Vrouwen ondergewaardeerd in ict-beroepen

Vrouwen in de ict-branche verdienen minder dan hun mannelijke collega's. Het afgelopen jaar ontving maar liefst 58 procent van de ondervraagde vrouwen geen salarisverhoging. Bij de mannen betrof dit percentage 41 procent.

Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young ICT-Leadership. Daarnaast bedingen vrouwen doorgaans minder riante arbeidsvoorwaarden dan mannen. Mannen komen duidelijk vaker dan vrouwen in aanmerking voor een bonusuitkering, dertiende maand en lease-auto.

Van de ondervraagde directeuren, managers en professionals ontvangt 36 procent een jaarlijkse bonusuitkering, 26 procent een dertiende maand en is 38 procent is in het bezit van een mobiele telefoon. Daarnaast ontvangt 19 procent van de respondenten een lease-auto. Het is opmerkelijk dat mannen vaker voor deze voordelen in aanmerking komen dan vrouwen. De grootste verschillen liggen in het krijgen van een bonusuitkering (41 tegen 23 procent) en een dertiende maand (31 tegen 13 procent).

10 procent van de ondervraagden is het afgelopen jaar van werkgever veranderd. Het merendeel van de werknemers die van werkgever zijn veranderd, deed dit op vrijwillige basis. Wat betreft het komende jaar is 18 procent van de ondervraagden van plan om binnen een jaar van werkgever te veranderen. Onder jongere medewerkers is de intentie om van werkgever te veranderen groter dan onder oudere werknemers. Van de medewerkers tot 35 jaar is bijna een kwart van plan om binnen een jaar een nieuwe werkgever te vinden. Het is opmerkelijk dat de intentie om van baan te veranderen hoger ligt onder vrouwen dan onder mannen (31 versus 14 procent). Jacob Verschuur zegt hierover: “de oorzaak van deze onrust ligt mogelijk in de erkenning die vrouwen zoeken in hun professie”.

“Bedrijven denken nog al eens met vrouwen op posities een ‘economisch risico’ te lopen, waardoor vrouwen vaker hun ambities moeten bewijzen dan de mannelijke medewerkers. Mannen worden bijna als vanzelfsprekend geacht ambitieus te zijn”, aldus Jacob Verschuur van Ernst & Young ICT Leadership.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-01T12:01:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.