'ABN-contract doorbraak op uitbestedingsmarkt'

IBM is opgetogen over de deal met ABN Amro. Accountmanager Alexander van den Bergh bestempelt het als een doorbraak van IBM op de Nederlandse uitbestedingsmarkt.

IBM sloot vorige week een vijfjarig contract met ABN Amro voor het overnemen van het infrastructuurbeheer. De overeenkomst heeft een waarde van 1,5 miljard euro. De eerste stappen die vanaf 1 november worden gezet zijn het overbrengen van zo’n 1800 ABN-automatiseerders, waarvan 700 in Nederland, en de systemen.


Alexander van den Bergh, managing director bij IBM en mondiaal verantwoordelijk voor het ABN Amro-account, noemt het zijn fraaiste overeenkomst tot nu toe. "Voor IBM is het een waanzinnig mooi contract: een wereldwijde spreiding, en alles zit erin: hardware, software en diensten." Hij bestempelt het als een doorbraak van IBM op de Nederlandse uitbestedingsmarkt, in het bijzonder de financiële sector.

ABN sloot vorige week ook twee vijfjarige offshore-contracten met Tata Consulting Services (200 miljoen euro) en Infosys (100 miljoen euro) voor applicatiebeheer. De bank wil vanaf 2007 via uitbesteding en offshoring jaarlijks 258 miljoen euro kostenreducties realiseren, een besparing van zo’n 10 procent (it-uitgaven liggen nu op 2,5 miljard euro). De instelling selecteerde voor de nieuwbouw een selecte groep van vijf voorkeursleveranciers: IBM, Accenture, Tata, Infosys en Patni. Concrete opdrachten zijn er nog niet, maar naar schatting zal ABN Amro hieraan de komende vijf jaar zo’n 1,5 miljard dollar besteden.


IBM’er Van den Bergh vindt dit een slimme constructie, waarbij de bank per ontwikkeltraject kan bepalen welke partij hier tegen standaard condities het beste bij past. Het klopt dat IBM in zulke gevallen grote stukken ontwikkelwerk in India laat uitvoeren, "maar we wegen bij iedere opdracht steeds af in welke landen de werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd."

Forrester-analist Andrew Parker verwacht dat banken de komende tijd veel zullen investeren in nieuwbouw, vanwege vraagstukken als multi-channel-banking, verscherpte regelgeving (Basel II, Ifrs) en nieuwe productlanceringen. Ook zullen de financiële instellingen vaker kiezen voor pakketstandaardisatie, bijvoorbeeld een standaard platform voor effectentransactieverwerkingen. Parker oordeelt dat IBM met beide overeenkomsten - het infrastructuurbeheer en de voorkeursleverancierstatus - een flinke tik aan de gevestige concurrentie uitdeelt. "Met uitzondering van Accenture en de Indiase firma’s Infosys, Patni en Tata zijn partijen als EDS, Capgemini, Atos Origin, Logica CMG, Ordina en Getronics buitengesloten. ABN Amro is een interessante opdrachtgever en zij verliezen dus werk."

Lees meer over de reacties van Forrester en IBM in de nieuwe Computable.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De laatste opmerking van Gartner is duidelijk veroorzaakt door een gebrek aan kennis van de ABN AMRO organisatie. Logica CMG, Ordian en EDS hebben nog steeds een omvangrijk stuk werk binnen de Bank. Het werkaanbod is dusdanig dat sommige partijen zelfs contractors moeten inhuren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T14:31:00.000Z Rik Sanders