Nederlandse investeerder blijft actief op ICT-markt

Tweede kwartaal 2016 laat groei deals zien

sparen

In het tweede kwartaal van 2016 was groeide het aantal overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Opvallend waren naast de stijging van de telecomdeals de actieve houding van Nederlandse investeerders.

De overnamemarkt in het tweede kwartaal van 2016 was behoorlijk dynamisch: het aantal geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen lag met 75 hoger dan de 68 uit het eerste kwartaal van 2016 en de 63 uit het tweede kwartaal van 2015. Dit blijkt uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt (zie overzicht kader onderaan).

In vergelijking met eerdere kwartalen viel het groeiende aantal telecomdeals op: normaal een paar, ditmaal een tiental. Naast deze deals werden ook in de andere sectoren van de Nederlandse ict-wereld de nodige transacties gedaan. Het beeld is divers, maar wat de MBCF-adviseur Ramon Schuitevoerder in ieder geval opviel, was de actieve houding van veel Nederlandse investeerders. Die staken geld in zowel start-ups en jonge bedrijven als ‘volwassen’ ondernemingen.

Actieve investeerders

‘We zien in het tweede kwartaal bijvoorbeeld weer diverse platforminvesteringen’, zegt Schuitevoerder. ‘Dan is een investeerder bij een bedrijf ingestapt en volgen er in gestaag tempo aanvullende overnames om het ‘platform’ van het bedrijf te versterken.’ Hij wijst als voorbeeld op verzekeringsautomatiseerder Keylane, waar investeerder Waterland achter zit. Keylane heeft inmiddels diverse overnames gepleegd; de laatste loot aan de stam is Benefits-Plaza. Dit bedrijf uit Rotterdam levert een platform voor de administratie en communicatie rondom alle verzekerbare arbeidsvoorwaarden.

Verder stapte er weer een aantal Nederlandse investeringsmaatschappijen in bij veelbelovende softwarebedrijven. Zo nam Main Capital Axxerion over, een leverancier van bedrijfssoftware voor facility management en commercieel vastgoed met internationale ambities, en kocht Gilde Equity Management Benelux oprichter Henk Koopman van Impulse Info Systems uit. Dit bedrijf uit Oldenzaal ontwikkelt softwareapplicaties voor de gezondheidszorg, met name elektronische patiëntendossiers, en wil deze toepassingen breder uitzetten in de zorg.

Stuivertje wisselen

Opmerkelijk waren de transacties rond het Zweedse bedrijf Coresec. Dat kocht eerst zelf afgelopen april het Amsterdamse WeSecure, een leverancier van it-beveiligingsoplossingen en diensten aan met name het middensegment en de publieke sector. Dat betekende de eerste overname van Coresec buiten Scandinavië en moest de opmaat vormen voor het uitbouwen van een sterke positie in Europa. Twee maanden later werd Coresec op zijn beurt overgenomen door de Belgische/Nederlandse ict-beveiliger SecureLink.

Ook dit bedrijf wil naar de Europese top op het gebied van ict-beveiliging en heeft na de overname van Coresec een omzet van ongeveer tweehonderd miljoen euro en een personeelsbestand van vijfhonderd man. Natuurlijk zit er een investeerder achter: sinds eind vorig jaar Investcorp uit Bahrein. ‘Nieuwe platforminvesteringen bij SecureLink zijn dan ook zeker niet uitgesloten’, aldus MBCF-adviseur Schuitevoerder.

Lees ook het achtergrondverhaal: Telecombedrijven roeren zich in tweede kwartaal

Overzicht

Klik voor een PDF-overzicht HIER.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-07T07:09:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.