Vervangingsvraag ict loopt in Nederland verder terug

Uit onderzoek van bureau Heliview blijkt dat de ict-vervangingsvraag in de Nederlandse zakelijke markt door budgetbeperking verder terugloopt.

Circa 20 procent van de Nederlandse zakelijke markt verwacht een daling in het ict-budget voor de komende twee jaar. Deze organisaties geven aan huidige projecten stop te zetten en benodigde vervangingsinvesteringen uit te stellen. Dit blijkt uit de recente ICT Upgrade & Innovatie Monitor van marktonderzoeksbureau Heliview.

Bijna 40 procent van de pc’s is meer dan drie jaar oud, dit terwijl de gemiddelde vervangingstermijn drie tot vier jaar is. Storingen zijn aan de orde van de dag en onderhoud en beheer drukt zwaar op ict-budgetten. Een derde van de markt vindt deze kosten veel te hoog. 

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat 2003 een goed jaar is geweest voor de servermarkt. Circa 80 procent van de servers is aangeschaft in 2000 of later. Hiervan neemt 2003 een aanzienlijk deel voor z'n rekening. De tevredenheid met de huidige functionaliteit en capaciteit is ruim voldoende.

Bijna 70 procent van de organisaties verwacht binnen een jaar geheel of gedeeltelijk te migreren naar een nieuwer pc-besturingssysteem. Zo’n 20 procent van de pc’s in de zakelijke markt draait nog altijd op oudere systemen, zoals Windows ’95. XP wordt als goed alternatief gezien.

Op het gebied van bedrijfsapplicaties is er hoop. 80 procent van de organisaties die een upgrade noodzakelijk acht, geeft aan dit binnen een jaar te realiseren. Dit geldt vooral voor erp-applicaties en in mindere mate voor crm-systemen. De budgetomvang vormt hierin wel een knelpunt. Ook de gebruikte financieel administratieve systemen zijn vaak verouderd en leiden tot inefficiëntie. Deze markt wordt gedomineerd door Exact.

Ondanks de beperkte budgetten is er een sterke behoefte aan vernieuwing in ict-infrastructuren. Door beperkte mankracht op it-afdelingen is ondersteuning door externen een noodzaak. Kosten zijn, naast expertise, voor organisaties leidend bij het selecteren van een externe dienstverlener. Getronics, Atos Origin en Centric worden overwogen bij migratietrajecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-29T12:22:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.