Deeltijdwerk in ict is zeldzaamheid

Er zijn nauwelijks ict'ers met een parttime baan. Volgens de vakbonden staan vooral de kleinere ict-bedrijven niet te springen om deeltijdwerkers. 'Dan horen ze: zoek maar een andere baas.'

Slechts 5 procent van de automatiseerders werkt parttime (32 uur of minder). Het verschil met de rest van de beroepsbevolking is groot. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ruim 35 procent van de werkenden in Nederland een deeltijdbaan.

Volgens Wim Burggraaf, onderhandelaar voor de CNV Dienstenbond, is het vooral bij de kleinere ict-bedrijven haast onmogelijk een deeltijdbaan te regelen. Bij bedrijven met een cao is het niet veel beter, zegt hij. "Vaak doet daar de direct-leidinggevende moeilijk, met argumenten dat het slecht zou zijn voor de klantcontacten. Flauwekul."

Bij vakbond De Unie kijken ze evenmin op van de lage aantallen deeltijdwerkers. "Het zijn uitzonderingen, net als regelingen voor kinderopvang of vrouwelijke automatiseerders", zegt Babet Hendriks. "Veel bedrijven zeggen het geregeld te hebben, maar de praktijk is anders."

De lage percentages deeltijd-ict’ers blijken ook uit gegevens van adviesbureau De Breed en partners. Van de 4504 ict’ers in de database van De Breed werkten er dit jaar maar 242 parttime (5 procent). Dat bureau telde ook in 2003 niet meer dan 6 procent deeltijdautomatiseerders.

Het beeld wordt bevestigd door gegevens over de lezers van Computable.

Een steekproef uit het VNU-onderzoek ’Dutch ICT-Market Survey 2004’ bij 687 lezers (werkzaam als automatiseerders) leert dat slechts 4 procent een deeltijdbaan heeft. Uit gegevens van het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt, uitgevoerd door een aantal uitgeverijen, blijkt dat van als ict’er geboekte lezers er 8,6 procent 32 of minder uren werkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T09:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.