GTI koopt oud-Getronics-onderdeel Diode

Het Spaanse it-distributiebedrijf GTI Software & Networking heeft zijn branchegenoot Diode overgenomen, eveneens uit Spanje. Diode is een voormalig Spaanse onderdeel van het toenmalige Getronics. De tak werd in 2001 via een management buyout verzelfstandigd. Het begeleidende financiële adviesbureau was toentertijd CIC Corporate Integration Consultants uit Nederland. CIC heeft bij deze verkooptransactie wederom de rol gespeeld van adviseur en bemiddelaar.

GTI Software & Networking heeft een overeenkomst afgesloten met branchegenoot Diode en eigenaar Unicaja/Banco CEISS over de koop van alle aandelen van Diode. De bank was op zoek naar een strategische exit als onderdeel van een gepland desinvesteringsprogramma. GTI werd geselecteerd als de meest geschikte koper voor Diode.

Na de overname zal Diode een autonome entiteit blijven en zijn handelsnaam behouden. Met kantoren in Madrid, Barcelona en een Portugese vestiging in Estoril heeft het bedrijf vorig jaar een omzet gedraaid van ongeveer 35 miljoen euro. De nieuwe eigenaar GTI heeft een jaarlijkse omzet van ruim tweehonderd miljoen euro.

Uitbreiding

Diode viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en was voorheen onderdeel van automatiseerder Getronics (naderhand voor een groot deel opgegaan in KPN); in 2001 vond er een management buyout plaats omdat Getronics computerdistributie niet meer tot zijn kerntaken rekende.

Het bedrijf kent vandaag de dag twee takken: communicatie, en kassasystemen (point-of-sale: pos), barcode en auto-id-technologie. In het eerste gebied werkt Diode met zo'n twintig leveranciers/partners, waaronder Motorola, Ruckus, Digi, Wavecom, Fluke Networks, Lantech, en CradlePoint. De pos, barcode, en auto-id-afdeling voert merken als Zebra/Motorola, Honeywell, Epson en Opticon.

GTI breidt met de overname zijn productenportfolio uit. Het bedrijf, dat sterk is in volumeproducten voor de detailhandel, onderzoekt de mogelijkheden om samen met Diode ook in andere landen in Europa actief te gaan worden.

Nederlandse link

In het oog springend is de Nederlandse link met de op de ict-markt actieve fusie- en overnamespecialist CIC Corporate Integration Consultants uit Eersel. Oprichter en managing partner van CIC is Bert Kroes sr. Hij heeft begin negentiger jaren een aantal jaren voor Getronics gewerkt als interim directeur van Geveke Electronics en was tevens verantwoordelijk voor het overnamebeleid van de automatiseerder, met name gericht op acquisities in Zuid-Europa.

Bij de desinvestering in 2001 van de Spaanse activiteit schakelde Getronics Kroes sr. opnieuw in om als kenner van deze tak én de Spaanse markt de transactie te begeleiden. Deze transactie werd succesvol afgerond met behulp van een Catalaanse investeringsgroep. Vervolgens zijn de aandelen van Diode eind 2007 in handen gekomen van de Spaanse Bank die nu Unicaja/Banco CEISS heet, omdat de financier van het mkb zijn schulden aan de bank niet kon betalen. In 2015 werden de Spaanse spaarbanken vol getroffen door de financiële crises in hun sector en gedwongen te reorganiseren en te consolideren.

Unicaja/Banco CEISS stelde een desinvesteringsprogramma op waar Diode onderdeel vanuit maakte. Na onderzoek wie deze desinvestering het beste kon begeleiden, viel op aanbeveling van het management van Diode de keuze opnieuw op CIC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-27T11:38:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.