Startel bouwt robottelescoop voor demonstraties

In de J.C. Kapteyn sterrenwacht te Roden komt een Startel robot-telescoop. De telescoop wordt voornamelijk gebruikt als demonstratie-object voor klanten.Vanwege het innovative karakter is aan het project subsidie toegekend.

De eerste operationele robottelescoop van Startel, dat overigens ook in de J.C. Kapteyn Sterrenwacht gevestigd is, staat op La Palma en trekt veel belangstelling vanuit het buitenland, met name vanuit de Verenigde Staten en enkele Europesche landen. Om nieuwe klanten concreet te laten kennis maken met het product wordt in de Kapteyn sterrenwacht te Roden een volledig autonome robot-telescoop gerealiseerd. Voor de sterrenwacht op Tenerife is inmiddels een ontwerp gemaakt.
 
Startel denkt jaarlijks zo'n twee robot-telescopen wereldwijd te kunnen leveren. Assemblage, inregelen en testen geschiedt in de Kapteyn Sterrenwacht. Na afronding wordt de installatie gedemonteerd en in delen verscheept naar de klant. StarTel draagt op lokatie van de klant zorg voor installatie en beheer. Het beheer geschiedt vanuit de Kapteyn Sterrenwacht in Roden.
 
De robot-telescoop 'Robo Dimm' meet volledig autonoom de 'seeing' (turbulentie) in de atmosfeer. Door de mogelijkheden die geboden worden het grotere telescopen willen de astronomen exacte gegevens over met name de turbulentie. Ook is inzicht in de seeing van belang bij het investeren in steeds grotere aardse telescopen. Robo Dimm is ingericht voor het verrichten van metingen in afgelegen gebieden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T09:44:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.