Google en Oracle naar Amerikaans Hooggerechtshof

Wet en regelgeving

Het Amerikaans Hooggerechtshof, de hoogste rechtsinstantie van het land, zal zich uitspreken over een geschil tussen Google en Oracle rond de programmeertaal Java. Afhankelijk van de uitspraak hangt Google een miljardenboete boven het hoofd.

De zaak draait rond een claim van negen miljard dollar die Oracle van Google eist omdat Google gebruik heeft gemaakt van de programmeertaal Java bij de ontwikkeling van het Android-besturingssysteem. Java werd ontwikkeld door Sun Microsystems dat in 2010 door Oracle werd overgenomen. Volgens Oracle is Android dus gebouwd met ‘gestolen’ code, Google claimt echter dat het een eigen alternatief voor Java heeft ontwikkeld. 

De zaak sleept al sinds 2010 aan en is eerder door lagere rechtbanken behandeld. Google werd daarbij meermaals in het gelijk gesteld. Een Amerikaans hof van beroep heeft de hele zaak nu echter terug naar een federale rechtbank in Californië verwezen die zich er opnieuw moet over buigen. Google vraagt nu aan het Hooggerechtshof om een definitieve uitspraak te doen over de grond van de zaak. 

Google krijgt in de affaire steun van concurrenten als Microsoft en Mozilla en van organisaties als de Electronic Frontier Foundation. Zij vrezen dat een veroordeling van Google ertoe zou leiden dat ontwikkelaars geen nieuwe software meer kunnen maken met reeds bestaande code. 

Volgens Amerikaanse advocaten kan de zaak een belangrijk precedent worden op het gebied van copyright van software en het ‘fair use’-gebruik van delen van software. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-18T11:04:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.