De 10 meest gelezen achtergrondstukken van 2021

Niet alleen nieuwsartikelen werden door u verslonden, beste lezer, ook de achtergrondstukken van Computable konden op veel bijval rekenen, zeker als ze over Centric, de omstreden Omgevingswet, beveiligingszaken en loopbaanontwikkelingen gaan. En, natuurlijk, over het indrukwekkende nieuwe 'clubhuis' van Afas. De verrassende nummer 1 van de top tien 'meest gelezen' is een artikel over de visie op de (Europese) chipmarkt van ASML-topman Peter Wennink.

Plek 1 tot en met 5


1. ASML-topman verwerpt EU-plan voor eigen fabs

Het heeft voor Europa geen zin met zware subsidies eigen 'foundries’ op te zetten voor de productie van geavanceerde chips. Soevereiniteit op dit gebied valt niet te bereiken. Alleen in Seoul (Zuid-Korea), Hsinchu (Taiwan) en Silicon Valley lukt het zulke hypermoderne fabrieken op te zetten. De investeringen zijn voor de EU veel te hoog, terwijl het ecosysteem rond deze 'fabs' te veel gaten vertoont. De hele leveringsketen die nodig is om zo'n fabriek van de laatste generatie tot een succes te maken, ontbreekt hier.

2. 'Harde reset’ op strategie Centric

Centric wil na twee jaar van omzetdaling weer op een groeipad belanden. Een herijking van de strategie, een meer flexibele organisatie en sterkere klantgerichtheid zijn daarvoor de ingrediënten.

3. Ontwerpfouten verlammen Digitaal Stelsel Omgevingswet

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), waarmee gemeenten, provincies en waterschappen aan het oefenen zijn, vertoont haperingen. Het laatste restje vertrouwen dat leveranciers, opdrachtgevers en andere direct betrokken partijen nog in het systeem hadden, ebt weg.

4. Omgevingswet zakt dieper moeras in  

De Omgevingswet wordt zo goed als zeker opnieuw uitgesteld. Het digitaal stelsel dat het fundament onder de ‘megawet’ vormt, is zo gebrekkig dat invoering op 1 januari 2022 onverantwoord zou zijn. Het technische systeem is nog lang niet op orde. Demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) denkt nu aan 1 april volgend jaar of mogelijk nog een maand later.

5. Deze tien it-vaardigheden zijn geen stuiver meer waard

Van softwaretesten tot databanktoepassingen. Van erp tot it-functies. Van webtechnologie tot besturingssystemen. Deze it-vaardigheden zijn geen stuiver meer waard.

Plek 6 tot en met 10


6. Offline: Inge Bryan, de 'mama’ van Fox-IT

Bij cybersecurity-zwaargewicht Inge Bryan loopt het gevecht tegen het kwaad als een rode draad door haar carrière. Dat vergt van tijd tot tijd haar tol. In haar nieuwe baan als 'mama van Fox-IT' wil ze de overheid helpen meer structuur aan te brengen in de aanpak van cybercrime. Maar ze blijft kritisch: ze verwacht weinig goed voor de komende kabinetsperiode. ‘Er komen geen Kamerleden die het licht gaan brengen.’

7. Schade hack bij Hof van Twente loopt op

De gemeente Hof van Twente gaat minimaal drie à vier miljoen euro schade lijden als gevolg van de aanval met ransomware waardoor massaal basisdata verloren gingen. Per bewoner is dat zeker honderd euro verlies. De uiteindelijke strop kan nog behoorlijk oplopen.

8. Vliegt Afas uit de bocht met nieuwe kantoor?

Softwarebedrijf Afas uit Leusden beschikt over een nieuw hoofdkantoor dat 5 november geopend is door koningin Maxima. Ongeveer twintig procent van het gebouw is ingericht met werkplekken. De overige tachtig procent moet zorgen voor werkgeluk en inspiratie.

9. Hof van Twente te goed van vertrouwen

De aanval met ransomware die cybercriminelen eind vorig jaar uitvoerden op de gemeente Hof van Twente demonstreert hoe kwetsbaar kleine gemeenten zijn. Als op het gemeentehuis niet duidelijk is hoe systemen werken, leveranciers en beveiligingsonderzoeken niet de juiste signalen geven en de externe beheerder zaken op zijn beloop laat, kan het ondanks nodige maatregelen heel erg misgaan.

10. Comeback van oude programmeertalen

Assembler, Fortran en Cobol. Enkele oudjes onder de programmeertalen winnen aan populariteit. Ook SQL beleeft een revival. Wat is er aan de hand?


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nummer 10 zal waarschijnlijk ook heel hoog komen in het overzichtslijstje met meeste reacties.

Met dank aan de zeer gewaardeerde bijdragen van:
Rob Koelmans, Frank Heikens, Will Moonen en last but not least: het Oudlid.

En dan die bijzondere bijdrage van een plotselinge gast: Daniël Mok

Laten we in 2022 eens doorpakken :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-29T12:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.