11 miljoen voor productpaspoort in blockchain

TU Delft-spin-off Circularise krijgt groeigeld van Venture Partners, Asahi Kasei, Neste en 4impact

Leverancier van digitale productpaspoorten Circularise ontvangt 11 miljoen euro in een grote investeringsronde. Het bedrijf steekt dat geld in de doorontwikkeling van zijn producten en in internationale groei. Circularise bouwt een op blockchain gebaseerd systeem dat in een supplychain de herkomst van producten registreert. Ook lanceerde het onlangs een boekhoudsysteem dat bedrijven helpt om van fossiele grondstoffen over te stappen naar duurzame alternatieven uit de plastic- en chemische industrie.

De kapitaalinjectie wordt geleid door Brightlands Venture Partners, samen met industriespelers Asahi Kasei, Neste en de bestaande investeerder 4impact Capital. Het bedrag wordt aangevuld met subsidies van de Europese Commissie.

De missie van het in 2016 opgezette bedrijf is om de verschuiving van een lineaire naar een circulaire economie te ondersteunen. Met op blockchain gebaseerde digitale productpaspoorten stelt de spin-off van de TU Delft klanten in staat om het gebruik van hulpbronnen te verbeteren, de herkomst te verifiëren en de CO2-voetafdruk en effectbeoordelingen van de supplychain in kaart te brengen. ‘Dit is vooral relevant in complexe toeleveringsketens zoals die van chemicaliën, kunststoffen, metalen en kritieke grondstoffen, maar ook in de auto-industrie, elektronica, verpakkingen of de bouw’, stelt het bedrijf in een persbericht over de investering.

Catena-X

Jordi de Vos, medeoprichter van Circularise, is blij om de investeerders te verwelkomen. ‘Onze missie is altijd duidelijk geweest: het versnellen van de verschuiving naar een circulaire economie door traceerbaarheid en transparantie van de toeleveringsketen.’ Met het groeigeld hoopt hij de bedrijfsvoering, productontwikkeling en r&d op te schalen. Het doel is ook om internationaal uit te breiden.

Circularise is in 2016 opgericht door Mesbah Sabur en Jordi de Vos van de Technische Universiteit Delft (TU Delft). In de afgelopen zes jaar, met de steun van het EIT Raw Materials, de Europese Commissie, angel investors en nu investeringsmaatschappijen, groeide het bedrijf uit tot veertig mensen. Ook breidde het uit naar internationale markten zoals Japan en sloot het zich aan bij het collaboratieve ecosysteem Catena-X dat een veilige gegevensuitwisseling in de auto-industrie nastreeft.

Smart Questioning-technologie

Circularise werkt samen met multinationals zoals Domo Chemicals, Mitsubishi Chemicals, Philips Domestic Appliances en Porsche. Naar eigen zeggen onderscheidt het bedrijf zich van andere makers van digitale productpaspoorten door zijn hulp bij het delen van gevoelige gegevens. Het gaat bijvoorbeeld om materiaalsamenstelling, ecologische voetafdruk of levenscyclus-data, zonder dat de privacy en vertrouwelijkheid in gevaar komen.

Het bedrijf bereikt dit met zijn Smart Questioning-technologie waarvoor patent is aangevraagd. Zo moeten leveranciers de controle hebben over welke gegevens ze willen delen.

Blockchain

De software van Circularise maakt gebruik van een openbare blockchain in plaats van een privé-blockchain. Dat moet een ‘ongeëvenaard niveau van verificatie van de juistheid van gegevens- en dus vertrouwen mogelijk maken, terwijl de gegevensprivacy wordt gehandhaafd en een hoog energieverbruik wordt voorkomen’, stelt de aanbieder.

Circularise was dit jaar genomineerd voor een Computable Award in de categorie Sustainable Tech.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-24T14:04:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.