Commodore-pionier Jack Tramiel overleden

Jack Tramiel, oprichter van thuiscomputerfabrikant Commodore International, is op 83-jarige leeftijd overleden. Tramiel bracht vanaf eind jaren zeventig met Commodore laaggeprijsde pc's op de markt voor hobbyisten en huishoudens. Na de Commodore PET and VIC-20 behaalde hij het meeste succes met de roemruchte Commodore 64. Er zijn er wereldwijd circa zeventien miljoen van verkocht.

De van oorsprong Poolse Jack Tramiel (in 1928 geboren als Idek Tramielski) emigreerde, na als jongen Auschwitz te hebben overleefd, naar de Verenigde Staten. In New York begon hij een reparatiebedrijf voor schrijfmachines maar Tramiel stapte in 1962 over naar de relatief nieuwe markt van telmachines. Onder de bedrijfsnaam Commodore Business Machines startte hij met de productie ervan.

In de jaren zeventig kreeg hij belangstelling voor de computerindustrie. Na een mislukte poging om Apple over te nemen gaf hij Chuck Peddle, een van de mensen achter MOS Technology, een bedrijf dat chips maakte voor rekenmachines, de opdracht een betaalbare minicomputer te bouwen. Dat werd de Personal Electronic Transactor ofwel de PET. De computer werd enthousiast ontvangen en Tramiel besloot door te gaan op de ingeslagen weg. Commodore lanceerde vervolgens de VIC-20 die ook voor thuisgebruik was bedoeld. De VIC-20 werd een groot succes. Op het hoogtepunt kostte de VIC-20 nog slechts 55 dollar en werden er 9000 stuks per dag geproduceerd.

Succesvol

De opvolger van de VIC-20, de VIC-30, werd in 1982 bekend onder de inmiddels wereldberoemde naam Commodore 64. Met als slagzin 'U koopt geen betere computer voor twee keer de prijs' gingen er miljoenen exemplaren van deze homecomputer over de toonbank.

In 1984 trok Tramiel na interne strubbelingen met de Canadese durfkapitalist Irving Gould zich terug uit Commodore, om nog hetzelfde jaar de spelcomputertak van Atari over te nemen van Warner Communications. Hij veranderde het bedrijf in een fabrikant van standaard-pc's, maar een groot succes werd het niet.

Tramiel bleef in de industrie actief als adviseur en gaf daarnaast lezingen over zijn ervaringen in de oorlog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-11T11:24:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.