Siemens bijna grootste aandeelhouder Atos

Het Duitse technologiebedrijf Siemens wordt de op-één-na grootste grootaandeelhouder van ict-dienstenbedrijf Atos Origin. Siemens verwerft door uitgifte van nieuwe aandelen 15 procent belang in de Franse onderneming. Alleen durfinvesteerder PAI Partners heeft een grotere vinger in de pap en bezit ruim 21 procent. Siemens en Atos Origin sloten op 15 december 2010 een complexe miljardendeal, waarbij activiteiten, aandelen, geld en een uitbestedingsopdracht werden uitgewisseld.

Siemens krijgt ongeveer 12,5 miljoen aandelen van Atos Origin in handen. De aandelen worden nieuw uitgegeven en vertegenwoordigen een waarde van 414 miljoen euro, meldt een woordvoerder.

Verwatering

Door de uitgifte van nieuwe aandelen verwateren de belangen van andere aandeelhouders in de Franse onderneming. Zo ziet de grootste aandeelhouder, PAI Partners, zijn aandeel slinken van 25 naar 21,2 procent. De Franse investeerder kocht zich halverwege 2008 in Atos Origin in en werd meteen de grootste. Ook het percentage aandelen in bezit van particulieren daalt, van bijna 58 procent naar 49 procent.

De aandelenuitgifte is onderdeel van een complexe overeenkomst waarbij Atos Origin in totaal 850 miljoen euro aan Siemens betaalt voor het bedrijfsonderdeel Siemens IT Solutions and Services (SIS). Bovendien besteedt Siemens de komende zeven jaar zijn ict-infrastructuur en applicatiebeheer uit aan Atos Origin. Dat uitbestedingscontract heeft een waarde van 5,5 miljard euro. Zo'n 1750 SIS-medewerkers verliezen hun baan. Het is onbekend wat de gevolgen voor de Nederlandse markt zijn.

Splitsen en wippen

Atos Origin heeft een onstuimige relatie met zijn grootaandeelhouders. Halverwege 2008 verzetten de twee destijds grootste beleggers Centaurus Capital en Pardus Investments zich tegen het beleid van de directie. De hedgefondsen wilden het bedrijf splitsen en een groot deel van het management wippen. Uiteindelijk legden de partijen het conflict bij.

Grootaandeelhouders Atos Origin

Belang in Atos Origin (vanaf juli 2011)

Belang in Atos Origin (huidige situatie)

PAI Partners

21,1 %

25,0 %

Siemens

15,2 %

-

Pardus Investments

7,25 %

8,6 %

Fidelity Investments

4,25 %

5,0 %

Management Atos Origin

0,020 %

0,024 %

Werknemers Atos Origin

2,6 %

3,1 %

In bezit van Atos Origin

0,36 %

0,4 %

Overige particulieren

49,0 %

57,9 %

~100%

~100 %

Bron: Atosorigin.com en Computable

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Krijgen de SIS medewerkers ook aandelen of alleen bonussen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-16T11:45:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.