Opnieuw drukt Benelux goede jaarcijfers Atos

De Atos Origin-groep boekt wereldwijd over 2009 13 procent meer winst dan in 2008, ondanks een omzetdaling van bijna 4 procent. Omzet en winst hadden veel hoger kunnen zijn als de ict-dienstverlener in de Benelux beter had gepresteerd. Daar daalde de operationele winst met 11 procent en de omzet met 13,6 procent. Het bedrijfsonderdeel Consulting was de enige die zijn winst niet zag toenemen ten opzichte van 2008.

Bedrijfsbreed schrijft Atos Origin over 2009 goede cijfers. De automatiseerder wist zijn operationele winst te vergroten tot 290 miljoen euro bij een omzet van 5,1 miljard euro. Het toegenomen rendement schrijft de onderneming voornamelijk toe aan het besparingsprogramma  TOP, dat begin 2009 bedrijfsbreed werd opgezet. Als gevolg daarvan daalden de huurkosten met 15 procent, de reiskosten met 16 procent en de kosten voor verzekeringen, marketing en communicatie met 17 procent.

De bedrijfsresultaten verschillen aanzienlijk per regio en per divisie. Net als in 2008 boekte Atos Origin in de Benelux slechtere cijfers dan in andere regio's. De omzet daalde er met bijna 13,6 procent naar 997 miljoen euro. Dat is ongeveer een vijfde van de totale omzet van het bedrijf. Nergens daalde de omzet meer dan hier, vooral door het sterk cyclische karakter van de markt. Het bedrijf heeft in de Benelux veel adviesklussen, bijvoorbeeld in de financiële sector. De winst in de Benelux bleef steken op ruim 84 miljoen euro, een daling van 11 procent ten opzichte van 2008. De winstmarge verbeterde wel van 8,2 procent in 2008 naar 8,4 procent in 2009.

Consulting

Behalve het bedrijfsonderdeel Consulting wisten alle bedrijfsonderdelen van Atos Origin in 2009 hun rendabiliteit te vergroten. Consulting zag zijn winst met bijna 80 procent verdampen tot 3,2 miljoen euro. De omzet daalde met bijna 24 procent tot 248 miljoen euro. De grootste divisie, Managed Services (MS), zag in 2009 zijn winst met 5,5 procent toenemen bij een omzet die groeide met 4,4 procent. Het onderdeel profiteert van langlopende beheercontracten.

De divisie Systems Integration, dat een fractie kleiner is dan Managed Services, boekte ruim 11 procent minder omzet dan in 2008, maar wist zijn operationele winst met 5 procent te vergroten. De winst van High Tech Transactional Services (HTTS) groeide zelfs met bijna 15 procent bij een omzet die 3,5 procent toenam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Begin dit jaar is er een target gesteld aan MO.
Dat was dus begin 2009 het begin van een moeilijke periode. Die target was niet door het slechtere perspectief naar beneden gesteld. De target was voor MO 600 miljoen euro. We hebben dit op 4 of 5 miljoen weten te behalen. Een fantastisch resultaat in deze barre tijden. We hebben gigantisch veel dienstverlening voor en aan kruimelklanten opgenoemen in een bedrijf wat daar eigenlijk helemaal niet voor opgewassen was. Nieuwe business was echt nodig in deze tijd. Nogmaals een uiterst zware target alsmede een noodzakelijke bedrijfs ommezwaai waren nodig voor dit resultaat.

Er zitten dan klaarblijkelijk nog echt divisies binnen AO en buiten MO die slecht presteren.

@daarsnapuknuweereensniksvan:
Targets op contracted value zijn niet gelijk aan targets op omzet. In dit artikel wordt alleen gesproken over omzet en marge, niet over total contract value van nieuw gesloten contracten...

Leuk al die cijfertjes terwijl er tegelijkertijd zoveel mensen de zak hebben gekregen en Computable doodleuk schrijft dat er te weinig ict-personeel beschikbaar is.

Als mens (en ict'er) voel je dan ook hoe belangrijk je bent.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-17T10:42:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.