Risicokapitaal in it-diensten en -starters neemt af

Volgens berekeningen van het tijdschrift Tornado Insider, stegen in 2004 de investeringen van risicokapitaal in Europa met 34 procent. De IT-sector heeft daar weinig van gemerkt: de investeringen in IT-diensten verminderden en het aantal financieringen van jonge softwarebedrijven ging ook achteruit.

Na drie jaar van een opmerkelijke terugval, herleefde het risicokapitaal in 2004: er kwam 3,6 miljard euro aan investeringen in 787 Europese hightech ondernemingen, goed voor een stijging van 34,1 procent in vergelijking met 2003. Het aantal contracten steeg met 8,6 procent. Vooral in het eerste kwartaal van 2004 was de groei opvallend, aldus het tijdschrift Tornado Insider.

De investeringen gingen vooral naar de energiesector en de landbouw (+180 procent), en ook naar de biotechnologie en de gezondheidszorg (+29 procent). De it-sector heeft allang niet meer het alleenrecht op de investeringen in hightech : software staat nog altijd op de tweede plaats wat betreft de omvang van het geïnvesteerde risicokapitaal, met een lichte stijging van 4,6 procent, maar het relatieve aandeel is gedaald van 24 naar 19 procent.

 

Het aantal contracten afgesloten door jonge ondernemingen met de investeerders van risicokapitaal is gedaald met 7 procent. De sectoren Communicatie en Computers & Electronics, die respectievelijk op de derde en de vierde plaats staan, hebben echter een pak meer investeringen kunnen aantrekken. De sector IT-diensten is, samen met de nanotechnologie, kreeg in 2004 minder risicokapitaal.

In de meeste Europese landen zijn de investeringen gestegen, behalve in België, Denemarken, Finland en Nederland,. In Frankrijk was de stijging het grootst (+60 procent). Ierland blijft echter de recordhouder wat betreft het geïnvesteerde bedrag per inwoner (43,7 euro per inwoner).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T12:38:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.