Stuivertje wisselen bij polissoftwarebedrijf Actuera

Handen schudden

Investeerder Main Capital Partners heeft zijn meerderheidsbelang in Actuera, leverancier van polisadministratiesystemen, verkocht aan een andere investeerder: Waterland Private Equity Investments (Waterland). Actuera, gevestigd in Capelle aan den IJssel, levert software aan verzekeraars, pensioenfondsen en pensioenuitvoerders in Nederland. Met de nieuwe kapitaalverschaffer wil het bedrijf uitbreiden naar het buitenland.

Actuera bestaat sinds 1986 en heeft een omzet van circa vijftien miljoen euro. Er werkt een zeventigtal mensen. In 2006 vond een management uitkoop plaats met behulp van Main Capital Partners. Die financierde de transactie vanuit het fonds Main Capital II, dat Main Capital Partners opbouwde met kapitaal van diverse durfkapitalisten.

Nadat Actuera de afgelopen jaren in Nederland is gegroeid staat nu Europese expansie op de agenda, mede ingegeven door nieuwe Europese regelgeving voor Premie Pensioen Instellingen (PPI). Voor de financiering van deze fase sluit de onderneming zich aan bij Waterland Private Equity. Voor Main Capital betekent de verkoop van het meerderheidsbelang een, zoals de investeerder het omschrijft, 'fraaie bijdrage aan het rendement van de deelnemers in haar fondsen.'

Kapitaal

De transactie is een voorbeeld van een 'secondary buy out'. Dat is een deal waarbij een investeerder het belang van een andere investeerder overneemt. Die laatste partij heeft op deze manier zijn beoogde 'exit' na een aantal jaren investeren; de eerste partij gelooft dat er nog voldoende groeimogelijkheden voor het bedrijf bestaan, waarvoor zij weer dan de aangewezen financier zijn

Main Capital is vorig jaar september gestart met het investeringsfonds Main Capital III dat zich opnieuw richt op de Nederlandse software industrie. De doelgrootte van dit nieuwe fonds is 65 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-25T13:20:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.