DBA-wet treft hoogopgeleide zzp’er nauwelijks

telewerken

De arbeidsmarkt voor hoogopgeleide interim managers blijft zich gunstig ontwikkelen, zo blijkt uit de dertiende editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit. In het onderzoek geven 457 interim managers, actief op management- en directieniveau, hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2016 ontwikkelt. Deze managers zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer.

De verwachtingen over de vraag naar interimactiviteiten blijft over alle sectoren overwegend positief. Van de responsgroep verwacht 44 procent een stijging van de vraag, 13 procent houdt rekening met een daling. ‘Hoewel de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) nog pril is, lijkt deze nauwelijks voor belemmeringen te gaan zorgen’, aldus Piet Hein de Sonnaville, partner van Schaekel & Partners. 

Ondernemerschap

Een van de oorzaken van de positieve verwachtingen is dat hoger opgeleide zelfstandigen steeds betere ondernemers worden. Ten opzichte van vier jaar geleden is er volgens de index een duidelijk stijgende lijn waar te nemen waar het gaat om effectief ondernemerschap. Zo zijn er vorderingen gemaakt in het pionieren en krijgt scholing meer prioriteit. Sociale media worden, ten opzichte van vier jaar geleden, veel effectiever ingezet. Tevens is er sprake van meer additionele, betaalde nevenactiviteiten die de zelfstandige uitvoert naast zijn opdracht. ‘Per saldo maakt dit mensen meer weerbaar’, aldus Marleijn de Groot, partner van Schaekel & Partners. Dit alles leidt ertoe dat de bovenkant van de markt van externe managers en adviseurs redelijk positief naar de toekomst kijkt, ondanks de komst van de nieuwe wet.

Hoog- versus laagopgeleid

De uitkomsten van de index staan haaks op de uitkomsten van een eerste scan van uitzendorganisatie Randstad naar aanleiding van de ingevoerde DBA-wet. Volgens die scan zouden opdrachtgevers zeer afwachtend zijn om nieuwe zzp’ers in te huren en zouden zelfstandigen te weinig ondernemerskwaliteiten hebben. Wel stelt de uitzendorganisatie dat dit vooral bij lager opgeleide zelfstandigen het geval is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-08T11:23:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.