Belgische Real Software blijft op verlies staan

Bij Real Software is de groepsomzet in de eerste zes maanden van 2004 gedaald met 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Antwerpse softwaregroep leed een nettoverlies van 5,4 miljoen euro. Inmiddels is ook bekend dat ceo Theo Dilissen per 1 oktober plaats maakt voor Peter Op de Beeck.

Over de eerste zes maanden, afgesloten op 30 juni 2004, haalde Real Software een groepsomzet van 69 miljoen euro. Dit is een daling van 11,2 miljoen euro (14 procent) ten opzichte van de vergelijkbare resultaten van de eerste helft van het vorige boekjaar. De onderneming wijt de daling van de inkomsten aan de periode van onzekerheid rond het bedrijf, en de daaruit volgende vertraging bij het sluiten van nieuwe contracten gedurende het eerste en tweede kwartaal.
 
Het netto groepsresultaat over het eerste halfjaar van 2004 is gestegen in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien, maar blijft negatief : van een verlies van 7,2 miljoen euro naar een verlies van 5,4 miljoen euro. De stijging is het resultaat van lagere afschrijvingen op de goodwill (-0,7 miljoen euro) en een beter buitengewoon resultaat (+0,5 miljoen euro), dat hoofdzakelijk te danken is aan overeenkomsten met een vroegere aandeelhouder (Airial Conseil SA).
 
Real Software verwacht dat het in de toekomst alleen maar beter kan gaan, dankzij de schuldherschikking van april dit jaar. Daarbij heeft de Amerikaanse Gores Technology Group de schuldvordering (van ruim 157 miljoen euro) van de banken overgenomen. Gores Technology Group heeft sindsdien, via haar verwante onderneming Real Holdings, een meerderheidsbelang van 83 procent in Real Software.
 
Afgelopen weekend werd bekend dat ceo Theo Dilissen het veld ruimt en wordt opgevolgd door Peter Op de Beeck. Dilissen blijft nog tot het eind van het jaar aanwezig om een zo vlot mogelijke overgang te verzekeren. Op de Beeck komt van Automatic Data Processing (ADP) waar hij verschillende topfuncties heeft bekleed.
 
Het vertrek van Dilissen komt helemaal niet als een verrassing. Dilissen werd in 2001 aangesteld als opvolger van Rudy Hageman, de oprichter van Real Software. Die stuurde in oktober vorig jaar, samen met een aantal andere hoofdaandeelhouders, aan op het ontslag van de raad van bestuur. Daarop volgde een lang aanslepende crisis bij Real Software, die pas bezworen werd door de overname van de onderneming door de Amerikaanse Gores Technology Group (GTG) in april 2004. Met het vertrek van Dilissen wil de nieuwe eigenaar symbolisch een punt zetten achter de woelige periode.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-27T12:43:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.