Infosys-contracten Britse overheid onder vergrootglas

Nu Rishi Sunak de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, zullen Britse contracten van het Indiase it-concern Infosys voortdurend worden gecheckt op belangenverstrengeling. Reden: Sunak is de schoonzoon van NR Narayana Murthy, medeoprichter van Infosys.

Sunak werd in 1980 in Southampton, Engeland, geboren uit ouders van Indiase afkomst en trouwde in 2009 met onderneemster Akshata Murthy, schrijft de Britse techsite The Register. Murthy heeft de Indiase nationaliteit en it-dienstengigant Infosys is het familiebedrijf: haar vader is zowel ceo als (co-) oprichter. Zij bezit iets minder dan één procent van het concern, wat haar tot een papieren miljardair maakt.

Hoewel Murthy niet meer betrokken is bij de activiteiten van Infosys, heeft het bedrijf talloze contracten in het Verenigd Koninkrijk, waaronder een recente opdracht van zo'n 22 miljoen pond om SAP R/3-systemen te vervangen door Oracle Fusion voor East Sussex County Council.

Die contracten komen onder een vergrootglas te liggen om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, zo is de verwachting. Dat vermoedt ook Patrick van IJzendoorn, correspondent in Londen voor De Volkskrant, die hier op in ging in de podcast 'Volkskrant elke dag', aflevering 'Geld is de achilleshiel van de steenrijke nieuwe Britse premier'.

Apetrots

Overigens zijn ze bij Infosys apetrots op de benoeming van Sunak als nieuwe premier van Groot-Brittannië, schrijft The Register. Topman én schoonvader NR Narayana Murthy zei tegen het Aziatische persagentschap ANI: 'Felicitaties voor Rishi. We zijn trots op hem en wensen hem succes. We zijn ervan overtuigd dat hij zijn best zal doen voor de bevolking van het Verenigd Koninkrijk.'

Sunak wordt de eerste Britse premier van Zuid-Aziatische afkomst, en ook de eerste niet-blanke politicus die het ambt bekleedt. Voormalig financieel topman V Balakrishnan van Infosys noemde de gebeurtenis 'een historisch moment' en de benoeming van een 'migrant' in deze functie een teken van 'een volwassen democratie'. (Hoewel Sunak in feite in het Verenigd Koninkrijk is geboren en geen migrant is, aldus The Register).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-26T12:25:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.