123inkt schendt één, niet vier Samsung-octrooien

Toch kraait printerwebshop victorie over octrooiruzie met HP/Samsung

Rechtspraak

In plaats van vier, heeft webshop 123inkt slechts één octrooi op Samsung cartridges voor printertoner geschonden. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep van een bodemprocedure bij een slepende strijd tussen 123inkt en HP, de nieuwe eigenaar van Samsungs printerdivisie.

Samen met webshop Maxperian staan de kemphanen al sinds eind 2013 tegenover elkaar in de rechtszaal. Volgens Samsung maken 123inkt en Maxperian in bepaalde huismerktonercartridges inbreuk op twee octrooien en twee gemeenschapsmodellen. Daarmee kunnen deze in Samsung-printers worden gebruikt in plaats van duurdere originele producten. Samsung stapte destijds als eerste naar de rechter.

Vernietigen en terughalen

Eind november 2016 oordeelde de rechtbank dat 123inkt en Maxperian de twee octrooien en twee gemeenschapsmodellen inderdaad schenden door ze te gebruiken in het ontwerp van enkele huismerkcartridges. De octrooien en modellen hebben onder meer betrekking op de wijze waarop ophoping en klontering van toner wordt voorkomen. Beide printwebshops zouden de voorradige eigen tonercartridges moeten vernietigen en verkochte exemplaren terughalen, op straffe van een dwangsom. Ook moesten ze Samsungs kosten van de rechtszaak betalen.

123inkt-eigenaar Digital Revolution (DR) en Maxperian waren het niet eens met het vonnis en gingen in hoger beroep. Daarin oordeelt de rechter nu dat een van de octrooien en beide gemeenschapsmodellen niet geldig zijn en dat HP/Samsung zich daarop dus niet mag beroepen. Het octrooi is volgens de rechter niet inventief ten opzichte van een eerder uitgebracht cartridgemodel van de fabrikant. De twee modelrechten zijn volgens het hof nietig, doordat de unieke uiterlijke kenmerken van het bewuste cartridgemodel uitsluitend technisch zijn bepaald. Daardoor is geen sprake van wat in juridisch jargon ‘slaafse nabootsing’ heet.

Slechts één octrooi

De nieuwe uitspraak betekent dat 123inkt en Maxperian niet twee octrooien en twee gemeenschapsmodellen hebben geschonden, maar slechts één octrooi. Samsung kan hiervoor echter niets vorderen, aldus de rechter. De partijen moeten bovendien hun eigen proceskosten dragen, waardoor Samsung de eerdere terugbetaling van het tweetal moet terugbetalen aan hen.

Afgelopen februari speelde een ander hoger beroep tussen de kemphanen. Deze had betrekking op een eerder vonnis dat drie octrooien op de chips van Samsung-tonercartridges vernietigde. HP/Samsung verloor dit hoger beroep.

123inkt heeft de afgelopen tijd meerdere rechtszaken gevoerd tegen HP. Zo vindt de webshop het onterecht dat HP 25 printermodellen heeft voorzien van een firmware-update waardoor ze geen goedkopere inktpatronen van huismerkleveranciers accepteren. Ook tegen fabrikant Epson loopt een rechtszaak, aldus de webshop.

HP Inc nam de printerdivisie van Samsung Electronics in 2017 over voor ruim een miljard dollar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-01T16:25:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.