Gebruik innovatieregelingen WBSO en RDA stijgt weer

Het aantal ondernemingen dat in 2012 gebruik maakte van een fiscale regeling die onderzoek en vernieuwing bevordert bij bedrijven, is voor het vijfde jaar op rij toegenomen. In 2012 vielen 22.220 ondernemingen onder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), zo'n 8 procent meer dan in 2011 (20.530 bedrijven). Daarbovenop maakten 13.860 bedrijven gebruik van de Research & Development Aftrek (RDA). De machine- en apparatenindustrie geeft het meeste uit aan R&D, gevolgd door de sector telecom en ict.

Dit staat in de uitgave ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk’ van het ministerie van Economische Zaken (EZ), waarin de jaaroverzichten van deze regelingen staan. Naast kerncijfers en uitgavenoverzichten staan er ook voorbeelden van projecten die financiële steun hebben gekregen. De WBSO is een reeds jaren bestaande fiscale regeling ter stimulering van onderzoeks- en ontwikkelingswerk. Dankzij de WBSO hoeven bedrijven minder loonheffing te betalen over de loonkosten.

De RDA is bedoeld om financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. In 2012 werd bijna 5,9 miljard euro aan private onderzoeks & ontwikkelingsactiviteiten ondersteund door de WBSO en de RDA, waarvan 3,9 miljard euro aan toegekende loonkosten en twee miljard aan andere uitgaven voor o&o. Vergeleken met 2011 nam het aantal o&o-uren toe met 6 procent en de loonkosten voor o&o met zo’n 8 procent.

Flevoland

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) maakt het meest gebruik van de WBSO en de RDA. In 2012 bedraagt het aandeel van het mkb in het totale aantal WBSO-aanvragen 97 procent, voor de RDA is dit 98 procent. Net als in 2011 vindt de meeste 'research & development' plaats in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Flevoland rukt op en is met een toename van 14 procent de grootste stijger.

De WBSO is bedoeld voor elke onderneming die speur- en ontwikkelingswerk verricht. Bedrijven en zelfstandigen kunnen de WBSO zelf aanvragen en verrekenen via de belastingaangifte. Ook met de RDA-regeling wil de rijksoverheid o&o-activiteiten voor ondernemers stimuleren. Bedrijven kunnen een percentage van de kosten en investeringen voor deze activiteiten extra aftrekken van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

De WBSO en de RDA zijn een initiatief van het Ministerie van EZ en worden uitgevoerd door Agentschap NL.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-25T11:20:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.