CEO Logica eert slachtoffers van de crisis

Logica-ceo Wilbert Kieboom heeft zijn Computable Award voor CEO van het jaar opgedragen aan alle mensen in de ict-branche die geraakt worden door de crisis. De hoogste manager van Logica Nederland wilde de prijs niet persoonlijk opeisen. Hij vindt het gezien de huidige roerige tijden niet gepast om zijn naam te verbinden aan de prijs voor Ceo van het jaar. De dienstverlener ontsloeg de afgelopen periode honderden medewerkers.

Kieboom kon door familieomstandigheden niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de prijs tijdens de Computable Awards. Joost Rueck, managing director strategic marketing en sales nam de award in ontvangst. Rueck las een door Kieboom geschreven speech voor. Daarin zei de ceo: ‘Ik wil deze award niet persoonlijk opeisen. Sterker nog, ik ben van mening dat deze award mij niet persoonlijk toekomt. In deze roerige tijden vind ik het ongepast dat één persoon in aanmerking komt voor een award die juist moet toekomen aan iedereen die de afgelopen jaren keihard heeft gewerkt om deze industrietak overeind te houden.'

Kieboom richtte zich indirect ook tot ontslagen medewerkers: ‘De omzetten staan zwaar onder druk en daarom heeft onze branche helaas duizenden mensen moeten ontslaan. Duizenden mensen, met evenveel gezinnen, die ondanks hun inzet en passie voor het vak de dupe zijn geworden van deze tijd. Gelukkig vinden sommigen ergens anders een nieuwe baan, maar dat gaat  niet voor iedereen op.'

Kieboom droeg de prijs ook op aan zijn collega ceo's die in roerige tijden moeilijke beslissingen moeten nemen.

Ontslagen Logica

Logica Nederland schrapte deze zomer drienhonderd banen na tegenvallende resultaten. Ook ontsloeg het bedrijf een onbekend aantal medewerkers in hun proeftijd. Kieboom zei kort na zijn aantreden bij Logica dat hij niet benoemd is om een sanering door te voeren en geen mensen zou ontslaan.

Speech van Logica-ceo Wilbert Kieboom

Speech CEO Logica

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In 1 woord: klasse.

Nou, wat zijn we er blij mee. Ik ben als een van de proeftijders destijds bijna aan de kant gezet. Dat Kieboom hier nu mee komt zegt veel over de man... Meneer kortetermijnvisie kwam niet om te saneren, nee, inderdaad.

'De hoogste manager van de Brits-Nederlandse ict-dienstverlener'

Volgens mij klopt dat niet helemaal.

De hoogste baas is Andy Green.

bladibla,

'bijna' aan de kant gezet? Hoe werkt dat? Werk je nu 'bijna' helemaal bij Logica dan? Of betekent dat, dat Logica niet voor de volle 100% op je kan rekenen?

Wie is er dan verkeerd bezig< jij of Logica?

Lijkt me, dat jij op zeer korte termijn zelf eens een visie moet ontwikkelen, wat je wilt en bij wie?

Sterkte.

"Hij vindt het gezien de huidige roerige tijden niet gepast om zijn naam te verbinden aan de prijs voor Ceo van het jaar."

Dat zal eerder zijn omdat hij die award niet verdient. Logica heeft voldoende geadverteerd op Computable om een prijs te mogen ontvangen!

@Nike,

Ik ben destijds bijna aan de kant gezet ja, maar heb toen de dialoog gewonnen en mocht toch blijven. Dat zet je wel even aan het denken als je je ziel en zaligheid in je werk wil leggen, en er worden dit soort kortzichtige besluiten genomen...

Na een aantal maanden met nog meer slechte ervaringen met dit 'mensenbedrijf' heb ik dan ook besloten op te stappen. Heb nu een fantastische baan elders.

Een visie heb ik zeker, maar Logica komt daar NERGENS in voor, en dat zal ik overal waar ik kom proberen uit te dragen...

Je moet maar durven om deze woorden in je mond te nemen als iemand die de "menselijke factor" heeft verkwanseld voor eigen gewin.

Ongelofelijk dat deze man de award heeft gewonnen... Leuke woorden hoor, maar ik begrijp er helemaal niets van dat iemand die zulke ontslagen op de naam heeft staan een dergelijke award wint terwijl er andere bedrijven zijn die de storm hebben weten te doorstaan met behoud van personeel dankzij o.a. een standvastige CEO.

Ik begrijp dit echt niet en walg zelfs van de woorden die deze manager in de mond neemt. Ik eer... jaja...

Het gebaar, los van de persoon vind ik prima.
Ik twijfel echter helaas aan de oprechtheid.
Het lijkt wel of de waarheid wordt geofferd,
aan de window-dressing van diegene, wiens
kwaliteit is, dat ze de meute kunnen manipuleren.


Sorry, maar waar is deze award op gebaseerd? Een CEO die alleen maar kostenbespaard en vervolgens zijn de half-jaar cijfers (van juni) de slechtste van de Logica-groep. Dus vanuit extern oogpunt verdient hij het niet.

Tevens heeft hij de afgelopen 9 maanden alleen maar dingen ingeperkt. Frisdrank weg, koffie slechter, 0.0 salarisverhoging, leaseautobestelstop, enz. Dus vanuit intern oogpunt verdient hij het ook niet.

Ben dus wel reuze benieuwd naar de onderbouwing...

Wat Kees zegt, is zeer herkenbaar, bij Atos Origin deed hij precies hetzelfde.

Waardering alleen maar in woord en mail, maar ondertussen wel de primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden afbreken...

"Opmerking van de redactie: Hoogste manager Logica Nederland
Kieboom is inderdaad de hoogste manager van de Nederlandse organisatie van Logica. Dat is aangepast."

Niet alleen Nederland, gehele Benelux.

Ongekend dat de award uberhaupt bij Logica valt. Ze hebben niet alleen mensen ontslagen, maar daarin ook een oneerlijke afhandeling van de ontslagvergoedingen toegepast. Wat nou menselijke factor. Het enige dat telt is de aandeelhouder. De medewerker is een nummer.

tsja, als je adverteert en je mensen genoeg laat stemmen win je een award ...

Niet (direct) sarcastisch bedoeld, maar waarom heeft hij eigenlijk de prijs verdiend?

".....die ondanks hun inzet en passie voor het vak de dupe zijn geworden van deze tijd"
Kleine correctie mijn inziens..., die dankzij mismanagement van de Logica-top werkeloos zijn geraakt. Beetje CEO durft te erkennen dat er fouten zijn gemaakt, wat duizenden banen heeft gekost, en gooit het niet op de inmiddels uitgekauwde kredietcrisis.

Want zodra je maar het woord "kredietcrisis" noemt, denkt ineens niemand meer zelf na, wat er nog meer zou kunnen schuilen achter de "onder druk staande omzetten". Hoe zou dat nu komen?

Als deze man echt een hart heeft kloppen, en zo menselijk is als ie beweert over te komen, dan zorgt hij ervoor dat er weer zoveel mogelijk oud-logicanen terug in dienst worden genomen, en er nieuwe opdrachten binnen gaan komen.

Er zijn immers nog steeds bedrijven ( / bedrijfsmodellen) die GEEN mensen hebben moeten ontslaan t.g.v. de zgn. kredietcrisis ;-)

Stelt Wilbert Kieboom ook een van z'n boys toys auto's ter beschikking aan een ontslagene?
Ik vermoed dat hijzelf niet minder auto's heeft in deze tijden.

@bladibla,

Ik hoop van ganser harte, dat je bij je huidige werkgever vindt wat je zoekt.

Dat je haat draagt jegens Logica zegt met name iets over jou, niets over Logica.

Ik ben ook gestart in de tijd van de reorganisatie, toen er meteen weer mensen in proeftijd moesten vertrekken: verschrikkelijk, maar ik begreep de ingreep wel.

En ik was inderdaad niet het slachtoffer van de ingreep.

De slachtofferrol (met alle haat vandien) past mij niet zo. Ik zie het als een uitdaging om Logica te maken tot wat het behoort te zijn: Een onderneming aan de top van business & technology. Daar steek ik mijn handen voor uit, daar ga ik voor.

Ziehier het verschil, de een gaat en haat, de ander blijft en zet de schouders eronder.

Voor de stoere mannen en vrouwen hier, die roepen over 'menselijkheid'.

Ooit ook maar 1 woord met Wilbert Kieboom gewisseld, face to face gezegd, wat je dwars zat?

Of alleen maar klagen van horen zeggen?

Stelt Wilbert Kieboom ook ??n van z?n boys toys auto?s ter beschikking aan een ontslagene?
Ik vermoed dat hijzelf niet minder auto?s heeft in deze tijden.

Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.... maar om het nu meteen 'klasse' te noemen?

Window dressing indeed!
Wilbert Kieboom probeert nu betere PR te scoren door dit gebaar te maken.
Echter zijn daden in heden en verleden spreken voor zich.....
Sla er de beloningspagina's in de jaarverslagen van Atos en straks Logica maar op na : links lullen en rechts zakken vullen...

@Nike.

Veel plezier op die roze wolk. Maar vergeet niet dat er mensen gewoon uit geknikkerd zijn. Met als slap excuus de crisis. Als er inderdaad sprake is van stoere mannen bij Logica dan zouden die de mensen die jaren goed geld hebben gemaakt voor Logica er niet zomaar uit knikkeren. En het lef hebben om door te pakken met de mensen die het schip in de afgelopen jaren drijvende hebben gehouden. Het huidige management zit er voor hun eigen zakken te vullen en waar het kan naaien ze de rest.

@Nike.

Veel plezier op die roze wolk. Maar vergeet niet dat er mensen gewoon uit geknikkerd zijn. Met als slap excuus de crisis. Als er inderdaad sprake is van stoere mannen bij Logica dan zouden die de mensen die jaren goed geld hebben gemaakt voor Logica er niet zomaar uit knikkeren. En het lef hebben om door te pakken met de mensen die het schip in de afgelopen jaren drijvende hebben gehouden. Het huidige management zit er voor hun eigen zakken te vullen en waar het kan naaien ze de rest.

Met zeuren kom je geen steek verder.

En dan zeggen, dat ik op een roze wolk zit?

Omdat ik ervoor ga en gemotiveerd ben?

Lekker instelling, zo kom je er wel.

@Nike.

En wat doe jij dan wel om er voor te zorgen dat Logica aan 'de top van business & technology' komt? Klinkt als management gewauwel.

Wat ik doe? Heb ik dat niet duidelijk beschreven?

Ik ben positief, ik werk keihard om onze objectives te verwezenlijken, ik motiveer collega's, ik doe mijn stinkende best om het verschil te maken.

En wat doe jij? Je hand ophouden bij Logica, maar tegelijkertijd het bedrijf uitkotsen?

's morgens in de spiegel, hoe kijk je dan naar jezelf?

@Nike.

Ik doe mijn stinkende best goede software voor onze klanten te maken. Met andere woorden: ik breng geld in het laatje voor Logica. Wat zijn de objectives van Logica? Most trusted innovation partner te zijn voor onze klanten? Wat voor innovatie doen wij dan? Nog beter offshoren naar India dan onze concurrenten? Wat voor cursussen worden er in deze moeilijke tijden voor onze bankzitters gegeven? Gaan ze nieuwe ontwikkelingen in de markt oppakken om te proberen een strategische voorsprong te halen? Nee, de meeste cursussen liggen op het presentatie-vlak. Het lijkt wel alsof wij ons willen onderscheiden bij de klant in een betere presentatie dan onze concurrenten.

Goed om te zien dat de bedrijfspropaganda in ieder geval bij 1 iemand is aangeslagen. @Nike

Definieer 'bedrijfspropaganda' eens, realist.

Klinkt wel stoer, maar het is natuurlijk gewoon nietszeggend.

Nike moet eens nodig gedeprogrammeerd worden.

Definieer 'deprogrammeer', eric.

Je bedoelt toch niet te zeggen, dat ik pas mee mag praten, als ik destructief en negatief moet zijn over mijn werkgever? Voelt dat goed dan? Is dat wat je 's avonds thuis met een glimlach voor de tv doet zitten? Weer een klote dag bij Logica, hoera!

Het woord loser komt ineens naar boven.

Veel werknemers die langere tijd bij een klant welliswaar goed werk verrichten, hebben geen hele hechte band met Logica. De term "one Logica" is voor hen in dat geval ook weinigzeggend, op de werkvloer gaat het uiteindelijk om het individu.

Het beeld wat je vervolgens als ingezette werknemer van Logica krijgt is verwarrend. Ondanks dat open en transparant handelen een van de speerpunten zou moeten zijn van de organisatie, moeten eigen werknemers via de media vernemen dat collega's in de proeftijd geen verlenging krijgen aangeboden.

Cursussen worden stopgezet, salarissen worden bevroren, door reorganisaties krijgen managers grotere teams, met als gevolg dat het directe contact met het bedrijf nog verder afneemt.
Doordat het aanbod beperkt is, kunnen mensen niet altijd ingezet worden op opdrachten die goed matchen.
In plaats van te innoveren en visie te tonen in een periode van tegenwind, schiet het beleid in een saneringsreflex.

Voor mijzelf heeft dit uiteindelijk de doorslag gegeven om over te stappen na er overigens een lange tijd met plezier gewerkt te hebben.

Ik ben ook zo'n crisisslachtoffer van Logica. Maar dan wel uit Belgie. Het gaat er daar helemaal hetzelfde aan toe als in Nederland, als ik het zo zie. Ben in de maand mei ontslagen en ben nog steeds aan het onderhandelen over de ontslagvergoeding waarbij ik sowieso de verliezer ben. We zijn met tien tegelijk ontslagen. We hadden bijna allemaal meer dan tien jaren dienst. 't Is dan toch niet dat ze niet genoeg aan ons verdienden, he.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-15T11:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.