Kees Neggers krijgt koninklijke onderscheiding

Kees Neggers (rechts) en burgemeester Paul Mengde

Kees Neggers is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het afscheidssymposium in Media Plaza te Utrecht ontving hij de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Paul Mengde van de gemeente Heumen. Neggers neemt op 1 juli afscheid als directeur van onderzoeks- en onderwijsnetwerk SURFnet.

Samen met andere pioniers op het vlak van netwerken overtuigde Neggers politici en beleidsmakers er in de jaren tachtig van dat Nederland grote risico's liep als er niet werd geïnvesteerd in een goed onderzoeksnetwerk. Een grootschalig informaticastimuleringsplan en de oprichting van Stichting Surf, de ict-samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek, en SURFnet waren daarvan het gevolg.

Neggers werd samen met Boudewijn Nederkoorn directeur van SURFnet. Hij heeft vanaf 1988 leiding gegeven aan SURFnet, dat in die periode is uitgegroeid tot een van de meest geavanceerde en gerespecteerde onderzoeks- en onderwijsnetwerken ter wereld. Een netwerk dat ervoor gezorgd heeft dat de wetenschap, en de Nederlandse wetenschappers in het bijzonder, nieuwe mogelijkheden kregen om ontdekkingen te doen. Onder andere in de astronomie (Jive en Lofar) en de hoge-energiefysica (Cern).

Knooppunt

Volgens Neggers moet het internet open en voor iedereen beschikbaar zijn. Hij heeft aan de wieg gestaan en is bestuurslid geweest van vele nationale en internationale organisaties die ten doel hebben het internet verder te ontwikkelen en te verspreiden. Dit heeft er ook voor gezorgd dat Nederland nu een bijzondere positie inneemt op het internet, met onder meer de Amsterdam Internet Exchange, het grootste internetknooppunt ter wereld, en de vestiging van Terena en Ripe NCC in Nederland.

Na zijn pensionering blijft Neggers actief als strategisch adviseur voor Surf en als Nederlandse vertegenwoordiger in de e-IRG, een organisatie die het gedeeld gebruik van e-infrastructuurvoorzieningen in Europa stimuleert. Vanaf 1 juli zal de directie van SURFnet bestaan uit Erwin Bleumink als algemeen directeur, Karen de Bruijn als directeur bedrijfsvoering en Erik Huizer als directeur technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-22T15:15:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.