‘HP blokkeert opnieuw goedkope cartridge’

123inkt.nl slaat alarm over nieuwe firmware-update die cartridge blokkeert

cartridges

Printerfabrikant HP blokkeert het gebruik van goedkope cartridges. Na het uitvoeren van een firmware-update zijn de goedkopere inktpatronen van huismerkleveranciers niet meer bruikbaar voor 25 verschillende printermodellen van HP. Dat meldt 123inkt.nl na klachten van gebruikers.

‘De afgelopen dagen ontving 123inkt.nl ineens uit het niets klachten over het niet meer functioneren van nieuw geplaatste 123inkt.nl-huismerk-cartridges in 25 verschillende modellen HP Officejet-printers. HP blijkt, net als drie jaar geleden, een firmware-update te hebben uitgerold, waardoor wereldwijd huismerk cartridges niet meer geaccepteerd worden door de HP-printer’, meldt het bedrijf in een persbericht.

Ferry Korten, marketingdirecteur van 123inkt.nl: ‘Klanten ontvangen, zodra zij de cartridge vervangen door een nieuwe huismerkcartridge, de foutmelding: ‘Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges.’ Deze foutmelding is echter niet correct. Er is niets mis met de huismerkcartridges en beschadigd zijn ze al zeker niet.’ 

Hij stelt dat ook bij printers waar automatisch updaten uitstond, een melding op het scherm verscheen met: ‘Update beschikbaar. Er is een update beschikbaar waardoor de printer beter werkt. Wilt u de update installeren?’

Korten: ‘Dit soort updates worden bewust door HP uitgerold met als doel huismerkcartridges te weren en de gebruikers te doen geloven dat huismerkcartridges van een slechtere kwaliteit zijn. Vandaar de misleidende foutmelding dat de cartridges beschadigd lijken te zijn, terwijl dat niet het geval is. Zo wordt, over de rug van de consument, de strijd aangegaan met verkopers van huismerkcartridges, zoals 123inkt.nl. Consumenten zouden daar nooit de dupe van mogen worden.’

Rechtszaak

Er loopt op dit moment een rechtszaak over het blokkeren van cartridges door HP. Op 25 juni volgt de uitspraak in een zaak aangespannen door Stichting 123Inkt.nl-huismerk-klanten tegen HP.

‘HP claimt deze updates uit te mogen voeren, omdat HP-printerverpakkingen vanaf december 2016 voorzien worden van een sticker. Hierop staat dat ‘cartridges zonder HP-chip mogelijk niet werken en dat cartridges die vandaag werken, in de toekomst mogelijk niet meer functioneren.’

123inkt.nl is echter van mening dat de printer eigendom is van de consument die hem gekocht heeft. Deze consument moet zelf kunnen bepalen welke cartridges hij in zijn printer stopt. ‘Een sticker verandert niets aan die situatie. HP is geen eigenaar meer van een door HP verkochte printer en HP heeft niet het recht om iemands printer onklaar te maken omdat die persoon geen HP-cartridges gebruikt’, schrijft het bedrijf.

Rechtszaak over patent

In een andere langslepende rechtszaak over patenten van de geheugenchip op de cartridges van 123Inkt.nl verwierp de Hoge Raad onlangs de klacht van HP dat 123.Inkt.nl illegaal gebruik zou maken van een  HP-patent voor de chip op de goedkope cartridge.

HP laat weten dat de twee rechtszaken (over de firmware-update en chip-patent, red.) los van elkaar staan. Over de uitspraak van de Hoge Raad over het chip-patent meldt HP: ‘Wij zijn het niet eens met deze uitspraak. HP heeft in andere landen hetzelfde Europese patent succesvol laten gelden. We bestuderen de uitspraak om de basis van de beslissing te begrijpen, zeker ook gezien het hof ons patent geldig acht. HP doet enorme investeringen in het ontwikkelen van innovatieve producten voor onze klanten en we zullen onze intellectuele eigendomsrechten actief verdedigen, in Nederland en in het buitenland.

Reactie HP op firmware-update

Over het uitvoeren van de firmware-update reageert HP met een statement: ‘Dynamische beveiliging is een proces dat printbenodigdheden verifieert om het gebruik van printbenodigdheden zonder een originele HP-chip, of met aangepaste of niet-HP-schakelingen te voorkomen. HP omvat dynamische beveiliging om de kwaliteit van onze klantervaring en intellectuele eigendommen te beschermen, maar ook om namaak van HP-printbenodigdheden en garantierisico's te verminderen.’

‘Bijgevulde of gereviseerde printbenodigdheden die een originele HP-chip gebruiken of originele, ongewijzigde HP-circuits hebben, worden niet beïnvloed door dynamische beveiliging en zullen normaal blijven functioneren. Andere cartridges (bijvoorbeeld cartridges die gebruik maken van gekloonde chips of aangepaste of niet-HP-circuits) werken mogelijk niet meer.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe men het ook wendt of keert:
HP verdient zijn geld met inkt.

Het is dus inkomstenderving voor HP als ze toelaten dat inkt van derden wordt gebruikt.

Het enige wat we als consumenten kunnen doen is geen HP printers meer kopen.
Moet je eens opletten hoe snel HP die beperking er weer afhaalt.

Conclusie is heel simpel : Nooit meer een HP printer kopen, er zijn sowieso betere merken die ook nog huismerk-inkt toestaan.

Mee eens, voor mij een reden om zodra dit nodig is (met huidige updates misschien wel sneller dan me lief is) voor mij geen HP meer, ben klaar met dit gedrag van ze.

Over dit onderwerp is jaren geleden al veel jurisorudentie gevoerd mbt tot het simlock vrij maken van mobiele telefoons.
Weinig kans dat HP deze slag gaat winnen.

Idd Robbert, dat werkt.

Misschien gelijk nog aanklagen voor een milieudelict, dat ze kleinere cartridges hanteren vergeleken met concurrenten, dus veel meer afval produceren en dat de printers ook niet duurzaam zijn (wegwerp)
Kortom: Geloof mij dan is HP geen Happy Printing Company meer of stonden de letters ergens anders voor ;-)

Al met al triest dat ze zo hun geld moeten verdienen.

Hier in Istanbul verkoopt men alleen maar HP. Ik ben zelf een Brother printer fan, en ik probeerde dus hier een Brother printer te kopen. Nee dus. Weggedrukt door HP. Zo werkt dat...
Wat je hier wel ziet is dat niemand nieuwe cartridges koopt. Veels te duur (die cartridges zijn zo duur omdat er in elke inkt-cartridge een printerkop zit). Om de 100 meter zie je hier inkt-refill-shops. Maar ja, na een tijdje zijn die cartridges toch versleten, en moet je een nieuwe kopen, of natuurlijk een 'nieuwe oude'...

Ik heb zelf wel eens uitrerekend wat (vloeibare) inkt eigenlijk kost (aan de inkoop kant dus).

Bijna niks.

En daarna rekende ik uit wat die inkt zelf eigenlijk opbrengt....
Ik kwam uit op ruim 1 miljoen Euro voor een kuub (1 m3) printerinkt.
Goeje handel.
Inkt bevat meerdere ingredienten, maar het grootste deel is .... gedemineraliseerd water !!

Hier een alleszeggend Volkskrant artikel uit.... 2003, en na 16 jaar nog steeds actueel:

https://tinyurl.com/y4w8smh2

We zijn nu 16 jaar verder en er is nog geen spat (lol) veranderd:

Voor de fabrikant een schitterend verdienmodel...

Als je een printer koopt kijk je altijd naar het totaalplaatje. Hoeveel kosten heb ik als ik bijv. 1000 pagina's per jaar wil hebben?

Als je dan in de koppelverkoop trucen van HP trapt moet je niet gek staan te kijken dat je aan het eind van de rit veel meer kwijt bent.

Er zijn al printers te koop voor 40 euro. Dat bedrag is inclusief R&D, inkoop grondstoffen, productie, verschepen van China naar Nederland, transporteren van de haven via de DC's naar de winkels, plus een marge voor de winkeliers (huur winkelpand, salaris personeel).

Voor dat geld kun je echt geen printer maken! Er moet dus ergens anders geld worden verdiend, en dat is aan....... inkt!

Eigenlijk is het heel simpel. Als je weinig print, dan koop je een goedkope printer, waar doorgaans dure inkt in gaat, en als je veel print, dan koop je een dure printer, waarvoor de inkt meestal relatief goedkoop is, of je koopt een laserprinter als je geen foto's hoeft te printen.

Het is zoals Johan zegt, maak een inschatting van hoeveel je per maand print en reken uit wat dat per printer kost. Even shoppen voor de goedkoopste inkt betaalt zich ook terug, zelfs bij merkcartridges zijn er grote verschillen mogelijk.

Ik heb een medium dure printer (geen HP), en die lust merkloze inkt. Die combinatie werkt voor mij.

@Frank Heikens:

Die goedkope printers worden geleverd met niet volledig gevulde 'indraai cartidges'. Die zijn dus in een scheet op.

Toch hoorde ik ooit een 'slimme' man zeggen: "Ik koop altijd een nieuwe goedkope printer wanneer de cartridges leeg zijn, ipv nieuwe cartridges. Da's veel goedkoper." Hij mikte de lege printer gewoon in de kliko.

Mijn 'indraai cartridge' verhaal maakte geen enkele indruk. Ijzerenheinig tiep. Ha ha.

Ik heb hem maar in de waan gelaten.....

Goed voor de handel toch?? (maar slecht voor het milieu)

Klopt Robert maar niet helemaal.
Mijn HP gaf problemen met de drukkop, de kosten die te vervangen (zonder garantie dat het zou werken) en een set cartridges lagen om € 20 lager als een nieuwe printer.

Dat op zich is een grof schandaal, aan die verspilling van resourcen gaat dit planeetje ten gronde.

HP shopt in lagelonenlanden, maar zegt Amerikaanse kwaliteit te willen leveren. Het gaat niet om HP klantervaring, maar om extra geld. Stel, ik mag alleen gaan tanken bij benzinestations van een automerk? Niet acceptabel. Als de EU bedrijven zoals HP flinke boetes geven voor misbruik van monopolie, dan is dit zo opgelost. Of geef consumenten, bedrijfjes de gelegenheid voor een Class Action zoals in de VS, zie https://www.hpprinterfirmwarelawsuit.com.

Is dat gedonder nog steeds actief dat de wat goedkopere inkt-cartgidges worden geweigerd door de verschillende soorten en type printers en zoja, welke printer kun je dan het beste aanschaffen wil je dit geklooi voorkomen?

Ik weet niet of er een printermerk is die niet het HP verdienmodel gebruikt; de printers zijn te goedkoop, maar de inkt is veel te duur. Niet alleen HP, maar bijvoorbeeld ook Epson en Canon, gebruiken technieken in de printer om te zien of in de cartridge een eigen chip zit (of een huismerk kloon) en of deze chip aangeeft dat de cartridge nagevuld is, of de chip gereset is, et cetera. De fabrikanten van huismerk cartridges proberen natuurlijk terug te slaan met nog meer reverse engenieering en rechtzaken. Maar HP Officejet printers kunnen bijvoorbeeld van nieuwe firmware voorzien worden en dan opnieuw “per ongeluk“ huismerk cartridges gaan weren. De rechtbank Amsterdam, berucht bij slachtoffers van grote tech bedrijven, heeft een halfslachtig uitspraak gedaan, waardoor er openingen zijn voor HP om opnieuw huismerk cartridges te weren. En de techreuzen zoals HP hebben meer geld voor rechtszaken en meer politieke invloed.

Marketeers van (printer)fabrikanten zijn net jengelende peuters die kijken hoe ver ze kunnen gaan voordat ze hard worden teruggefloten en aan klachten hebben ze geen boodschap. Ook als de eigen cartridges slecht zijn, krijg je te horen dat ze alleen uit coulance een andere cartridge geven. Misschien moet het Ministerie van Financiën maar eens gaan uitrekenen hoeveel belastinggeld onnodig uitgegeven wordt door de coulance van de overheid tegenover het HP printerbeleid.

@Hans
Het antwoord stond al ergens op deze pagina...

Hoeveel denk je te gaan printen?
Veel? Koop dan een dure printer, daar gaat doorgaans (relatief) goedkope inkt in.
Weinig? Koop dan een goedkope printer, en accepteer dat je dure inkt moet kopen.

Wat voor printer je ook koopt, ga shoppen voor inkt (123inkt, ook elders op deze pagina te vinden, Opus, ...), koop geen cartridges bij je printer als je niet weet hoe duur ze elders zijn! Toen ik mijn printer kocht, kon ik een setje merkcartridges erbij kopen voor 80 euro. Op het internet was hetzelfde setje voor 50 euro te koop, en merkloos voor 40 euro, maar dan met de dubbele hoeveelheid inkt erin. Zoeken loont!

Toch verviel mijn garantie bij Brother, toen ik hem binnen de garantieperiode aanbood voor reparatie (de fuser-eenheid was defect (brokkelde af), dat is de rol die de toner op het papier ‘drukt’)

Men claimde bij Brother dat ik niet de voorgeschreven originele toner gebruikt zou hebben, en dat klopte ook.

Goedkoop was in dit gevalletje toch duurkoop...
:((

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-29T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.