'ICT-sector krabbelt langzaam uit dal'

De investeringen in de ict-sector lijken wereldwijd weer toe te nemen. Na een zwaar eerste kwartaal krabbelt de branche langzaam weer uit het dal waarin het eind 2008 terecht kwam door de mondiale crisis in de financiële wereld. Met name de ict-sector in Aziatische landen kreeg flinke klappen. In mei en juni nam de groei in veel landen echter alweer toe. Dit blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De afname in productiviteit is volgens de uitkomsten van het OESO-rapport ongeveer vergelijkbaar met de crisis in 2001 en 2002, toen de ‘internetbubble' uiteenspatte. Sommige sectoren hebben het gedurende deze crisis zelfs een stuk beter gedaan dan toen.  Wel zijn er duidelijke regionale verschillen waarneembaar. De impact van de financiële crisis op de ict-sector was in de Aziatische landen het duidelijkst merkbaar. Met name Japan heeft het zwaar te verduren gehad, maar ook China werd harder geraakt dan in begin van de eeuw.

Sectoren

Dit komt onder andere door de verschuiving van de productie van Westerse landen naar Azië en Oost-Europa. Momenteel neemt de productiviteit echter weer snel toe. In Japan, China en Korea zijn de afgelopen maanden alweer positieve groeicijfers gerealiseerd.

De impact van de crisis is per sector heel verschillend. De hardware-sector is veel harder getroffen dan de dienstensector. De vraag naar producten uit de semiconductorindustrie, electronicasector en communicatie en ict-apparatuur daalde flink, waardoor deze hun groei totaal zagen inzakken. Maar ook de dienstensector groeide minder hard. Over het algemeen zakt de hardwaresector waaronder de halfgeleiderindustrie minder hard in dan tijdens de crisis van 2001 - 2002, terwijl sommige bedrijven in de dienstensector het juist slechter doen.

Bouw

Dirk van Roode van ICT~Office herkent het beeld dat de OESO schept wel, al vindt hij het rapport van de organisatie nog wat vaag en erg gericht op de situatie in Azië. ‘Ook Forrester en Gartner zijn deze week met redelijk positieve berichten gekomen over de ict-sector. Wij merken vooral dat het heel erg verschilt per bedrijf.' Wel is het volgens Van Roode zo dat de ict-sector het veel beter doet dan de meeste sectore, zoals de financiële sector, de autoindustrie en de bouw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Zonder computer draait er bijna geen enkele business. Dus de ICT zal niet zo afhankelijk zijn van "externe econimische" factoren, simpelweg omdat ze "als bedrijfskunstje" is ingebed in alle andere businesses ter wereld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-29T12:46:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.