Optische computers stap dichterbij

Wetenschappers van het Institut de Physique et de Chime des Matériaux (IPCMS) in Straatsburg hebben in samenwerking met het Institute Parisien de Chimie Moléculaire (CNRS/UPMC), een led ontwikkeld die bestaat uit slechts een molecuul. De uitkomsten van het onderzoek worden beschreven in het wetenschappelijke tijdschrijf Physical Review Letters.

Hoewel dit nooit als scherm zal kunnen functioneren is de moleculaire led volgens de onderzoekers wel een belangrijke stap in het creëren van componenten voor een toekomstige moleculaire computer. Bij de ontwikkeling van de led maakte de onderzoeksgroep gebruik van een draad die bestaat uit een substantie die al wordt gebruik in commerciële led’s, namelijk polythiophene, een samenstelling van waterstof, koolstof en zwavel. Het ene eind van de polythiophene draad werd bevestigd aan een scannende elektronenmicroscoop en het andere eind aan een gouden oppervlak.

In samenwerking met een theoretisch team van de Service de Physique de l’Etat Condensé toonden de onderzoekers aan dat de draad licht gaf als een negatieve lading (een elektron) werd gecombineerd met een positieve lading en dat de meeste energie werd overgedragen via een foton. Voor iedere honderdduizend elektronen die door de draad werden gestuurd, werd één foton uitgestoten en de golflengte van het licht bevond zich in het rode gebied.

Nieuwe onderzoekstool

Er werd alleen licht door de fotonen afgegeven als de stroom vanaf de microscoop naar het gouden oppervlak liep. Andersom verscheen er geen licht, wat bevestigt dat de draad zich daadwerkelijk als led gedraagt en niet louter oplicht door verhitting. Vanuit wetenschappelijk oogpunt biedt deze ontdekking een nieuwe tool om fenomenen te onderzoeken die worden geproduceerd als een elektrische geleider licht geeft. Het doet dat op een schaal waar de kwantumfysica prevaleert over klassieke fysica, laten de onderzoekers in een statement weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-05T11:37:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.