Omzet Nederlandse ICT-sector daalt 9 procent

Nauwelijks herstel verwacht, mogelijk nieuwe ontslagen in 2010

Crisis

De omzet in de Nederlandse ict-industrie is in 2009 met negen procent gedaald. In 2008 groeide de omzet nog met negen procent. In 2010 zal de omzet nauwelijks groeien. Daardoor komen mogelijk nog eens duizenden mensen op straat te staan. Dat blijkt uit onderzoek van AME Research naar de financiële prestaties van 130 Nederlandse ict-bedrijven in de periode 2008 en 2009.

Deze omzetdaling van de ict-sector is dubbel zo groot als de daling van het Bruto Binnenlands Product. De onderzoekers: 'Daaruit blijkt dat de ict-sector zeer conjunctuurgevoelig is geworden. Omzetdalingen tot dertig procent zijn geen uitzondering.'
De 130 ondervraagde bedrijven behaalden in 2008 een binnenlandse omzet van 43,5 miljard euro.

Gezien de macro-economische factoren en de nog aanhoudende onzekerheid in financiële markten voorziet het onderzoeksbureau voor 2010 geen duidelijk omzetherstel.

Ontslagen

Het onderzoeksbureau berekende dat bij de onderzochte bedrijven in 2008 in Nederland 201.000 medewerkers werkten. Om de omzet per werknemer op het niveau van 2008 te houden, namelijk gemiddeld 216.660 euro, moet de werkgelegenheid afnemen tot 182.041 medewerkers in voltijdbanen. Dat is een teruggang met 18.204 banen. Uit die conclusie blijkt dat het marktonderzoeksbureau verdere ontslagronden bij Nederlandse ict-bedrijven niet uitsluit.

Het onderzoek maakt deel uit van het rapport 'AME topscores in ict 2010' waarin de 130 ondernemingen zijn gerangschikt naar financiële kracht en informatieproductiviteit.

AME Research richt zich op bedrijf-, markt- en beleggingonderzoek in de Nederlandse automatiseringbranche bestemd voor zakelijke eindgebruikers van ict, het management van ict-bedrijven, de beleggingswereld en in de financiële industrie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Iedere keer weer denk ik aan het volgende.
"Als je maar lang genoeg tegen iemand zegt dat hij/zij er ziek uit ziet wordt die persoon vanzelf ziek."
Hetzelfde geldt hier ook.
Gewoon vaak genoeg schrijven dat het slecht gaat (of nog niet goed) en je krijgt zelfvervullende profetieen.
Ik ben benieuwd wanneer de maatschappij niet steeds als makke lammeren dit soort onheilsboodschappen gelooft.
Wees toch eens positiever of minimaal neutraal en ga niet voorspellen hoe slecht het wel kan gaan worden.

En het CPB is net positiever dan eerdere ramingen.
Nu Maurice de Hondt nog. Koffiedik?

bob,

de cijfers spreken voor zich, daar hoeft geen bordje 'goed', 'slecht' of 'ziek' op.

Tsja. Natuurlijk is de ICTsector zeer conjunctuurgevoelig. Als er men minder geld te verteren heeft, koopt men nu eenmaal minder overbodig luxespeelgoed.

18204 banen ... hoeveel leasebakken zijn dat ?

216000 euro omzet per medewerker, wat zijn dan de gemiddelde kosten per medewerker ? Er blijft dan toch genoeg over ? Waar blijft de rest dan ? Een ICT bedrijf investeerd nauwelijks. Denk dat die sector is moet leren dat wanneer je conjuctuur gevoelig bent je een appeltje voor de dorst moet bewaren en niet al het geld moet laten verdampen richting aandeelhouders en gelijk mekkeren als een schaap als het eens in de 10 jaar eens tegenzit.

Bob, ik ben het met je eens, maar net als bij de gossip-bladen, verkoopt negatief nieuws beter dan positief nieuws. Anderzijd, er is natuurlijk een negatieve tendens merkbaar, maar ik zou ook graag de bedrijven aan het woord laten die ondanks de krimpende economie, weten te groeien en hoe? Hoop dat Computable op zoek gaat, ze mogen me bellen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-15T10:09:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.