Consumentenbond: AP werkt te traag bij Google-klacht

Google

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en haar Europese zusterorganisaties moeten haast maken met de afwikkeling van de klacht van de Consumentenbond tegen Google. Ook moet de AP duidelijker zijn over de procedure. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan de toezichthouder.

In november 2018 dienden de Consumentenbond en zeven andere Europese consumentenorganisaties een klacht in bij hun nationale toezichthouders omdat Google gebruikers van Android-smartphones stiekem volgt. Het bedrijf stuurt consumenten met een nieuwe Android-smartphone richting het inschakelen van locatiegeschiedenis. Daarnaast staat de functie ‘web&app activiteit’ standaard ingeschakeld. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens. Volgens de Consumentenbond is dat in strijd met de wet.

Google Ierland

Ruim zes maanden na het indienen van de klacht is nog geen enkel resultaat zichtbaar. Er is zelfs nog geen duidelijkheid over wie het onderzoek leidt. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van de klacht moeten de Europese toezichthouders met elkaar samenwerken in het onderzoek, waarbij een ‘leidende toezichthouder’ het onderzoek coördineert. En omdat Google Ierland de gegevens verwerkt, zou de Ierse toezichthouder het onderzoek normaal gesproken leiden. Maar de AP  bevestigt niet of dat ook daadwerkelijk zo is.

Gebrek aan transparantie

De Consumentenbond stelde de AP ook een aantal aanvullende vragen over de procedure, maar de privacywaakhond beantwoordde deze niet. En de belofte aan de Consumentenbond om nadere informatie te verstrekken over de voortgang en het resultaat van het handhavingsverzoek kwam de toezichthouder niet na. Daarom spreekt de Consumentenbond de AP nu aan op het gebrek aan snelheid en dringt nogmaals aan op duidelijke informatie over het proces.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Het is belangrijk dat het onderzoek zorgvuldig plaatsvindt, maar het gebrek aan transparantie en het uitblijven van resultaat baren me zorgen. Vooral omdat we van de AP geen argumenten krijgen die het gebrek aan voortgang verklaren. Zelfs over het verloop van de procedure horen we niets. De traagheid werkt bovendien in het voordeel van Google, dat ongestoord de vruchten van zijn overtreding plukt en consumenten blijft benadelen. Dit kan zo niet langer. Laat consumenten weten wat ze kunnen verwachten en handhaaf de wet’, besluit ze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het aantal FTE's bij AP zij beperkt en de taken die zij moeten uitvoeren zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid. Dat is een nalatenschap van de kabinetten Rutte die over de hele linie de controlerende instanties hebben beknot maar wel steeds hogere standaarden verwachten. Althans dat zeggen ze maar de werkelijkheid is dat meewerken aan de lobby van de grotere bedrijven die eigenlijk niet zo op pottenkijkers zitten te wachten. En dus zijn veel wetten min of meer papieren tijgers voor deze grote jongens en als ze een keer tegen de lamp lopen huren ze een leger advocaten in die alles moeten vertragen en afzwakken zodat er eigenlijk zeer weinig veranderd. Kijk bijv. naar de financiële industrie waarbij men telkens een tik op de vingers krijgt maar men daarna weer rustig verder gaat met waar ze mee bezig waren.

Hiervoor moeten wij als burgers eens goed in de spiegel kijken want wij houden de politici niet scherp genoeg in de gaten. Als zij de meeste tijd bezig zijn met lobbyisten en onze zorgen voor lief nemen dan gebeuren dit soort dingen. Nederland is geen democratie maar we hebben wel democratische waarden. Alleen laten we ze meer en meer versloffen en vertrouwen op deze moreel corrupte politici (op een enkeling na dan). Van de consumentenbond kan je ook niet verwachten wat wij als burgers eigenlijk moeten doen.
Zorg dat je Google zoveel mogelijk mijdt en geef waar kan aan dat Google een moreel verwerpelijke onderneming is die hun klanten misbruikt. Die lijn kan je zo door trekken naar Facebook, Twitter, Paypal en anderen. Wat voor hen telt is winst ongeacht de gevolgen voor hun klanten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AP

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T10:41:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.