Kerstpuzzel 2015: Avonden zoek- en denkwerk

Uitslag

Winnaar

Een pittige editie, deze negende Computable Kerstpuzzel. Misschien dat daarom het aantal inzendingen wat lager lag dan bij die van 2014, waaraan toen bijna vijfhonderd mensen meededen. De gezochte oplossing was: Start-up staat in schijnwerper. Die verwijst naar de toenemende aandacht, ook in Computable, voor jonge ict-ondernemingen.

De gezochte oplossing werd bemoeilijkt door het gebruik van leestekens in de antwoorden en de eindoplossing. Niet iedereen vond de goede oplossing, zoals blijkt uit foute inzendingen als 'Start-up teams in schijnwerper' en Start NUP staat in de schijnwerper (opmerkelijk, want het overheidsprogramma NUP is al in 2014 beëindigd).

De oplossing 'Start-up staat in de schijnwerper' kon op bijval rekenen. 'Terecht, want het is de manier om investeerders te vinden voor een goed idee. Er zijn al zoveel hele leuke projecten succesvol en het levert lekker wat op', vond een inzender.

Kluif

Niet iedereen was echter onder de indruk van het ict-jaar 2015 dat in de 'Van A tot Z'-filippine. Een puzzelaar schreef: 'Bedankt voor de terugblik. Een jaar met veel gepraat en weinig ontwikkeling, zowel in de it als in de politiek. Maar de economie trekt weer aan, dus met een goed gevoel het nieuwe jaar in.'

Sommige inzenders vonden de kerstpuzzel uitdagend, lastig en pittig. 'Het was een hele kluif en vele avonden zoek- en denkwerk, maar uiteindelijk toch de oplossing gevonden', reageerde iemand. Maar een enkele puzzelaar vond 'm 'niet al te moeilijk'.

Agile puzzelen

Wat verder opviel is dat de puzzel vaak in groepsverband is gemaakt. Met collega's bijvoorbeeld ('we hebben het op Agile wijze aangepakt', schreef een inzender), vaders ('die werkt in de it', meldde een dochter) of hele gezinnen tijdens de kerstdagen, zoals uit het fraaie, ingezonden gedicht van een deelnemer blijkt:  

'Ook dit jaar weer genoten van het puzzelen, denken en zoeken

Om de juiste antwoorden te vinden via verschillende invalshoeken

Een enkele zo simpel; daar keken we voortdurend overheen

Maar natuurlijk is de elitaire soort HP-tablet een twee-in-1

Met een lach kon het antwoord toch worden ingevuld

En voor vraag Y deden we een beroep op ons engelengeduld

Lang geploeterd en gelezen voordat iemand het antwoord vond

Maar met de eindoplossing in zicht voelden we ons als een goede speurhond

De kerstpuzzel zorgde zoals elk jaar in ons gezin voor het nodige vertier

Bedankt Computable voor wederom vele uurtjes puzzelplezier!'

De oplossing

In de Computable Kerstpuzzel 2015 'Van A tot Z' kwam het jaar nog een keer langs in de vorm van 26 cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Wie de goede antwoorden invulde in de filippine vond in de gekleurde hokjes de eindoplossing: Start-up staat in schijnwerper. Hierbij nogmaals de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2015 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en een korte uitleg:

A. DigiD... eID ...: Idensys (De nog te realiseren opvolger van DigiD, het overheidsidentificatiestelsel voor e-dienstverlening, heette eerst eID en sinds 2015 Idensys.)

B. Witte breedband-vlek in Nederland: Platteland (In Nederland zijn er nog steeds plattelandsgebieden met traag internet. KPN start een proef om met 5G supersnel internet op het platteland te realiseren.)

C. Geen Delftse notering meer in Amsterdam: Exact (Op 31 maart 2015 vond de de-listing van het beursfonds Exact plaats. Het softwarebedrijf uit Delft ging op 4 juni 1999 naar de Amsterdamse effectenbeurs. Bijna zestien jaar later verdween de beursnotering aan de NYSE Euronext Amsterdam, na de overname door de Britse investeringsmaatschappij Apax.)

D. Slimste stad heeft nu dit allerhoogste datacenter: Tier IV (uitgeschreven als Tiervier; KPN opende in juli 2015 in Eindhoven, dat zich ziet als de slimste stad van Nederland, het eerste Tier IV-datacenter in Nederland. Tier IV is wereldwijd de hoogst haalbare norm voor datacenters.)

E. Hip open platform in de cloud: Openstack (Openstack is een stel open source softwaretools voor het bouwen en beheren van zowel private als publieke en hybride cloud computing-platformen.)

F. Elitair soort tablet van nieuwe HP: 2-in-1 (uitgeschreven als twee-in-een; HP kondigde eind 2015 een nieuwe hybride '2-in-1'-tablet/laptop aan: de HP Elite x2 1012.)

G. IT-financiering die niet is bedoeld voor megadeals: Crowdfunding (Langzaamaan groeit het aantal investeringen in it-bedrijven die middels een crowdfundingplatform worden gerealiseerd. In 2015 gebeurde dat bijvoorbeeld bij Sparkleflow en Grexx.)

H. Samenbrengende ontwikkelmethode: DevOps (Een ontwikkelmethode die aan een opmars bezig is, is DevOps. Hierbij wordt het ontwikkel- (development-)team samengevoegd met het operationele (operations) it-team met als doel software sneller te kunnen ontwikkelen.)

I. Printerconcern slaat hier een balletje: Rosmalen (Printerconcern Ricoh is de komende drie edities hoofdsponsor van het grastennistoernooi van Rosmalen.)

J. Gemeentelijk samenwerkingsverband getild: Drechtsteden (Bij een aanbesteding voor softwarelicenties speelde een ict-inkoper handjeklap met diverse leveranciers. Daarbij werd het gemeentelijk samenwerkingsverband Drechtsteden voor tonnen benadeeld.)

K. Ongevraagde software: Crapware (Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten ongevraagd gemiddeld achttien extra programma’s op pc’s zetten. Die programmatuur wordt ook wel crapware genoemd.)

L. Mainframeheld (1922-2015): Gene Amdahl (Op 10 november 2015 overleed Gene Amdahl op 92-jarige leeftijd. Hij geldt als een van IBM's beste mainframe-ontwerpers. Amdahl zei Big Blue in 1970 vaarwel om met steun van Fujitsu Amdahl Corporation te starten dat met zijn plug-compatibel mainframes een tijdje een geduchte concurrent van IBM was.)

M. Ideal, Globalcollect, Adyen, Mobbr en Daalder: betaalplatformen (Nederland kent tal van innovatieve bedrijven die online betaaltechnologieplatformen aanbieden.)

N. Gebouw met IoT-productievloer: Slimme fabriek (De term 'smart factory', oftewel slimme fabriek rukt op. Het gaat met name om productievloeren die met sensortechnolgie worden uitgerust en die in combinatie met big data-analysetools een 'internet of things' (IoT)-toepassing vormen.)

O. Nieuwe ict-aanbestedingscentrale Rijk: Inkoopuitvoeringscentrum (Het Rijk hanteert een nieuw inkoopbeleid waarbij er op een centrale, gebundelde manier via een Inkoopuitvoeringscentrale - een IUC - wordt ingekocht voor ministeries, uitvoeringsorganisaties, baten-lasten-diensten en raden/adviesorganen. De vele inkooppunten in het land zijn in het kader van het programma Compacte Rijksinkoop per onderwerp gebundeld in twintig IUC's. Dit moet een efficiëntere en goedkopere manier van aanbesteden opleveren, ook op ict-gebied.

P. Gemanipuleerde applicatie: Sjoemelsoftware (Inmiddels het ‘Van Dale Woord van het Jaar 2015’ werd het begrip bekend vanwege het schandaal met de dieseltest van Volkswagen. Daarbij voldeden de dieselauto's van VW tijdens keuringen met behulp van gemanipuleerde controlesoftware aan de milieunormen, maar bij normaal gebruik niet.)

Q. Aanscherping WBP mét torenhoge boete: Meldplicht (Op 1 januari 2016 werd de meldplicht datalekken van kracht. Die plicht houdt in dat bedrijven en overheden direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een ernstig datalek hebben. Het wetsvoorstel dat deze meldplicht bekrachtigd, is bedoeld als aanscherping van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), met oog op de toenemende cybercriminaliteit en privacy-inbreuken.)

R. Niet te benijden bureaumanager: Cokky Hilhorst (Eind november werd bekend dat Cokky Hilhorst per 1 januari 2016 bureaumanager van het Bureau ICT-toetsing - BIT - zou worden. Het BIT is een omstreden rijksorganisatie en voert toetsen uit op ict-projecten binnen het Rijk: het beoordeelt of projecten kans van slagen hebben of anders moeten worden ingericht.)

S. Overheidscriticaster tafelt met VWS over PGB: René Veldwijk (Bij Computable publiceert René Veldwijk, managing partner van software-ontwikkelaar Ockham Groep én expert en opiniemaker op het vlak van overheids-ict, regelmatig pittige en intrigerende discussiebijdragen. Mede op grond daarvan werd hij door de Tweede Kamer-commissie VWS uitgenodigd voor een openbaar rondetafelgesprek over de PGB-affaire.)

T. Datacenters van Nederland, verenigt u!: Dutch Datacenter Association (Twintig grote datacenters in Nederland richtten begin 2015 de brancheorganisatie Dutch Datacenter Association - DDA op.)

U. Amerikaanse onlinedienst beheert vanuit de Hofstad: Amazon Webservices (De Amerikaanse internetgigant Amazon heeft een Nederlandse vestiging geopend. Vanuit dat kantoor in Den Haag, de Hofstad, gaat het bedrijf zakelijke webdiensten aanbieden.)

V. Symbool van inmiddels Britse forensische it-onderzoekers: Vossenkop (Eind november 2015 nam de Britse NCC Group het Nederlandse it-beveiligingsbedrijf Fox-IT over voor ruim 133 miljoen euro. Fox-IT startte in 1999 als, volgens eigen zeggen, het eerste digitale forensisch onderzoeksbureau in Nederland met als logo: een vossenkopje met een loep.)

W. Biedt alternatief voor zwarte goud: 123inkt.nl (uitgeschreven als eentweedrieinkt.nl; De rechtbank stelde webwinkel 123inkt.nl in het gelijk in een door HP aangespannen procedure over octrooi-inbreuk. HP stelde dat de chip op de huismerkcartridges van 123inkt inbreuk zou maken op een octrooi van HP en eiste een verbod op de verkoop van deze cartridges. 123inkt meent echter dat het patent op de chip ten onrechte door het Europees Octrooibureau is verleend. De rechtbank is het daarmee eens. Eerder al ving Samsung bij de rechter bot toen het een verbod op de verkoop van diverse 123inkt-artikelen probeerde af te dwingen.)   

X. Zwols bedrijf kan verkopers niet lozen: Compello (Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vernietigde het faillissement van Compello Customer Sales Center. Dit verkooponderdeel van ict-dienstverlener Compello uit Zwolle werd afgelopen juli failliet verklaard. Een gedupeerde werknemer stapte echter naar de rechtbank met het bezwaar dat Compello het faillissementsrecht misbruikte om een reorganisatie door te voeren. Uiteindelijk is het hof hier eind september 2015 in meegegaan.)

Y. Luis in de pels van duopolie lokale overheid: Gemboxx (Onder aanvoering van directeur Swier Jan Miedema wil Gemboxx uitgroeien tot een betaalbaar alternatief voor de twee ict-leveranciers die al decennialang de dienst uitmaken in gemeenteland: Centric en Pinkroccade.)

Z. Bedrijven als BT, CGI en Samsung etaleren hier hun demo's: Showroom (Steeds meer ict-bedrijven willen hun ict-producten en -diensten fysiek laten zien en de werking ervan demonstreren in aparte showrooms.)

De verdeling van de prijzenpot

- Hoofdprijs: Wouter Tellier, Winkel: HP Elite x2 1012 + keyboard, t.w.v. 936 euro

- Tweede prijs: Math Heijnen, Voorburg: Somfy Lighting Pack (Smart Home),  t.w.v.  399 euro

- Derde prijs: Ed Commandeur, Lutjebroek: Seagate NAS 2 Bay (STCT200),  t.w.v.  185 euro

- Vierde prijs: Dirk Vrijenhoek, Voorburg:  TP-Link EAP220,  t.w.v.  179 euro

- Vijfde prijs: Ben Donker, Almere:  Plantronics BackBeat FIT,  t.w.v.  129 euro

- Zesde prijs: Rein van der Wal, Rotterdam: Logitech Type+ voor iPad Air 2,  t.w.v.  119 euro

- Zevende prijs: Martijn Balkenende, Sassenheim:  Sandisk flash drive,  t.w.v.  89 euro

- Achtste prijs: Rianne Giesen, Loil: Toshiba Canvio Alu 1 TB Blauw,  t.w.v.  69 euro

- Negende  prijs: Ralph Schreijen, Heerlen: Kaspersky Total Security Multi Device,  t.w.v.  63,95 euro 

- Tiende prijs: Ronnie Bijl, Heesch:  Trend Micro Maximum Security 10,  t.w.v.  45,47 euro

De extra prijs, de stripbiografie Steve Jobs. Waanzinnig goed (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) van de Amerikaanse illustratrice, kunstenares en schrijfster Jessie Hartland, gaat naar Maarten Mulders (Nieuwegein), Michael Thorn (Amsterdam) en Annette van Es (Tiel).

Van harte gefeliciteerd! De prijzen worden zo spoedig mogelijk opgestuurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-01T08:25:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.