Tien opmerkelijke deals op Nederlandse ict-markt

Traditiegetrouw is januari een maand van overnames en investeringsrondes. Ook in de derde week van deze maand werden veel transacties aangekondigd. Computable maakt een selectie van grote en kleine investeringen, overnames en samenwerkingen in de Nederlandse ict-markt.

Formitable en Zenchef gaan samen tafelen

Het Amsterdamse groeiplatform voor restaurants Formitable ziet een geschikte disgenoot in Zenchef uit Parijs. Beide bedrijven bieden vergelijkbare toepassingen voor het beheer van reserveringen en loyaliteitsprogramma's. In eerste instantie blijven de twee zelfstandig werken, maar op termijn beogen ze een gezamenlijk platform te worden.

In 2025 wil het tweetal samen 35.000 Europese restaurants voorzien van hun technologie. Nu hebben ze bij elkaar 11.000 restaurateurs als klant, waarvan 3.500 Formitable-klanten. De uitbreiding vindt vooral plaats in Duitsland, België en Scandinavië. Afgelopen september ontving Formitable een investering van acht miljoen euro van Adriaan Mol, oprichter van betalingssysteem Mollie en communicatieplatform Messagebird.

Fortino verkrijgt meerderheid in People Intouch

Techinvesteerder Fortino Capital neemt een meerderheidsbelang in People Intouch, een Amsterdamse leverancier van software voor compliance en klokkenluiders. Dit bedrijf ondersteunt ongeveer vijfhonderd organisaties in zo'n zestig landen met een platform waarmee ze in contact komen met werknemers, leveranciers en gemeenschappen waarin ze actief zijn. Onder meer Randstad, KLM en Sweco gebruiken het.

Fortino heeft enkele fondsen waarvan twee zich richten op snelgroeiende zakelijke software-aanbieders. De Antwerpse investeerder heeft meer dan een dozijn Nederlandse participaties en opende afgelopen oktober een vestiging in Amsterdam.

Main verkoopt Onventis aan Keensight

Investeerder Main Capital doet afstand van zijn portfoliobedrijf Onventis, dat software verkoopt om inkoopprocessen efficiënter te maken. De onderneming, sinds 2019 onderdeel van Main, komt in handen van Keensight. Keensight is eveneens een investeringsmaatschappij die zich richt op technologiebedrijven.

Main spreekt van een succesvolle exit. In zijn Main-periode nam Onventis twee bedrijven over: het Zweedse Spendency en Workflowwise uit Rijswijk (ZH). Dit zou waarde hebben toegevoegd voor de klanten en het geografische gebied waarin Onventis actief is, vergroot.

Amulet neemt belang in Timesteps

Softwarebedrijf Amulet is technisch partner van Timesteps en neemt nu een belang in deze in dementie gespecialiseerde Utrechtse onderneming. Het idee achter deze participatie van Amulet in Timesteps is dat ze gezamenlijk meer succes weten te behalen.

'De expertise van Amulet op het gebied van softwareontwikkeling binnen de zorg stelt ons in staat onze oplossingen verder te ontwikkelen', aldus Timesteps-medeoprichter Tim van Santen. Zijn compagnon Ton in 't Veen verlaat het bedrijf, dat mobiele oplossingen ontwikkelt om mensen met dementie meer zelfredzaamheid te geven.

Fectar haalt 2,45 miljoen op

De Bossche startup Fectar heeft 2,45 miljoen euro opgehaald om zijn softwareplatform voor augmented reality (ar) en virtual reality (vr) verder te ontwikkelen en internationaal uit te rollen. Het geld is afkomstig van een groep informele techinvesteerders. Fectar werd opgericht in 2020 en ontwikkelde een app voor een interactieve 3D-ervaring, zowel via vr-brillen als op standaard smartphones. Naar eigen zeggen is de app ruim zes miljoen maal gedownload.

'Met deze financiering kunnen we onze internationale groei verder versnellen en de ervaring voor onze gebruikers en onze klanten blijven verbeteren', vertelt oprichter Eugène Kuipers. 'Met de toegenomen mogelijkheden van smartphones en de ontwikkeling van 5G-netwerken, wordt de toepassing van ar breder beschikbaar en toegankelijker voor gebruikers.' Er werken tien mensen bij de startup.

Tiin investeert in Frans cybersecuritybedrijf

Tiin Capital uit Naarden tast in de buidel voor een investering in Egerie, een Franse startup op het gebied van cybersecurity. De investeerder haakt aan bij een consortium dat in totaal dertig miljoen euro inlegt bij Egerie.

Het jonge bedrijf ontwikkelde een model dat digitale gegevens van ondernemingen koppelt aan bijbehorende bedrijfsrisico's. Dit gebeurt aan de hand van een digital twin, een digitale kopie van informatieprocessen en activa, op basis waarvan risico's en strategieën worden bepaald. Tiin Capital is opgericht in 1998 en is bezig met zijn zesde fonds, dat zich specifiek richt op jonge bedrijven actief in cybersecurity en iot-beveiliging.

Microfix wordt onderdeel van Eyeti

Hardwarereparatiebedrijf Microfix maakt vanaf nu deel uit van ict-bedrijvengroep Eyeti. De dienstverlening aan de klant zou daarbij onveranderd blijven. Microfix werd opgericht in 1991 in Leiden en is een officieel reparatiepartner van merken als Apple, HP, Dell, Lenove en Asus.

Naast reparaties helpt het bedrijf zijn klanten ook met garantieuitbreidingen en levensduurverlenging van apparatuur. Er werken zo'n tachtig mensen. Eyeti is gevestigd in Tilburg en bestaat uit zes dienstverleners, waaronder Pro Warehouse en Aces Direct.

Salves lijft Supportbook in

Test-specialist Salves uit Helvoirt is de nieuwe eigenaar van Supportbook, leverancier van het gelijknamige testmanagement-platform. Dit platform richt zich vooral op de zorgsector en vormt daarmee een logische uitbreiding van de activiteiten die Salves in die sector verricht.

Na de overname is sprake van één geïntegreerde oplossing voor alle testwerkzaamheden. Veel klanten van Salves gebruiken het platform van Supportbook al. De naam Supportbook blijft behouden en support en development zijn geborgd, aldus de twee bedrijven.

Sis en Trans-ix bundelen krachten in Varity Group

Varity Group is de naam van het fusiebedrijf van Sis Automatisering en Trans-ix. De twee managed service providers blijven onder hun eigen naam actief, maar bundelen hun kennis, netwerk en ervaring.

Klanten van het ene bedrijfsonderdeel profiteren van aanvullende kennis van medewerkers van het andere onderdeel. Het gaat dan bijvoorbeeld om de klantenservice, project- en servicemanagement en om gedeelde infrastructuur. Algemeen directeur van Varity wordt Diederik Wennekes, die ook leiding geeft aan Trans-ix. Martin Keuzenkamp is directeur bij Sis Automatisering wordt operationeel directeur bij Varity.

Businesscom neemt Stupers over

Telecom- en ict-distributeur Businesscom neemt de activiteiten van branchegenoot Stupers over. Hierdoor breidt het bedrijf zijn productportfolio uit met videosurveillance en met hardware van NEC, Snom, i-Pro en Xelion. Het is de derde overname door Businesscom in zeven jaar, na inlijving van Televersal (2016) en Futura ICT (2020).

Bij elkaar levert de distributeur ruim twintig merken aan zijn resellers. Door de overname van Stupers groeit het aantal resellers naar ongeveer 1650 in zowel het mkb als de grootzakelijke markt in de Benelux en Noord-Europa. Businesscom is gevestigd in Veghel (Noord-Brabant) en Merchtem (Vlaams-Brabant). Stupers is gevestigd in Rosmalen (Noord-Brabant) en Zelik (Vlaams-Brabant).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-27T15:36:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.