Winstval Ctac door halvering consultancytaken

Ict-dienstverlener Ctac zag het eerste halfjaar van 2009 zijn nettowinst met 89 procent afnemen tot drie ton bij een omzet van 37,5 miljoen euro. De autonome omzet daalde met 5 procent, voornamelijk door slechte resultaten van de consultancytak Ctac Professional Services. Door overnames groeide de totale omzet echter met bijna 7 procent.

De achterblijvende resultaten van Professional Services wijt het bedrijf aan het feit dat er 'aanzienlijk minder' projecten zijn die bovendien lagere marges hebben. In de divisie heeft Ctac zijn adviesactiviteiten voor business intelligence, HR, service-oriented architecture (soa) en supply chain management ondergebracht. Een groot deel van de externe consultants die Ctac inzette, werkte voor Professional Services. De afbouw van de inhuur van externen heeft ook bijgedragen aan de omzetdaling.

Ook de divisie Business Services, met een halfjaarlijkse omzet van ruim 11 miljoen euro veruit het grootste onderdeel van Ctac, had hiermee te kampen. Uiteindelijk wist dit onderdeel wel een omzetgroei van bijna 16 procent te bewerkstelligen. Dat is echter vooral te danken aan licentieverkopen op één specifiek groot project.

Omzet door acquisities

Acquisities zorgden er uiteindelijk voor dat Ctac over het eerste halfjaar van 2009 toch een omzetgroei boekte. In juni 2008 nam de onderneming het winkelsoftwarebedrijf Crossverge over en in september van dat jaar enkele onderdelen van adviesbureau Alpha Holding. Die werden geïntegreerd in de mkb-divisie van Ctac en droegen 600.000 euro bij aan de omzet van het eerste halfjaar van 2009. Bovendien rondde Ctac afgelopen januari de overname van het Belgische adviesbureau Core Consulting af, wat in de halfjaarcijfers 3,7 miljoen extra omzet opleverde.

Het bedrijf voorziet geen grote verbeteringen voor de tweede helft van het jaar en zet eerdere besparingsmaatregelen ook in de tweede helft van 2009 door.

Ctac is actief in Nederland, België en Duitsland en levert diensten op het gebied van SAP-software. Het hoofdkantoor staat in 's-Hertogenbosch. In totaal heeft de onderneming ongeveer vijfhonderd mensen in dienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-27T10:44:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.