22 procent minder arbeidsplaatsen bij Ordina

Minder personeel door verkoop Ormit en Integer en natuurlijk verloop

Bij ict-dienstverlener Ordina verdween in 2010 22 procent van de voltijdsarbeidsplaatsen (fte's) in Nederland. Van de 3495 fte's eind 2009 waren er exact een jaar later nog 2741 over. Deze terugloop van 754 arbeidsplaatsen komt overeen met ongeveer 815 mensen. Zo'n 335 daarvan betreffen medewerkers van Integer en Ormit, de twee werkmaatschappijen die Ordina in 2010 verkocht. Dat het overgebleven personeelsbestand per saldo is gekrompen met ongeveer 480, komt vooral door het natuurlijk verloop.

Dat meldt het bedrijf in het jaarverslag over 2010. Daarin staat ook dat Ordina in de loop van het jaar weer is begonnen met het werven van medewerkers met specifieke branchekennis. De wervingsactiviteiten worden in 2011 verder opgeschroefd.

Ordina verkocht in de loop van 2010 de twee bedrijfsonderdelen Integer en Ormit. In augustus werd Integer en zijn 185 medewerkers afgestoten. Het verzelfstandigde bedrijf bleef onder leiding van zijn bestaande directie en richt zich op detachering van specialisten voor het uitvoeren van projecten op uitvoerend en managementniveau.

In oktober 2010 verkocht Ordina zijn dochteronderneming Ormit aan het zittende management en twee investeringsmaatschappijen. 150 medewerkers kwamen op deze wijze buiten Ordina terecht. Ormit leidt pas afgestudeerden op tot manager en adviseert andere organisaties over managementtraineeships.

Reorganisatie

In 2009 was het aantal voltijdsarbeidsplaatsen al gekrompen met 19 procent, ofwel 830 fte. Dat was toen grotendeels te wijten aan een reorganisatie waarbij ondersteunende activiteiten werden gecentraliseerd en de overhead werd gereduceerd. De verkoop van Ordina BPO aan branchegenoot Centric (februari 2009) was niet in deze cijfers meegenomen.

Ordina boekt over 2010 zeven miljoen euro nettoverlies bij een omzet van ruim 436 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een kleine winst van 1,3 miljoen en een omzet die 15 procent hoger lag dan in 2010. Afgelopen jaar was het jaar van de ommekeer en het ergste van de crisis lijkt achter de rug, meldt topman Ronald Kasteel in een toelichting op de jaarcijfers. Het dienstenbedrijf zag zijn omzet in de laatste zes maanden van het jaar toenemen met 4,3 procent. Dat zou komen door de verhoogde productiviteit en een 'merkbare' afname van de prijsdruk op detachering.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vorig jaar werd nog stellig beweerd dat er geen sprake zou zijn van massa ontslagen bij diverse grote IT jongens. Nu de jaarcijfers binnendruppelen zie je dat partijen als Ordina en Logica enorm gekrompen zijn. Nu de cijfers van ATOS en Cap etc nog en we kunnen de balans opmaken van IT professionals die graag aan de bak willen.

IT aanvraag op niveau van 2008/2009? Eerst maar weer de ontslagen IT aan de slag krijgen zou ik zeggen. Een week geleden las ik nog een deprimerend bericht over Januari.....

Het barst van de tegenstrijdige berichten in Computable, dus redactie....het is zaak een goed beeld te schetsen van de marktsituatie. Dat lukt niet door een positief bericht op te laten volgen door een negatief bericht.

In aanvulling op Ralph"
"... of met reclame berichten."

Opmerkelijk is dat ondanks de verkoop van de dochterondernemingen Integer en Ormit, het bedrijf toch verlies heeft gemaakt over 2010. Wat als deze bedrijven niet werden verkocht, hadden ze dan nog meer verlies gemaakt. Waarschijnlijk wel.
Als de omzetcijfers dit jaar ook tegenvallen, welk onderdeel is dan aan de beurt om te worden verkocht. Be-Value soms?? Ben benieuwd.

De toekomstige medewerkers van Ordina zullen wel drie keer achter de oren krabben voordat ze in dienst komen.

Ze maken wel veel reclame op 3fm voor consultants die werk zoeken 'Ordina brengt beweging in je loopbaan'..

@Gast-X: Hoe zie je dat voor je dat Be-Value wordt verkocht? Be-value is niet als entiteit in de organisatie opgenomen....

@Ordinees: aantal jaren terug werd Be-Value overgenomen. Als deze niet als entiteit in de organisatie is opgenomen dan zal de organisatie op een ander wijze aan geld moeten komen bij tegenvallende cijfers. Maar dat is vooruit lopen op de zaken. Hopelijk voor jullie komt het niet zo ver. Succes verder!

@lezers, Let op dat bijna alle "grote" bedrijven bezig zijn met het schuiven van personeel. IBM neemt Fortis/abn IT personeel over (500+) en laat aan de achterkant 600 weer gaan. Cap heeft geen 55kM2 ruimte meer nodig, mede omdat er minder mensen werken en de mensen die in het "nieuwe werken" process zitten zijn bij klanten neem ik aan. Dus geen sales komen invliegen uit lage lonen landen, of blijven daar werk uitvoeren.

Gast-X: "De toekomstige medewerkers van Ordina zullen wel drie keer achter de oren krabben voordat ze in dienst komen."

Ik zou als medewerker bij Ordina nu ook niet proberen kennissen en vrienden binnen te brengen. In het verleden wel gedaan en nu proberen ze het weer maar komt niet zo lekker over als je eerst wordt binnen gehaald en niet veel later al weer kunt gaan. Want natuurlijk verloop moet je ook wel tussen quotes zetten in dit geval...

Reactie verwijderd. Dit is niet de plek voor reclame.

Heel simpel: Ordina zoekt nu andere mensen dan de mensen die in 2009-2010 gevraagd zijn te vertrekken. Ander profiel, veelal ook andere functies. Dat wordt niet zomaar gedaan, er zijn harde cijfers voor nodig om concrete wervingsdoelstellingen te hebben. Dus pas als je kunt aantonen herhaaldelijk niet aan aanvragen te kunnen voldoen terwijl dat wel in het profiel van de unit past, dan mag je gaan werven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ordina

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-02T11:48:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.