bekend.

Als je ergens van het kastje naar de muur wordt gestuurd dan is het wel in een multinational organisatie. Wil je dat niet, dan moet je kleiner gaan werken. Zo simpel is dat. Kom je net van school dan zie je dat nog niet, dus ga je dan bij Atos Origin werken dan krijg je prima begeleiding en mede studenten zie je daar terug, maar na een tijdje kan het zijn dat je merkt dat je niet in het jasje past. Zo simpel is het gewoon.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-05T15:00:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.