Amsterdam telt meeste ict- en mediabedrijven

Amsterdam heeft van alle Nederlandse gemeenten absoluut én relatief veruit de meeste ict- en mediabedrijven. Per tienduizend inwoners telt de hoofdstad daar 213 van. Utrecht is tweede met 157, gevolgd door de gemeente Gooise Meren (Bussum en omgeving, 145). Haarlem (123), Amstelveen (122), Eindhoven (113), Delft (113), Almere (110), Leusden (106) en Haarlemmermeer (106) completeren de top 10.

Dit staat op het dataplatform Waarstaatjegemeente.nl, een initiatief van VNG Realisatie dat data bevat voor, van en over gemeenten. Een van de dashboards laat zien welke sectoren sterk vertegenwoordigd zijn binnen een gemeente. Gekeken wordt naar het aantal vestigingen, niet naar het aantal mensen dat daar werkt. Gemeenten met veel mkb-bedrijven op gebied van ict en media scoren daardoor relatief hoog. Bij de provincies staat Noord-Holland (124) bovenaan, gevolgd door Utrecht (108) en Flevoland (85). 

Per gemeente valt ook te zien van welke landelijke (ict-)voorziening gebruik wordt gemaakt. Bijvoorbeeld of een gemeente gebruik maakt van GovRoam, de dienst die overheidsorganisaties in staat stelt hun netwerken veilig met elkaar te delen. Ook wordt gekeken of een gemeente haar Softwarecatalogus (SWC) actief bijhoudt en deze gebruikt om haar Gemma-architectuur inzichtelijk te maken. Overigens is het gebruik van deze softwarecatalogus vrij beperkt. Grote gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg en Eindhoven zijn nog niet zover. Maar ook veel kleine gemeenten laten verstek gaan. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-18T18:25:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.