Hoger beroep voor fraudeur ICT Automatisering

De officier van justitie heeft hoger beroep aangetekend in de zaak tegen de frauderende administrateur Rob Z. Hij werd in oktober veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf, omdat hij voor 2,3 miljoen euro zijn werkgever ICT Automatisering oplichtte. Het openbaar ministerie eiste vier jaar cel. De rechter achtte niet bewezen dat Z. valsheid in geschrifte pleegde door onjuiste facturen uit te geven. Daardoor viel de straf lager uit.

Rob Z. schreef in dertig afzonderlijke betalingen van zijn werkgever 2,3 miljoen euro op zijn rekening. Hij gebruikte het geld voor het kopen van grote hoeveelheden sterke drank, die hij onder de kostprijs doorverkocht. Ook kocht hij een aantal dure auto's, elektronica, horloges en parfum.

Deze goederen verkocht Z. ook door aan collega's. Als collega's daarom vroegen leverde de ex-administrateur bij de bestelde goederen een factuur. Hij verzekerde collega's dat zij garantie kregen op de apparatuur. De facturen stonden op naam van een niet-bestaande onderneming.

Volgens de rechtbank kan niet worden gesteld dat Z. op moment van opmaken van de facturen wist dat hij de naam en het bijbehorende KvK-nummer niet meer mocht voeren. Daarnaast achtte de rechter niet bewezen dat Z. het geld witwaste door op vakantie te gaan.

Civiele zaak

ICT Automatisering wacht het hoger beroep af en zal daarna een civiele zaak tegen Z. aanspannen. Toch verwacht ceo Bram Schot niet dat hij nog wat van het verdwenen geld terug ziet. 'We willen er in elk geval voor zorgen dat als er nog iets te halen valt, dat wij dat kunnen doen. De politie heeft niets meer kunnen vinden. Ik verwacht daarom niet dat we nog wat terugkrijgen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is bijzonder treurig dat zonder deze fraude het ontslag van 70 mensen voorkomen had kunnen worden. Dat een bedrijf als ICT er ook min of meer zelf de aanleiding voor heeft gegeven zegt veel over het bedrijf dat zegt zo goed te zijn in de bedrijfsprocessen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-20T15:36:00.000Z Rian van Heur